Evrensel Hasta Hakları Derneği: Mültecilerin sağlığa erişim hakkı engellenemez

Evrensel Hasta Hakları Derneği: Mültecilerin sağlığa erişim hakkı engellenemez

Evrensel Hasta Hakları Derneği’nden yapılan yazılı açıklamada, ülkelerindeki savaş ve zulümden kaçan ve yaşam haklarının garanti altına alınabilmesi için KKTC’ye gelen mültecilerin sağlıksız koşullarda, uzun süreler boyunca, özgürlüklerinden yoksun bırakılmalarının asla kabul edilemeyeceği belirtildi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 25. maddesi ve Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklarla ilgili Uluslararası Sözleşme’nin 12(1) Maddesine de atıfta bulunulan açıklamada, herkesin, mümkün olan en yüksek fiziksel ve ruhsal sağlık standartlarına sahip olma hakkının korunması gerektiği kaydedildi.

KKTC Anayasasının 45. Maddesi’nde de “Devlet, herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir” denildiği belirtilen açıklamada, tüm bu hukuki düzenlemelerde hakkın öznesinin “herkes” olarak ifade edildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “dernek olarak başta sağlık ve muhaceret yetkilileri olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşları derhal bu insanlık onuruna aykırı durumu sonlandırmaya ve sağlık hakkı da dahil insan haklarına, kişilerin muhaceret statüleri veya vatandaşı oldukları ülke temelinde ayrımcılık yapmadan saygı göstermeye çağırırız.” denildi.

(BRT/TAK)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir