ABD’de COVID-19 kabusu sürüyor: Önlemler 30 Nisan’a uzatıldı

ABD’de COVID-19 kabusu sürüyor: Önlemler 30 Nisan’a uzatıldı

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınındaki ölüm oranının 2 haftaya kadar en yüksek seviyeye çıkmasını beklediklerini söyleyerek, alınan önlemlerin uygunlanma süresinin 30 Nisan’a kadar uzatıldığını açıkladı.

ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da COVID-19 salgınına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Virüs konusunda ciddi ilerleme kaydettiklerini belirten Trump, “Salgındaki ölüm oranlarının 2 haftaya kadar en yüksek seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. 1 Haziran’a kadar ise iyileşme sürecinde olmayı umuyoruz.” diye konuştu.

Trump, Beyaz Saray’ın açıkladığı COVID-19 önlemleri konusunda yeni bir karar aldıklarını dile getirerek, “Önümüzdeki iki hafta çok önemli. Herkes üzerine düşeni yapmalı ve sosyal mesafeye dikkat etmeli. Bu kabus elbet bir gün bitecek. COVID-19 önlemlerini 30 Nisan’a kadar uzatma kararı aldık.” dedi.

Donald Trump, daha önceki “ülkeyi 12 Nisan’daki Paskalya’ya kadar tekrar eski haline getirmek istiyorum” açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Ben bunu sadece bir temenni olarak söylemiştim.” ifadesini kullandı. 

Trump, COVID-19 ile mücadeleden eskisinden daha güçlü çıkacaklarına inandıklarını belirterek, “Ancak zaferi kazanmadan önce galibiyet ilan etmekten daha kötü bir şey olamaz.” dedi.

 Başkan Trump, Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücünde yer alan Doktor Antony Fauci’nin “ABD’deki ölüm rakamlarının 100 bin ila 200 bini bulabileceği” açıklamasına ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Biz hiçbir şey yapmasaydık 2,2 milyon insanın ölmesi bekleniyordu ama bunun çok altında olan 100 bin ila 200 bin ölümle bu süreçten çıkarsak, iyi bir iş çıkardık demektir.” 

New York’taki hastanelerde “tıbbi malzeme yokluğu” yaşanabileceği endişelerine ilişkin de Trump ilginç bir iddia ortaya attı. Trump, şöyle dedi:

“Bir anda haftalık 10-20 bin maske ihtiyacı nasıl 300 bine çıkabiliyor? New York’taki hastanelerde bir işler dönüyor. Gazeteciler olarak siz bu meseleye bir bakmalısınız. Bu maskeler nereye gidiyor? Arka kapıdan başka yerlere mi gidiyor? Bu hastanelerde stokçuluktan da kötü şeyler dönüyor olabilir.”

Trump, “ABD’nin şu anda dünyada en çok COVID-19 vakasına sahip olması”na ilişkin “Şu anda dünyada diğer bütün ülkelerden daha çok test yapıyoruz. Bu nedenle de vaka sayılarımız yüksek çıkıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD ordusuna bağlı mühendis birliklerinin ve acil durum yetkililerinin New York’taki Javits Center fuar alanını hastaneye çevirdiklerini belirten Trump, “Yarın Javits Center’in COVID-19 hastanesi olarak açılışına şahitlik etmek için New York’a gitmek istedim ancak Gizli Servis buna müsade etmedi.” diye konuştu.  

Trump’ın basın toplantısına, sürekli yalan haberler yaptıklarını söylediği basın kuruluşları PBS ve CNN’in muhabirlerini azarlaması damga vurdu.

Donald Trump, Yamiche Alcindor’un “Daha önce bazı eyaletlerin ihtiyacından fazla talebi olduğunu söylemiştiniz.” demesi üzerine böyle bir açıklamada bulunmadığını iddia etti.

Alcindor’un, hafta içinde Fox News’e yaptığı açıklamaları hatırlatması üzerine de Trump, Alcindor’un tehditvari konuştuğunu ve başka muhabirlerin vaktinden çaldığını söyledi.

Trump daha sonra da CNN muhabiri Jeremy Diamond’a “Senin açıklaman, sorun ve cevabın yalan. CNN yalan haberler yapıyor.” diye bağırdı.

Beyaz Saray COVID-19 ile Mücadele Görev Gücü Doktoru Deborah Birx de yaptığı açıklamada, sosyal mesafe koymanın fedakarlık gerektirdiğini bildiğini belirterek, “Ancak sosyal mesafenizi koruyarak, yüzlerce hayat kurtarabilirsiniz.” dedi.

Birx, virüsün ABD’de 100 bin ila 200 bin kişinin canına mal olacağı tahminlerinin yanlış olmasını umduklarını dile getirerek, “ABD’de ne yazık ki genç kişiler Avrupa’daki gençlerden daha çok virüsten etkileniyor. Bu nedenle her model çok doğru olmayabiliyor.” ifadesini kullandı.  

ABD’de koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı ilan edilen New York eyaletinin Manhattan kentinde, birçok mağaza olası bir yağmaya karşı önlem aldı.

Manhattan’ın eğlence ve alışveriş merkezi Soho bölgesinde, dünyaca ünlü markaların mağaza vitrinlerini boşalttığı, bazılarının da vitrinlerini tahta plaka ve kalaslarla korumaya aldığı görüldü.

Mağazalardaki bu tedbirlerin, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun kentin mayıs sonuna kadar kapalı kalabileceği yönündeki açıklaması ve virüsün 8,6 milyonluk nüfusun yarısına bulaşabileceği yönündeki uyarısının ardından alınması dikkati çekti.

ABD’de, elektrik kesintisi, şiddetli kasırga, sel ve benzeri doğal afetlerde büyük süpermarket ve alışveriş mağazalarında yağma olayları sıkça görülüyor.

Bu durumlarda, özellikle lüks tüketim ürünleri satan mağazalar defalarca yağmalanmıştı.

En son Florida eyaletinde 2017’de etkili olan Irma kasırgasında, önlemlere rağmen benzer olaylar yaşanmış, Miami’de onlarca kişi vitrinleri kırarak mağazaları yağmalamıştı.

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı son verilere göre, ABD’de virüsün bulaştığı kişi sayısı 124 bin 686’ya, virüs nedeniyle ölenlerin sayısı da 2 bin 191’e ulaştı. 

(BRT/AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir