Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü uluslararası seminerde KKTC’nin Covid 19’la verdiği mücadeleyi anlattı.
Stratejik Düşünce Enstitüsü ve Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği işbirliği ile ‘Salgın Sonrası Uluslararası Sistemin Nasıl Olacağı’ konulu toplantıda konuşan büyükelçi Kemal Köprülü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hükümetin salgının yayılmasını önlemek amacıyla ciddi ve zamanında tedbirler aldığını halkın da bu tedbirlere riayet etmesiyle ülkede 20 Nisan’dan bu yana Covid 19 vakasına rastlanmadığını ve başarı öyküsü yazıldığına dikkati çekti.
Köprülü ” Kurumlarımızın kriz yönetim becerisi Hükümetimiz tarafından toplumsal dayanışma için açıklanan birinci ve ikinci ekonomik destek paketleri, dünyanın dört bir yanından ülkemize yapılan vatandaş tahliyeleri, karantina uygulamaları ve ülkemizde bulunan birçok yabancı ülke vatandaşının güvenli bir şekilde ülkelerine dönüşlerinin sağlanması kısaca bir devlet olarak ortaya koymuş olduğu kapasite ve uygulamaları ile ülkemiz örnek bir çalışma ve dayanışma göstermiştir.” dedi
Koronavirüsle mücadelede Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk Halkına vermiş olduğu somut desteğin iki ülke arasındaki işbirliği ve dayanışma örneğinin kanıtı olduğunu vurgulayan Köprülü, salgının etkileriyle oluşacak yeni normale hazırlanırken Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi KKTC’nin yanında olmaya devam ettiğini Kıbrıs Türk Halkının refahı ve salgından dolayı yaşanan ekonomik sıkıntıların atlatılabilmesi için gereken adımların atıldığını kaydetti.
Köprülü, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin bölgenin güven ve istikrarına hizmet etmeyen tek taraflı adımlardan, özellikle böyle bir dönemde, vazgeçerek adadaki muhattabı olan Kıbrıs Türk Tarafı İle işbirliğine gitmesi çağrısını uluslararası toplumun dikkatine getirdi.
Köprülü ” Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafını eşit ortağı olarak kabul etmeyen yaklaşımını sürdürmesi kapsamlı çözüm çabalarının önündeki en büyük engeldir. Rum tarafının artık gerçekleri görmesi ve muhatapları olan Kıbrıslı Türklerle her alanda işbirliği içerisine girmeleri gerekmektedir. İşbirliği ve diyaloğun ne kadar önemli olduğu pandemi sürecinde yaşananlarla bir kez daha teyit edilmiştir. Bölgedeki hidrokarbon kaynakları meselenin çözümü için uluslararası toplumun, Kıbrıs Rum Yönetimini Kıbrıs Türk tarafıyla adil paylaşım ve kaynakların ortak yönetimi konusunda ikna etmesi büyük önem taşımaktadır.” dedi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ise toplantının açılış konuşmasında, Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs nedeniyle 10 milyonu aşkın kişinin enfekte olduğunu ve 500.000 den fazla insanın da hayatını kaybettiğini söyledi.