Mısır’da Anadolu Ajansı (AA) Kahire ofisine düzenlenen polis baskını sırasında gözaltına alınan 4 çalışandan Türk vatandaşı Hilmi Balcı serbest bırakıldı.
Anadolu Ajansı’nın Mısır’ın başkenti Kahire’deki ofisine polis baskını sırasında gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alınan Hilmi Balcı, serbest bırakılmasının ardından Türkiye’ye döndü. Balcı, ilk duygularını TRT Haber ile paylaştı.
Balcı yaptığı açıklamada, ” Memleketime ulaştığım için çok memnunum. Bunda payı olan başta Cumhurbaşkanımız ve Cumhurbaşkanlığı ekibi ve Dışişleri, İletişim Başkanımız, kurum yönetim kadrosu hepsinin büyük gayretleri orada gözle görülür bir şekilde hissedildi. Bunun dışında söyleyebileceğim, milletimizin desteği manevi olarak ümitsizliğe kapılacağım onlarda hep böyle bir destek hisettim. Şükürler olsun zor günler geçti, yani memleketime bu şekilde ulaştığım için çok memnunum.” ifadelerini kullandı.
Mısır’ın başkenti Kahire’den tarifeli uçakla saat 08.00’de İstanbul Havalimanı’na ulaşan AA Kahire Ofisi Mali ve İdari İşler Sorumlusu Balcı’yı, ajansın Uluslararası Operasyonlar Direktörü Mücahit Muhammed Soykan, Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Yılmaz Yaman, İstanbul Haberleri Editör Vekili Cemal Coşkun, İstanbul İdari İşler Müdürü Sabri Çelebioğlu ile bazı çalışanlar çiçeklerle karşıladı.
Konuşmanın ardından Balcı ile AA yöneticileri havalimanından ayrıldı.
Mısır polisinin AA Kahire ofisine düzenlediği baskın
Mısır polisi, 14 Ocak Salı günü, AA Kahire ofisine baskın düzenleyerek, 1’i Türk vatandaşı 4 çalışanı gözaltına alarak bilinmeyen bir yere götürmüştü.
Ofise gelen polis ekipleri, güvenlik kameralarını kapatarak internet bağlantısını kesmişti.
Dün sabah saatlerine kadar ofiste arama yapan güvenlik güçleri, çalışanların pasaport, cep telefonu ve bilgisayarlarına el koyarak, dışarıyla irtibat kurmalarını engellemişti.
Uluslararası tepkiler
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin “Gazetecilerin tutuklanması ve gözaltına alınmasına ilişkin haberlerden her zaman endişe duyuyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
ABD’de adının açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Mısır’ın AA ofisine düzenlediği baskına ilişkin, “Söz konusu haberlerin farkındayız. Eğer doğruysa, Mısır yönetimine, gözaltındaki (AA çalışanı) gazetecileri serbest bırakma ve Mısır’da özgür ve açık medyaya izin verme çağrısında bulunuyoruz.” demişti.
Balkan ve Güneydoğu Avrupa Haber Ajansları Birliği’nden (ABNA-SE) yapılan açıklamada da “Böylesine pervasız bir hareket, doğrudan basın özgürlüğü ve genelde de gazeteci toplumuna zarar vermekte.” ifadeleriyle tepki gösterilmişti. ABNA-SE, Mısırlı yetkililere “basının bildik ve köklü kuralları ile yasalarına göre hareket etmeleri” çağrısı yapmıştı.
Avrupa Haber Ajansları Birliği (EANA) ise açıklamasında, Mısır güçlerince AA’nın Kahire ofisine düzenlenen baskını şiddetle kınamıştı.
Üyesi olan Anadolu Ajansı ve gazetecilerinin yanında yer aldığını vurgulayan EANA, “EANA Yönetim Kurulu olarak, demokrasinin temel değerlerine büyük önem veriyor ve özgür gazeteciliği, demokratik toplumların temel taşı olarak görüyoruz. Bu sebeple bu değerlere karşı hareket etmek son derece kınanabilir bir eylem biçimidir.” açıklamasını yapmıştı.
Mısır, yoğun tepkiler üzerine konuyu çarpıtmaya çalıştı
Mısır İçişleri Bakanlığı ise emniyetin AA Kahire ofisine hiçbir gerekçe göstermeden düzenlediği baskının üzerinden 24 saat geçtikten sonra ve uluslararası yoğun tepkiler üzerine dün akşam yaptığı skandal bir açıklamayla konuyu çarpıtma girişiminde bulundu.
Anadolu Ajansı adının hiç zikredilmediği ve somut bir suçlamanın yer almadığı açıklamada, ofise yapılan baskının Mısır Devlet Yüksek Güvenlik Savcılığından alınan iznin ardından gerçekleştirildiği aktarıldı.
Kaynak: AA