“KKTC’de İnovasyon Ve Bilişim”

“KKTC’de İnovasyon Ve Bilişim”

Başbakanlık Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı YAGA ile Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen 3. KKTC KOBİ Zirvesi başladı.

Zirve, “KKTC’de İnovasyon ve Bilişim” temasıyla yapılıyor.

Başkent Lefkoşa’da Golden Tulip Otel’de yer alan 3. KKTC Kobi Zirvesi YAGA Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu’nun sunumuyla başladı.

Daha sonra Türkiye İşkadınları Derneği Başkanı Nilüfer Bulut, HABİTAT Başkanı Sezai Hazır, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu ve İnovasyon Komite Üyesi Orhan Sabuncu, ve Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Cihat Lokmanoğlu konuşmalarını gerçekleştirdi.

3. KKTC KOBİ Zirvesi Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy’un konuşması ile devam etti.
Taçoy, konuşmasında İnovasyon ve bilişimde yeni dönemde sağlanacak işbirliğiyle atılacak adımların önemine işaret etti.

Taçoy, “İnavasyon ve bilişim hem KKTC hem özellikle benim için büyük önem arz diyor. Daha önceki Bakanlık Döneminde KKTC’yi nasıl bilişim adası haline getirebiliriz diye çalıştaylar düzenledik. Bu hedefi bu dönemde hayata geçireceğiz.. YAGA KOBİ-Gem ile birlikte yürüyeceğiz” dedi..

Taçoy, araştırma geliştirme alanlarında ilerleme sağlayarak teknoparkları daha ileri noktalara taşımayı hedeflediklerini de söyledi.

Bayındılık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da konuşmasında bilişim ve inovasyon alanında altyapının önemine değindi. Atakan , ülkede Sağlıklı teknolojik altyapının oluşturulması için gerçekleştirmekte oldukları projeleri anlattı.

Ülkede Değişim ve dönüşümün hızla gerçekleştirilmesinin önemine de işaret eden Atakan, bu konuda ortak vizyona ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da KKTC’nin tüm sıkıntı ve sınırlılıklarına rağmen, büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Erhürman, ekonomi için öncü sektörler arasında Turizm ve Üniversitelerin yanına bilişimin de eklenmesinin önemini vurguladı.

Erhürman, Bilişim Adası hedefi konusunda geç kalınmış olsa da geçen dönemde mevzuatların düzenlendiğini kaydederek, Bu konularda Hükümete Meclis’te her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Erhürman, “TC ve KKTC’nin birbirini daha çok bilmeye, ve birlikte daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de 3. KOBİ Zirvesi’ndeki konuşmasına KKTC’nin gelişimine ilişkin 2011 yılında açıklanan TEPAV raporuna atıfta bulundu, Raporda, eğitim ve bilişim alanındaki işaret edilen hedefleri aktardı.

Büyükelçi, 2010 yılından itibaren Türkiye’den KKTC aktarılan kaynağın azaltılmadan bütçe harcamaları yerine altyapı ve reel sektöre aktarılması olarak belirlendiğini de kaydetti.

Büyükelçi Başçeri, 2016 yılında girişimcilik projesinin ilkinin gerçekleştirildiğini 100’ün üzerinde girişimcinin deseklendiğini de anlattı.

Üniveristiler ve eğitim konusundaki görüşlerini de paylaşan Büyükelçi Başçeri, Bu ülkede okuyan öğrencilerin, bölge ülkelerinin en akıllı bireylerinin bu ülkede bilişim alanında birşeyler yapabilmesi adına öğrenci olarak değil yerel insanlar olarak görülmesinin önemine işaret etti.

Başbakan Ersin Tatar da konuşmasının başında büyük ve önemli organizasyon için YAGA Direktörü Sertoğlu’na ve Şu an ana muhalefette olan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a teşekkür etti.

“ Biz zaten hep biriz, birlikteyiz” diyen Tatar, “Halkın geleceği için hep birlikte çalışacağız, siyasi istikrarsızlık ülkenin gelişmesi için engel olmamalıdır” dedi.

Tatar, konuşmasında KKTC ekonomisinin gelişebilmesi, gençlere istihdam yaratmak ve sürdürebilir yapının devam etmesi için zirve ve çalıştayların önemine de işaret etti.

Başbakan Tatar, Kıbrıs türkü ne kadar sıkıntı yaşasa da KKTC Devleti ile Bir başarı öyküsü yarattığını ifade etti.
Tatar, Türkiye’den KKTC’ye kabloyla elektrik getirilmesi projesinin hayata geçirilmesinin önemine de vurgu yaptı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay da 3 KOBİ zirvesinin büyük bir motivasyon sağladığına işaret etti.
Uluçay, “Ülkemiz adına çok ciddi bir adım atılmıştır. Ortaya çıkan sinerji ülkenin ekonomide ihtiyaç duyduğu altyapıyı gerçekleştirmeye yelken açmıştır..Organizasyona katkı koyan herkese teşekkür ediyorum”

Teberrüken Uluçay, KKTC’nin inovasyon ve bilişim alanında hedeflerine ulaşabilmesi için eğitim alanında süratle adım atılması gerektiğini vurguladı.

Uluçay, ülkenin geleceğinin Doğu Akdeniz’deki doğal gazda değil, üniversitelerdeki gelişimden sağlanacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından zirvede YAGA, HABİTAT, TİKAD ve TİM ile iş birliği protokolü imzalandı. Program panellerle gün boyu devam edecek.

(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir