Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler için tören düzenlendi

Erenköy Direnişi ve direnişte şehit düşenler için tören düzenlendi

Şanlı Erenköy Direnişi ve bu direnişte şehit düşenler için Erenköy Şehitliği’nde tören gerçekleştirildi.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından törende, Şehitlik Özel Defteri imzalandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Erenköy- Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı ve Erenköy Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Arıkan da törende birer konuşma yaptı.

Erenköy Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Arıkan konuşmasında, günün anlam ve önemine işaret etti.
Arıkan, “1963’te Kıbrıs Rumları ve Yunanistan cuntası Akritas Planı’nı Türklere karşı uygulamaya başlamış ve Akritas Planı ile Türk toplumunu imha edip Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama emellerini hayata geçirme çabası içerisine girmişlerdir. Görüşmelerde yer alan bir kısım Rum ve eski siyasiler, verdikleri röportajlarda ve yazdıkları anılarında ‘Bizler zaman kazanmak için görüşüyorduk’ itiraflarında bulunmuşlardı. Gelinen aşamada söylediklerinin doğru olduğu ortaya çıkmıştır” dedi.

Konuşmasında Erenköy şehitlerini de anan Arıkan, “Hepsinin ruhları şad olsun, mekânları cennet olsun” dedi.

Erenköy- Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı da, ülkenin bugünlere gelmesine yol gösteren ve o günlerde dik duruşu ile vatan sevgisi ile canını hiçe sayanların sayesinde Cumhuriyet’in kurulduğunu söyledi.

Gençlerin Erenköy’ü ziyaret edip, görmesi gerektiğini kaydeden Bakırcı, yetkililerden bu konuda gerekeni yapmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, Şanlı Erenköy direnişinin Kıbrıs Türk tarihinde önemi bir yeri olduğunu söyledi.

Erenköy’e çıkan gençlerin vatan müdafaasında canlarını siper ederek şehit olma tehlikesi ile karşı karşıya kalarak mücadele ettiklerini kaydeden Tatar, 1960 Cumhuriyeti’nin kuruluşundan 4 yıl sonra 1964 yılında Rum Yunan ikilisinin Akritas planı ile Ada’yı Yunanistan’a bağlamak için yaptıkları her türlü saldırıya karşın direnmelerinin Kıbrıs Türkü’nün yazdığı destanın simgesi haline geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı tatar, Erenköy Direnişi’nin bir kahramanlık destanı olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’inci yıldönümünde Güney Kıbrıs’a giden Yunanistan Başbakanı’nın Türkiye’ye yönelik açıklamalarına da değinen Cumhurbaşkanı , “kendisine cevabını hemen verdik. Türkiye Cumhuriyeti olmadan Kıbrıs’da hiçbir anlaşma olmaz çünkü Türkiye’nin tarihten gelen hakkı vardır, hukuku vardır, uluslararası anlaşmalar vardır ve 1964’de de Türkiye buraya garantörlük hakkını kullanarak müdahale etmiştir”şeklinde konuştu.

Tatar konuşmasında tüm şehitleri rahmetle andı ve onların hiçbir zaman unutulmayacağını vurguladı.

Tören, şehitliğin gezilmesi, şehit kabirlerine çiçek bırakılması ve dua okunmasıyla son buldu.