Şentop: Herkes uluslararası hukuka saygılı hareket etmek mecburiyetinde

Şentop: Herkes uluslararası hukuka saygılı hareket etmek mecburiyetinde

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa’nın Doğu Akdeniz’deki tavrını değerlendirdi.

Siyasi olarak sıkıntıda bulunan Macron’un iç siyasete yönelik hamleler yapmaya çalıştığını belirten Şentop, “Fakat uluslararası hukuku ihlal etmenin sonuçlarının ne olacağı konusunda ciddi bir fikir sahibi olmadığını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Şentop, Fransa’nın Doğu Akdeniz’de askeri varlığını artıracağına yönelik açıklamalarıyla ilgili de “O zaman başka ülkelerin de Batı Akdeniz’de, yani Fransa’nın güney sahillerinde askeri varlığını artırması mevzubahis olabilir ki tuhaf bir durum” dedi.

Fransa’nın yüz yıl öncesinin sömürgeci hayallerini hatırladığını dile getiren Şentop, “Ama dünya eski dünya değil, Akdeniz eski Akdeniz değil, Fransa eski Fransa değil. Herkes uluslararası hukuka saygılı bir şekilde hareket etmek mecburiyetinde” ifadelerini kullandı.

Mustafa Şentop, “Ben dünyada ve özellikle bölgemizdeki barışa ve burada bu barışın teminatı olan uluslararası hukuk kurallarına bütün ülkelerin, başta Fransa’nın saygılı olması gerektiğini bir kez daha ifade etmek isterim. Nitekim Avrupa Birliği ülkeleri de Fransa’nın hukuka aykırı tavırlarından rahatsızlıklarını son toplantıda dile getirdiler bunu görüyoruz. Türkiye, bölgemizde barışın, güvenliğin, huzurun teminatıdır” dedi.

(BRT/AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir