Başbakan Ersin Tatar, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Suat Günsel ve beraberindeki bir heyeti kabul etti.
Kabulde, Başbakan Tatar’a Yakın Doğu Üniversitesi tarafından üretilen alternatif solunum cihazının tanıtımı yapıldı.
Başbakan Ersin Tatar, son günlerde solunum cihazlarının dünyada her yerde aranan ve bulunmayan bir cihaz olduğunu belirterek YDÜ ailesini kutladı.
Ülkede şu ana kadar bu cihaza ciddi bir ihtiyaç duyulmadığını ancak olası durumlar için var olan kapasiteyi artırmaya çalıştıklarını belirten Başbakan Tatar, KKTC’de sağlık sistemini geliştirmek ve sağlığa yapılan yatırımları artırabilmek için Aralık ayından beridir hükümet olarak çalıştıklarını söyledi.
Tatar ‘Solunum cihazı meselesinde elimizdeki sayı bayağı bir arttırılmıştır. Hedefimiz 150 tanedir. Çok kısa bir süre sonra elimizde 150 tane olacaktır. Ama sizlerin bu haberi bizleri mutlu etmiştir. Burada üretilecek olan bu gibi cihazlar bizim ihtiyaçlarımızı karşılayabilirse elbette bu hem KKTC için hem de Sağlık Bakanlığı için fevkalade önemli bir gelişme olacaktır. Sizleri kutluyoruz’ dedi.
KKTC’nin içinde bulunduğu durumda bir takım ciddi sıkıntıları bulunduğunu işaret eden Başbakan Tatar ‘Ama ben şunu görüyorum ki ülkemiz bu işi iyi yönetmiştir ve bu başarı KKTC’nin dünyadaki hak ettiği yeri alma aşamasında büyük bir rol oynayacaktır. Çünkü yeni dönemde, korona sonrasında artık yeni yeni fırsatlar da oluşabilecektir’ diye konuştu.KKTC’nin sağlık altyapısının her gün geliştiğini görmekten büyük memnuniyet duyduklarını da ifade eden Tatar hem devletin hem de özel sektörün sağlıkta yaptığı yatırımların KKTC’yi oldukça zengin bir sağlık sistemine kavuşturduğunu bunun da ülkenin cazibesini artırdığını belirtti.
Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Suat Günsel de alternatif solunum cihazını çok kısa bir sürede projelendirdiklerini belirterek şu anda seri üretim yapabilecek durumda olduklarını söyledi.
Günsel ‘Bu cihazı alternatif solunum cihazı olarak adlandırdık. Şu anda ülkemizin ihtiyacını karşılayabilecek seviyede şu an seri üretim yapabilir durumdayız ve ülkemizde bunu sertifikalandırdıktan sonra ihraç edebilecek pozisyondayız’ dedi.
Günsel, Bu tür sağlık teknolojilerinin üretilebiliyor olmasının dünyanın kapandığı günlerde, kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Sağlık Bakanı Ali Pilli de, böyle bir dönemde özellikle sağlıkla ilgili yerel üretimin kendilerini mutlu ettiğini belirterek Yakın Doğu Üniversitesi’ni tebrik etti.
Pilli ‘Bu dönemlerde sadece tıbbi aletlerde de değil her alanda gücümüzü ortaya koymak gerekir. Sağlık çok önemli olduğu için gerek cihaz gerekse ilaç anlamında üretim yapabilirsek bu bizim gücümüzü göstermektedir. Bu anlamda YDÜ’yü tebrik ediyorum’ dedi.