Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ), Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası (KTHES), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMU-SEN) ve Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ), basın açıklaması yaptı. Sendikaların Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünde yaptığı kamuoyu açıklamasında “eksiklikler giderilmez ve sağlık sistemimiz pandemiye hazır hale getirilmezse toplum sağlığımızın zarar göreceği endişesini taşıyoruz” denildi. Yapılan açıklama şöyle:
“Küresel bir salgın olan koronavirüs enfeksiyonuna her ülke kendi sağlık sistemi içinde yanıt vermeye ve eksikliklerini gidererek sağlık sistemlerini hazır hale getirmeye çalışmıştır. Bu hazırlıklar kapsamında Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri ise,
*Tüm hastanelerde yeterli izolasyon odalarının oluşturulması
*Yoğun bakım kapasitelerinin artırılması;
*Başta tanısal test kitleri ve laboratuvarlar olmak üzere radyolojik görüntüleme merkezlerinin niceliğinin artırılması
*Bilimsel olarak etkinliği yüksek olan ilaçların temini
*Sağlık çalışanları için yeterli kişisel koruyucu ekipmanların sağlanmasıdır.
Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü günden bugüne kadar salgınla mücadeleye yönelik yapılması gereken hazırlıkların bir kısmı yapılmamış; bir kısmı da hantal bir bürokratik yapı içerisinde yapılmaya çalışılmaktadır.
Geçtiğimiz süreçte Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi pandemi merkezine dönüştürülmüş; tüm eksikliklere rağmen sağlık çalışanlarının çabasıyla yürütülen kamu sağlık hizmetleri önemli derecede kesintiye uğratılmıştır. Covid dışı hastalarımız sağlık hizmetinden mahrum edilmiştir.
Son 6 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan; ülkemizde ilk kez 10 Mart 2020 tarihinde saptanan Covid-19 nihayet Bakanlar Kurulu’nun 05 Temmuz 2020 tarihli kararıyla, yani ülkemizde ilk vakanın görülmesinin üzerinde 4 aylık bir süre geçtikten sonra ‘tehlikeli bulaşıcı hastalık’ olarak ilan edilmiştir.
Hükümetin önümüzdeki süreçte salgın yönetimini yasal mevzuatlara uygun şekilde yapmaya karar vermesi önemli bir gelişmedir.
Ancak sürecin yönetiminin sadece yasal mevzuata uygun olması yeterli değildir. Tüm kararlar bilimsel gerçekler doğrultusunda üretilmelidir. Çünkü esas olan insan hayatıdır.
Sağlıkta eylem yapmak kolay değildir.
Ancak eksiklikler giderilmez ve sağlık sistemimiz pandemiye hazır hale getirilmezse toplum sağlığımızın zarar göreceği endişesini taşıyoruz.
Bu nedenle
1. Servisleriyle, tanısal laboratuvar olanaklarıyla ve ayrı tomografi cihazıyla tam teşekküllü bir pandemi merkezinin zaman kaybetmeden hazırlanmasını,
2. Boş binaların hasta bakmayacağını unutmadan bu pandemi merkezinde hizmet verecek ekiplerin eğitimlerinin tamamlanmasını ve organizasyonun sağlanmasını,
3. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği tedavi protokellerinde bulunan etkinliği yüksek olan antiviral ilaçların nüfusa ve olası hasta sayısına göre yeterli miktarda alınmasını,
4. Dünya genelinde covid-19 virüsü ile enfekte olan kişilerin %5 ile %20’lik kısmının sağlık çalışanları olduğu bildirilmektedir. Hizmetlerin sürdürülmesi ve hastane kaynaklı bulaş riskinin azaltılması için sağlık çalışanlarının korunması son derece önemlidir.
Tüm sağlık çalışanları için kişisel koruyucu ekipmanların yeterli miktarda sağlanmasını,
5. Elimizde ne kadar malzeme var diye sorduğumuz zaman ‘yarın bir uçak dolusu malzeme gelecek’ sözünü artık duymak istemiyoruz.
Hizmet veren sağlık çalışanlarının ilaç ve malzeme yönünden düzenli olarak ve şeffaf bir şekilde bilgilendirilmesini
6. Artmakta olan ekonomik krizle birlikte yurttaşların kamu sağlık hizmetlerine olan ihtiyaçlarının artacağını sürekli olarak dile getiriyoruz. Covid dışı hastalarımızın nitelikli sağlık hizmeti alması ve sevklerin azaltılması için kamu sağlık merkezlerindeki eksikliklerin biran önce giderilmesini,
7. Bu düzenlemeler yapılana kadar yüksek riskli ülkelerden karantinasız girişlerin durdurulmasını talep ediyoruz.
Halkımızın anayasal olan sağlık hakkı için; göz göre göre can kaybı yaşanmaması için ve bu ülkedeki her bireyin insanca yaşama hakkı olduğu için tüm bunları istiyoruz.
Hükümet ve Sağlık Bakanlığı’nın halkımızın sağlığına yönelik bu taleplerimizle ilgili olumlu adımlar atmaması halinde eylemlilik sürecimizi yaygınlaştıracağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.
Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (TIP-İŞ)
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası (KTHES)
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS)
Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN)
KKTC Kamu İşçileri Sendikası (KAMU-İŞ).”