Lapta Alsancak Çamlıbel (LAÇ) Belediyesi bünyesinde Avrupa Birliği Finansmanıyla kurulan ve adanın ilk kompostlama tesisi olan LAÇ Compost Lab’da, istenilen kaliteye ulaşıldı.
Çamlıbel’deki tesiste bir buçuk yıllık üretim ve ürün geliştirme çalışmalarının ardından üretilen kompostlar paketleme ve satış aşamasına geldi.,
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi konuyla ilgili tesiste basın toplantısı düzenledi.
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi Yeşil Atık ve Kompost Ütretim Sorumlusu Yüksek Ziraat Mühendisi Alper Yalçın, geri dönüşüm faaliyetlerinin dünya ve ülke için büyük önem taşıdığını söyledi.
Yalçın, “Her gün test yapılıyor.Faydası toprağın kaybettiği humusu toprağa geri kazandırmaktadır , toprakta su tutumunu artırır, faydalı bakterileri faaliyetlerini arttırır.bitki köklerinin topraktaki besinleri çok daha iyi almasını sağlar . Tesiste atıkların komposta dönüşmesi için 4 ila 6 ay bir süreç gerekiyor” dedi.
Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de konuşmasında, amaçlarının doğadaki yeşil atıkları , vahşi örtme yöntemiyle ortadan kaldırmak yerine kompost, yakacak odun gibi malzemelere geri dönüştürerek , hem kazanç sağlamak hem de doğayı korumak olduğunu belirtti.
Ataser, “Tesis başarılı oldu. Çalışmalar yapıldı ve üretimde istenilen kaliteye ulaşıldı. Paketleme aşamasına gelindi fiyat belirlendi ve Pazar oluşturuldu. Tüm üretimi sattık” diye konuştu.
Ataser, bundan sonraki hedeflerinin evsel atıkların evde, yerinde ayrıştırılmasına yönelik bir projeyi hayata geçirmek olduğunu da vurguladı.
Konuşmaların ardından, basın mensuplarına tesis gezdirilerek, üretim ve paketleme aşamaları hakkında bilgi verildi.