Sağlık Bakanlığı, ülkemizde salgının ilk dalgasında (10 Mart-16 Nisan 2020) toplumun virüsle hangi oranda karşılaştığı ile ilgili fikir sahibi olmak için 10 Temmuz – 20 Ağustos 2020 tarihleri arasında bir çalışma gerçekleştirdi.
Konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Çalışma, uzman sağlık araştırmacıları Burç Barın ve Elçin Yoldaşcan, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi (BNDH) başhemşiresi Fatma Savaşkan ve ekibi, ve BNDH Mikrobiyoloji Laboratuvarı’ndan moleküler biyologlar Goncagül Özbalıkçı, Sedef Kutlu ve Şerife Can ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nden Çiğdem Çağa ve Figen Gülen İnce tarafından yürütülmüş; Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Merkezleri ve sorumlu hekimleri, BNDH Kan Bankası, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu, Gazimağusa, Girne Akçiçek, ve Cengiz Topel Devlet Hastaneleri yönetici ve çalışanlarının etkin destek, katılım ve katkılarıyla gerçekleşmiştir.
Çalışmada temsil edilen Sağlık Merkezleri şu şekildedir: Trenyolu Polikliniği, Değirmenlik, Dikmen, Lapta, Çamlıbel, Güzelyurt, Lefke, Akdoğan, Maraş, Serdarlı, Geçitkale, İskele, Mehmetçik, Yeni Erenköy ve Dipkarpaz.
Araştırmanın amacı, COVID-19’a karşı Immunoglobulin G (IgG) antikor gelişiminin, genel ve bölgesel olarak, yaş grubu ve cinsiyete göre dağılımı ile ilgili bilgi edinerek sağlık planlamasına ve ilgili çalışmalara ışık tutmaktır. Bir bireyde pozitif antikor olması, o kişinin COVID-19’a karşı süresiz bağışıklık kazandığı anlamına gelmediği gibi, pozitif bir IgG antikor sonucu da vücutta aktif bir enfeksiyon olduğunu göstermemektedir.