Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından ” Geçmişten Günümüze Kıbrıs Öğrenci Sempozyumu ” düzenlendi.
Üniversitenin Esenboğa Külliyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma ilgi oldukça yoğun oldu.
Düzenleme Kurulu adına açılış konuşması yapan Öğretim Üyesi Dr. Tekin Önal, Kıbrıs Meselesi’nin Cumhuriyet’ten itibaren Devlet meselesi haline geldiğini, meselenin çözümü kimi zaman ikili ilişkilerin bozulmasına kimi zaman da Avrupa Birliği ile, kimi zamanda komşu ülkelerle ilişkilerin bozulmasına neden olduğunu söyledi.
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan’da konuşmasında, Kıbrıs’ın kendisi için ayrı bir önemi olduğunu vurguladı. Doğan, Girne Asker Hastanesinde 1 yıl hekim olarak çalıştığını ve Kıbrıs’ı tanıma ve gezme fırsatı bulduğunu ifade etti.
Rektör Doğan, Kıbrıs’ın medeniyetin tam ortasında olduğunu, tarihle birlikte var olan bir yer olduğunu belirterek, o nedenle tarih boyunca hep önemi olduğunu sadece İslam dünyası açısından değil Hristiyanlar açısından da önemli olduğunu, Türk tarihi açısından da baktığımızda da halen Türkiye için önem arz etmekte olduğunu söyledi.
Kıbrıs’a ilgilerinin sadece milli ve kültürel açıdan değil aynı zamanda stratejik açıdan olduğunu vurgulayarak Kıbrıs’ın aslında Türkiye’nin bir parçası kardeşi olduğunu sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Sayim Türkman’da, Stratejik açıdan bakıldığı zaman Akdeniz’de Sicilya Sardunya gibi adaların olduğunu hatırlatarak, Kıbrıs’ın stratejik bir öneminin de Münhasır Ekonomik Bölgelerden geldiğini Cenevre Anlaşmasına göre her kıtanın her adanın Münhasır Ekonomik Bölgesi var olduğunu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının Bakanlar Kurulu kararıyla petrol ve doğalgaz arama bölgesinde çalışma yaptığını, aynı zamanda Rum tarafınında 12 bölge ilan ederek hidrokarbon arama çalışması yaptığını, ancak Rumların kendilerine ait olmayan yerlerde arama faaliyeti yapmalarının savaş sebebi sayıldığını, kritik günlerden geçildiğini ifade etti.
(BRT)