Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde düzenlenen Mesleki Gelişim Sertifika programlarının açılışı yapıldı.
Oryantiring, Doğa yürüyüşü, eğitimde drama , otizm spektrum bozukluğu, Türkçe, Grafik ve animasyon gibi 7 farklı branşta düzenlenecek program 13 Eylül Tarihine kadar 5 gün boyunca sürecek.
Eğitim programı ile öğretmenlerin akademik, mesleki ve kişisel gelişimlerine kaktı sağlamak amaçlanıyor.
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde yer alan etkinlikte ilk konuşmayı Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürü Cengiz Uzun yaptı. Uzun, öğretmenlik mesleğinin zorluklarına dikkat çekerek, eğitim programı hakkında bilgi verdi.
Uzun “temennim iyi yetişmiş öğretmenlerle birlikte, binlerce minik kalplere dokunmak “ dedi.
Uzun konuşmasının ardından kısa bir interaktif gösteri de yapıldı.Gösterimin ardından Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi rektörü Prof Dr Halil Nadiri söz aldı.
Nadiri, İyi yetişmiş eğitimciler için güncel gelişmeleri yakalamak gerektiğini vurguladı ..
Nadiri, teknolojinin, yeniliklerin takip edilmesi gereğine de vurgu yaptı.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Dairesi Müdürü Doç. Dr. Adnan Boyacı ise eğitim programını hazırlarken yeni dünya düzenini göz önüne aldıklarını belirterek, program ile ‘nasıl bir eğitim öğretim isteriz sorusuna cevap aradıklarını kaydetti.
Boyacı, “coğrafya daha sahici olsun çocuklar sınıflarda coğrafya öğrenmesin, çocuklar coğrafyayı oyun oynayarak öğrensin. Örneğin matematik dört işlemle öğrenmesinler matematiği rota bularak öğrensinler yada sosyal bilgilerde ekip olmak, toplum, sosyal grubu orada öğrensinler ancak ekip olmayı orada deneylesinler istedik. Doğa yürüyüşü, doğaya saygı ,yeşili koruma eko sistemi koruma gibi pek çok amacı var ama bizim için pedagojik amacı çocuğun biyoloji dersinde gördüğü bitkileri hayvanlarıyla doğayı orada tanıma, yaşama fırsatı bulsun , öğretmenlerle birlikte çocukların içinde bulundukları ortamları keşfedebilsinler istedik” dedi
Mesleki gelişim programlarının illi Eğitim Bakanlığı ekipleri tarafından değil, Sivil toplum örgütleri, özel sektör kurumları ,farklı federasyonlar tarafından destek alınarak hazırlandığına dikkat çeken Boyacı programların tümünün Türkiye’deki eğitim kurumlarında denendiğini ifade etti.
Eğitim programlarında daha fazla konu başlığının açılacağını da kaydeden Boyacı, en büyük program açılımını KKTC’deki yaptıklarını belirtti.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise eğitim programı ile yapmaya çalıştıklarının mesleki gelişim adı altında öğretmenleri güncellemeye çalışmak olduğunu kaydetti.
Dünyanın ihtiyaçlarının her geçen gün değişim gösterdiğini dolayısıyla eğitimin de yenilenmesi gereğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, öğrencilerin yeni öğretim metotlarına ihtiyaç duyduğu bu zamanda 30-40 sene önceki metotlarla eğitimi güncellemenin mümkün olmadığına işaret etti.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye Milli eğitim Bakanlığına kısa bir zamanda protokol metnini hayata geçirdikleri için teşekkür etti.
Çavuşoğlu, “ Türkiye’de vizyon 2023 adlı bir kitap çıktı ve bir vizyon içeriyor. Biliyorsunuz Türkiye’de hükümetler istikrarlı. Bizde istikrarsızlık daha çok. Her hükümet 1-1.5 yılda gidiyor ve şuna karar verdik ve diğer siyasi partilere de danışarak bu sefer kişilerin Milli Eğitim Bakanlığında olması değil,- Fikirlerin Milli Eğitim Bakanlığında devam etmesi gibi bir vizyon ortaya koyduk ve biz 10 yıllık bir vizyon çalışarak , bunun çalışmasını tamamlamak üzereyiz.. Gerekirse bunu Meclisten de geçirerek ülkenin ihtiyaçları , bu ülkenin insanlarını dünyaya hizmet ederek bir duruma getirebilmek için çok çaba sarf edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve bu 10 yıllık strateji belgesinin olması gerektiğini düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.
(BRT)