Fırat’ın doğusuna yapılan Barış Pınarı Harekatı sürüyor.
Türkiye’nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat’ın doğusuna yapılan Barış Pınarı Harekatı bugün resmen başladı.
Harekatın başladığını Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter’dan duyurdu.
Erdoğan, ”Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı BarışPınarıHarekatı’nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın Twitter’dan yaptığı açıklama öncesi Suriye’nin Resulayn kentindeki YPG mevzilerinden patlama sesleri duyuldu. Ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı… Sınırda risk teşkil eden unsurların yapılacak atışlarla temizlenmesinin ardından karadan giriş başlayacak.
Harekat dolayısıyla Şanlıurfa’nın sınır ilçelerindeki okullar iki gün tatil edilirken, Suriye tarafında terör örgütlerince işgal edilen bölgelerden atılan 2 havan mermisi Ceylanpınar ilçe merkezine isabet etti.
Öte yandan ise Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı’dan YPG/PKK’lı teröristlerce atılan 6 roket, Nusaybin ilçe merkezindeki bazı noktalara isabet ettiği bildirildi. Saldırılara Türk Silahlı Kuvvetlerince anında karşılık verildi.
Bu kapsamda, sınır bölgelerdeki okullarda perşembe ve cuma günü eğitime ara verildi.
Bu arada telefon diplomasisi de devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile harekat öncesi bir telefon görümesi gerçekleştirdi.
Görüşmede Erdoğan, Fırat’ın doğusuna düzenlenmesi planlanan askeri harekatın Suriye’nin barış ve istikrara kavuşmasına katkıda bulunacağını ve Suriye’deki siyasi sürecin önünü açacağını ifade etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Suriye topraklarını ‘Barış Pınarı’yla sulamakta kararlıyız. Suriye’de, tüm kesimleri kucaklayan ve herkes tarafından kabul edilen bir siyasi çözüme ulaşıldığında, ülkenin diğer tüm bölgeleri gibi, güvenli bölgeler de tamamen Suriye halkının yönetimine geçecektir. Bu amaçla, Astana ve Cenevre süreçlerine her türlü katkıyı vermeye devam edeceğiz.” dedi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Fırat’ın doğusundaki terör hedeflerine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i bilgilendirdiklerini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Cezayir’den ayrılmadan önce Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin, uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, önceki harekatlarda olduğu gibi bu kez de ilgili yerlere gerekli bildirimlerde bulunduğunu söyledi.
BMGK’nin dönem başkanlığını yürüten Güney Afrika’ya da bildirimde bulunduklarını aktaran Çavuşoğlu, bunun da BMGK’yi bilgilendirmek anlamına geldiğini söyledi.
Bu arada, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin, “Eğer Türkiye’nin planı bir güvenli bölge oluşturmaksa, AB’den bunun masraflarını karşılamasını beklemesin.” dedi.
Öte yandan, Fransa, Almanya, İngiltere, Polonya ve Belçika, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Suriye’nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri görüşmek üzere toplantı talep etti…
Konseyin yarın kapalı oturumda toplanması bekleniyor.