Kuzey Kıbrıs’ın Kuşları belgeselinin prömiyer gösterimi gerçekleşti

Kuzey Kıbrıs’ın Kuşları belgeselinin prömiyer gösterimi gerçekleşti

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısı ile KKTC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hazırlanan ve yönetmenliği Türkiye’nin önemli belgesel yönetmenlerinden Fatih Orbay tarafından yapılan Kuzey Kıbrıs’ın Kuşları  belgeselinin prömiyer gösterimi gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çevre sorunlarının gelinen aşamada küresel boyutta ele alınması zorunluluğuna dikkat çekti ve dünyayı kurtaracak olanın “temiz düşünmek” olduğunu belirtti.

“Bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, geçtiğimiz yıllardan farklı bir etkinlikle bir aradayız” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Geçtiğimiz günlerde birbiri ardına meydana gelen yangınlarda orman zenginliğinin önemli bir bölümünün kaybedildiğini kaydetti.

Akıncı, “Bunun ötesinde insanlığın ortak tarihi kültürel varlıkları olarak da kayda geçen bin yıllık zeytin ağaçlarımız da yangında alevlere yenik düştü. Son 17 yılda ülkemizde çıkan yangınlarda 75 bin dönümlük orman ve arazi yandı. Son dört yılda Temiz Düşün Projesi ile 7000 ağaç fidanını kök salıp doğamızı zenginleştirmesi için toprakla buluşturduk. Ancak ülkemizde bir yandan ağaçlandırma çalışmaları devam ederken, öte yandan yangınlarla çok sayıda ağacımızı kaybetmeye devam ettik” dedi.

Akıncı, Çevre duyarlılığı ve sorumluluğunun gelişmesi için Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan ve çok boyutlu olarak devam eden Temiz Düşün Çevre Temizliği ve Çevre Koruma Projesi’nin geçtiğimiz sürede ülkenin her beldesinde, ilkokul çağındaki tüm çocuklar ve çevre örgütleri ile güzel işlere imza attığının altını çizdi.

Akıncı, bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesinin tüm dünyada ortak tema olarak seçildiğini da anımsattı.

Kuzey Kıbrıs’ın biyolojik çeşitliliğinin en güzel örneklerinden birini de kuş çeşitliliğinin oluşturduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Fatih Orbay’ın Cumhurbaşkanlığının katkılarıyla Kuzey Kıbrıs’a çok değerli bir belgesel kazandırdığını dile getirdi.

Akıncı, “Hak ettiğimiz yeri uluslararası hukuk içinde henüz siyaseten alamasak da siyasetin çok ötesinde bulunan küresel çevre gündeminin kaçınılmaz olarak bir parçasıyız.” dedi.

Etkinlikte daha sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan ve genç oyuncular Kayla Adataş ve Tuna Şahin’in rol aldığı kamu spotu gösterimi de gerçekleşti.

Etkinliğe telekonferans yoluyla bağlanan yönetmen Fatih Orbay ise 30 yıl önce, TRT için Kıbrıs’ın kuşları belgeselinin yönetmenliğini yaptığını belirtti ve “Yıllar sonra böyle bir projeyi yenilemek büyük bir şans… Kıbrıs’ın doğası ve kuş varlığı çok zengin” dedi.

Orbay, belgeselin montajının Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nda yapıldığını belirterek, montaj süresince kendini evinde hissettiğini belirterek BRT Müdür ve personeline teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir