Harid Fedai, TÜRKSOY tarafından düzenlenen toplantıda anıldı

Harid Fedai, TÜRKSOY tarafından düzenlenen toplantıda anıldı

Kıbrıs Türk Edebiyatının duayen ismi Harid Fedai, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ( TÜRKSOY ) tarafından düzenlenen, ” Doğumunun 90. Yıldönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Edebiyatının Duayeni Harid Fedai ” konulu toplantıda anıldı.

Teşkilatın merkezinde gerçekleştirilen toplantıya seçkin bir davetli topluluğu katıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü konuşmasında, Harid Fedai’nin Kıbrıs Türk edebiyatının tarihi, halk bilim ve folklörünün gelişmesinde, ilerlemesinde  Osmanlı arşivlerinin taranmasında ve bunların tekrar gündeme getirilmesi hususunda olağanüstü bir çabası olduğuna dikkati çekti.

Büyükelçi Köprülü, Kıbrıs’ta Osmanlı döneminin ve edebiyatının aydınlatılmasında ortaya koyduğu eserler ve yayınlar sayesinde Kıbrıs Türk Halkının Kıbrıs adasında kültürel, sanatsal siyasi ve tarihi bir unsur olarak görülmesinde kökleşmesi sürecini anlamada Harid Fedainin yardımları olduğunu söyledi.

Harid Fedainin, Kıbrıs Türk Halkının Anadolu ve Türk Dünyası ile ilişkilerini detaylı olarak incelediğine de vurgu yapan Büyükelçi Köprülü şöyle devam etti ” Sayın Harid Fedai, Kıbrıs Türk Edebiyatı literatürüne katmış olduğu eserlerinde, edebiyatını Kıbrıs coğrafyası ve insanı çerçevesinde ele almıştır. Kıbrıs Türk Halkını bulunduğu coğrafyada edebi ve baki bir özne olduğunu vurgulamaya çalışmıştır.. Bu bağlamda, duayenimizin eserleri evrensel anlamda Türk Dünyasına eşsiz katkılar sağlamıştır. Başlıca eserleri arasında, Kıbrıs Tarihi Kıbrıs Türklerinde Çocuk Edebiyatı, Kıbrıs Türk yazınında mizah ve yergi, Kıbrıs Aşık Kenzi’nin Rumeli Hikayeleri, Kıbrıs’tan divan sahibi bir şair, Handi ve 93 harbine dair bir destan yer almaktadır. Sadece eser başlıklarını incelediğimizde bile yayınlamış olduğu eserler arasında destan, divan edebiyatı,şiir , tarihi makaleler ve çeşitli yayınlar yer almaktadır.”

Büyükelçi Köprülü, Harid Fedai’nin Türkiye ve başka ülkelerde ulusal ve uluslararası birçok kongre ve toplantılara katılarak bildiriler sunduğunu, bir çok araştırma, inceleme yazıları yayınlayarak ülkenin tanıtımına katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Konya Milletvekili Orhan  Erdem’de konuşmasında, 1971’de fetih ile başlayan ve yüzyıllardır gelişen Kıbrıs Türk Kültür ve Edebiyatının Anadolu’dan gelen Osmanlı Türk aydınları ve Kıbrıs’ın yerli aydınlarının harmanı ile bugünkü zengin yapısına kavuştuğuna vurgu yaptı.

Erdem, Harid Fedai’nin de Kıbrıs Türk Kültür ve Edebiyatının şekillenmesinde önemli bir köprü vazifesi görerek,uluslararası alanda tanınmasında öncü olduğunu aktararak şunları kaydetti. ” Harid Fedai, Türk Kültür ve Edebiyatı üzerine yayınladığı onlarca kitap ve makale ile bir devre damgasını vurmuştur. Türkiye, Avrupa ve Balkanlarda sempozyumlar konferanslar bilimsel çalışmalarıyla Kıbrıs’ı tanıtmaya öncülük etmiş ömrünü vermiştir.”

Harid Fedai’nin kızı İley Fedai Taşkın’da, babasının ayaklı tarih sözlük olduğunu başlarının her sıkıştığında başvuracakları bir kişi olduğunu, kendilerini doğru dürüst vatanını seven kendine güvenen güçlü karakterler olarak yetiştirdiğini anlattı.

Toplantı, şiir okunması ve müzik dinletisi ile tamamlandı.

 

 

DB/BRT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir