20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı coşkulu törenlerle kutlandı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı coşkulu törenlerle kutlandı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı coşkulu törenlerle kutlandı.

Lefkoşa’daki ilk tören saat 08.30’da Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde yer aldı.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Lefkoşa Şehitler Anıtı önünde de Saat 08.50’de kutlama töreni yapıldı.

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki geçit töreni de saat 09.30’da başladı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesi, tören birliklerinin denetlenmesi ve halkın bayramının kutlanması ile başlayan tören, mesaj teatisi, Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirilen bayrakların Cumhurbaşkanı’na sunulmasıyla sürdü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkünün Adada, bölgede barış, huzur ve istikrar istediğini söylediği konuşmasında “Bunun sağlanmasının yolunun elbette güçlü olmaktan ve meşru haklarımızı korumanın kararlılığından geçtiğinin de bilincindeyiz” diye konuştu.

Uluslararası toplum nezdinde de girişimlerin devam edeceğine değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının reddettiği önerileri uluslararası topluma da ilettiklerini, Birleşmiş Milletler’in de, Avrupa Birliği’nin de bu önerilerden haberdar olduğunu kaydetti.

Rum lider Nikos Anastasiadis ile yakında bir araya geleceğini belirten Akıncı Rum liderden açıklık istediğini söyledi.

Savaşın ne demek olduğunu yaşayan bir toplum olarak, bölgemizdeki çatışmalardan, serseri füzelerin kendi topraklarımıza da düşmeye başladığı günlerden geçildiğine dikkat çeken Akıncı, “Barış, adalet, huzur, istikrar, gelişme ve refah olsun istiyoruz. Bunu sadece kendimiz için değil, tüm ada ve bölge halkları için de istiyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da konuşmasında,Barış Harekatı’nın, Kıbrıs Türk Halkını zulümden kurtararak özgürlük ve refaha kavuşturduğunu, geleceğe güvenle bakılmasını sağladığını belirtti.

Oktay, Türkiye’nin 20 Temmuz’da dünyaya Kıbrıs türkünün yalnız olmadığını ve yalnız bırakılmayacağını net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

Yarım asrı aşan eşitlik mücadelesinde nice zorluklara göğüs geren Kıbrıs Türkünün azminin gurur kaynağı olduğunu belirten Oktay, Kıbrıs Türk halkının yaşanan tüm zorluklara rağmen toplumsal varlığını en güçlü şekilde koruduğunu, kendi devletini kurduğunu ve devletine dirayetle sahip çıktığını söyledi.

Oktay, Türkiye ve Kıbrıs Türk Halkının meselenin eşit ortaklık temelinde adil ve kalıcı şekilde çözüme kavuşması amaçladığını, doğru olanı sabırla takip ettiğini ve bu doğrultuda fedakarlıktan çekinmediğini söyledi.

Oktay, “Uluslararası toplumun doğruya doğru, yanlışa yanlış deme vakti geldi. Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’ye rağmen düzensizliğin düzen kabul edildiği süreçler uluslararası ulus üstü kurumlar tarafından meşru karşılanmamalıdır. Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerine aynı kararlılıkla devam edecek, kimsenin de Kıbrıs Türkünü yok sayılmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Tören, Gençlik Dairesi ekibinin halk dansları gösterisi ve resmi geçit ile tamamlandı.

Kutlamalar çerçevesinde Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları da gösteri yaptı.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Başkent Lefkoşa’nın yanı sıra tüm ilçelerde ve bölgelerde de törenler yapıldı.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilecek resepsiyon saat 20.00’de başladı.

Öte yandan, Başbakan Ersin Tatar da, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısı ile KKTC’de bulunan konuklar onuruna yemek verdi.

(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir