Şefik: En büyük sorunumuz bina sıkıntısı

Şefik: En büyük sorunumuz bina sıkıntısı

2019-2020 Adli Yılı düzenlenen basın toplantısı ile açıldı.

Her yıl görkemli törenle gerçekleştirilen adli yıl açılışı, bu yıl sadece basın toplantısı ile gerçekleştirildi.
Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik tarafından Yüksek Adliye Kurulu Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına sadece basın mensupları katıldı.

Tören düzenlememe kararını, bir tepki olarak değil ülkenin ekonomik durumu nedeniyle aldıklarını açıklayan Narin Ferdi Şefik, bu kararın haziranda alındığını hatırlattı.

Şefik, ülkenin sorunlar yumağı olduğunu, Mahkemelerin de bina, personel ihtiyacı, icra yolu yetersizliği ve yasa-tüzük eksikliği gibi çok sayıda sıkıntısı bulunduğunu ifade etti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, basın toplantısına gelmeden önce geçen yılki açılış konuşmasına baktığını ve aynı sıkıntıların süregelmesinden dolayı aynı konuşmayı bu yıl da yapabileceğini gördüğünü de söyledi.
Lefkoşa, Gazimağusa, Girne ve Lefke Mahkeme binalarında bir türlü tamamlanamamış sıkıntılar bulunduğunu dile getiren Şefik, bina sorunundan dolayı Yargıç ve personel alımının gerçekleştirilemediğini, buna bağlı olarak da yargıçların insanüstü çabalarına rağmen bekleyen işlerin gün geçtikçe artış gösterdiğini kaydetti.

Yeni atanan yargıçların odaya ihtiyacı olduğunu, oda verilemeyince de atamanın yapılamadığını, ambar memurluğu görevine atanan öğretmenin ise kendi mesleğinde münhal bulunca mahkemelerden ayrıldığını dile getiren Şefik, bütün sıkıntıların birbirini tetikler niteliğinde olduğunu anlattı.

Konuşmasında İcra sorununa da değinen Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, bu konuda barolar konseyinin hazırladığı yasa tasarısının Meclisin açılmasıyla birlikte gündeme gelmesini beklediklerini söyledi.
Şefik, adaletin erken tecelli edebilmesinde icranın etkisinin büyük olduğunu, bu konuda yargıçlara yöenltilen suçlamaların haksız olduğunu da kaydetti.

Şefik, icradan el konulan eşyaların güvenli bir şekilde muhafazaya ihtiyaç duyduğunu, bu konuda Devletten bir arazi talep ettiklerini de belirtti.

Şefik, yargıç atama ve terfilerinin objektif kriterlere göre yapıldığını, sınavlarda da bilgi ve yeterliliğe bakıldığını kesinlikle isime bakılmadığını da vurguladı.

KKTC Mahkemelerinde uygulanan Anglo Saxon hukuk sisteminin ise sadece yargılama usulü ve ictihata bağlı bir sistem olduğunu anlatan Şefik, mevzuatın kesinlikle İngiltere’den gelmediğini açıkladı.
Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, kaza mahkemelerinin önlerindeki dava sayısının artmakta olduğuna da işaret etti.
Şefik, dava sayısının geçmiş yıla kıyasla arttığı bilgisini de verirken; halihazırda 10 bin 638 hukuk davası, 14 bin 126 ceza davası ve 493 aile dosyasının bulunduğunu açıkladı.

Mahkemelerin e-devlet bağlantısı amacıyla fiber optik döşenmesine ihtiyacı bulunduğunu, bu bağlantı altyapısının ise yüksek meblağlar içerdiğini dolayısıyla görkemli açılış törenine harcanacak rakamın buraya aktarılmasının daha uygun olacağını da söyledi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, yeni adli yılın herkese hayırlı olmasını diledi.

(BRT)

(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir