Hani Bakanlığı dava ediyordunuz?

Hani Bakanlığı dava ediyordunuz?

Dava yerine paralı reklam!

Bir süre önce Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan analizlerde, bazı damacana sularda bromat miktarı yüksek çıkmıştı. Yani kanserojen madde içeren suların piyasaya sürüldüğü saptanmıştı.

Peki sonrasında ne oldu?

Hediyem Su isimli firma, Sağlık Bakanlığı’nın bu verilerini yalanlayarak yasal yola başvuracağını açıklamıştı. Hediyem Su yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığı yerden yere vurmuş, resmi bir bakanlığın yani kurumun, kamuoyuna açıkladığı resmi verilerin yalan/ yanlış olduğunu savunmuştu. Bu konuda Bakanlığın özür dilememesi halinde yasal yola başvuracağını iddia etmişti.

Bakanlık veya dönemin Bakanı Filiz Besim kendilerinden herhangi bir özürde bulunmuş değil. Hatta Filiz Besim’e geçen gün yeniden sordum, “Hediyem Su Bakanlığın analiz sonuçlarını yalanlamıştı, Bakanlığın test ölçümleri yanlış çıkmış olabilir miydi” diye sordum. “Bromat miktarı yüksek çıkmıştı, uyardık, sonraki analizde düşük çıktı” dedi.

Firma yetkilileri ile görüştüm, ne dava açıldı ne de yasal bir girişimde bulunuldu.

Yani Bakanlık verileri diyor ki, Asya Su, Hediyem Su, Kösedağ Su ve Aysu firmalarından sonra; Aqua Fresh Su, Gürpınar Su ve  Meysu firmalarının piyasaya sattığı suların kansere yol açıyordu, analiz ölçümleri yapılmaya başlanana kadar.

Hediyem Su’yun da sularında kanser yapan etken maddeler maksimum düzeyde çıkmıştı. Yıllar sonra yapılan bir analiz kontrolüydü bu. Çünkü yıllarca ülkemizde bromatı ölçen cihaz yoktu.

Bromat cihazının ülkeye gelmesiyle, suç üstü yakalanmıştı bazı su firmaları. Yapılan su analizlerinde, Bakanlığa dava tehdidinde bulunan Hediyem Su’yun da bromat yani kanser içerikli sular sattığı ortaya çıkmıştı.

Hediyem Su dava edeceği yere, kamuoyuna kötü yansıyan adını temizlemek için basına reklamlar vermeye başladı. Yani şöyle söyleyeyim…

Basına para verip, reklamlarla halkın aklındaki o olumsuz algıyı silmeye çalışıyor bu su firması.

Resmi veriler, resmi açıklamalar ve bunların haberleri gerçektir ve bağlayıcılığı vardır. Fakat reklamların içeriği firmanın kendisi tarafından hazırlanır, kimse tarafından incelenmez ve içeriğin sorumlusu da reklamı yapılan firmadır.

Firmanın kendi hazırlattığı ve istediği gibi hazırlattığı paralı yayınlardır yani. Parayı ver düdüğü çal durumu yaşanıyor anlayacağınız.

Dolayısıyla, resmi bir devlet kurumunun verilerini yalanlayıp, sularının temiz olduğunu ispatlayacağını iddia ederek, firmasını PARALI REKLAMLAR ile temize çıkarmaya çalıştığını bilin istedim.

Bilindiği gibi, WHO (Dünya Sağlık Örgütü), EPA (Amerikan Çevre Koruma Kurumu), Kaliforniya Eyaleti Çevre Koruma Kurumu, Kanada Gıda Denetleme Kurumu gibi yerlerin yapmış oldukları bilimsel araştırmalarda, yapısında bromür bulunduran suların ozonlama sonrası bromat oluşturduğu, bromatın da uygulanan deneyler ve araştırmalar sonucunda kanserojen olduğu belirtilmiştir. Ayrıca bromatın su ile alınması durumunda karaciğer, böbrek, merkezi sinir sistemi tahribatı da ortaya çıkabilmektedir.

Bunca yıl bize içirdikleri kanserojen suların hesabını soran olmadan konu kapandı. Bize de, Sağlık Bakanlığı’nın bu analizlere devam edip etmediğinin takibi yapmak kalıyor.

İlgili haber:

Ne olduğunu da açıklayın ki herkes bilsin!

Durum Vahim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir