Türkiye Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinin sürdüğünü söyledi.
Bugüne kadar keşif amaçlı 6 sondaj yaptıklarını ve 7’ncisinin de şu anda Kıbrıs’ın batısında devam ettiğini kaydeden Dönmez, “Ekonomik bir keşif yakaladığımızda o sahada üretim amaçlı başka kuyular da açacağız” dedi
Katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yaptığı sondaj çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Dönmez, milli enerji ve maden politikaları kapsamında en önemli politik ve stratejik hedeflerinden birisinin daha çok yerli kaynak kullanarak Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtarmak olduğunu ifade etti.
Denizlerdeki hidrokarbon aramalarına son yıllarda ağırlık verdiklerinin altını çizen Bakan Dönmez, “5-6 yıl önce Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Gemisiyle başladık. Daha sonra filomuza MTA’nın Oruç Reis sismik araştırma gemisi katıldı. Fatih, Yavuz ve bu yıl da Kanuni ismini verdiğimiz üçüncü derin deniz sondaj gemimizle filomuzu genişlettik. İki sismik araştırma gemimiz, üç de derin sondaj gemimizle teknik kapasitemizi artırdık” dedi.
Dönmez, sismik araştırma ve sondaj gemilerini almadan önce TPAO’nun bu işleri uluslararası yabancı ortaklarla yapmakta olduğunu anımsatarak, “Biz istedik ki hem kendi insan kaynağımızla hem de kendi teknik imkânlarımızla bu işleri kendimiz yapar hale gelelim. Özellikle petrol, doğalgaz, enerji gibi çok stratejik emtialarda zaman zaman bu tip hizmetleri paranız olsa bile alamadığınız dönemler olur” şeklinde konuştu.
Türkiye Enerji Bakanı Dönmez şunları kaydetti:
“Birtakım diplomatik bariyerlerle karşılaşabiliyorsunuz. Şirketler size o servisi veremez hale gelebiliyor. O açıdan biz bunu mümkün mertebe millileştirelim istedik. Şu anda son derece isabetli bir karar aldığımızı daha rahat ve daha net görüyoruz.
Bugüne kadar hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bize vermiş olduğu alanlarda hem de kendi alanlarımızda keşif amaçlı 6 sondaj yaptık. 7’ncisi de şu anda adanın batısında devam ediyor.
Sismik araştırma dönemi bitti. Keşif amaçlı sondaj sürecindeyiz. Ekonomik bir keşif yakaladığımızda o sahada üretim amaçlı başka kuyular da açacağız. Sonrasında platformun yapılması ve boru hattıyla en yakın karaya nakli gerekiyor. Bunlar uzun zaman gerektiren işler. Biraz sabırlı olmayı gerektiriyor. Bizim öteden beri söylediğimiz şey “Varsa, mutlaka bulacağız”.”
(BRT/AA)