BRT’de yayınlanan Birinci Boyut programına konuk olan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu eğitim sisteminde hedeflenenlerle ilgili açıklamada bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, ilgili kesimlerle birlikte hazırlayacakları ve eğitimde 10 yılı kapsayacak olan Ortak Vizyon Belgesini 2020 yılında Meclis’ten geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Çavuşoğlu, “Önümüzdeki günlerde sendikalarla oturup, Eğitimde Ortak Vizyon Belgesini çalışacağız. Orada vizyonlarını ortaya koymalarını bekleyeceğiz. Dolayısıyla çalışarak mı bu ülkeyi kalkındıracağız yoksa maliyenin üzerindeki yükü artırarak mı kalkındıracağız, daha fazla bilgilerimizi güncelleyerek mi kalkınacağız yoksa bir kadroya girdikten 30 sene sonra emeklilik dilekçesinde mi birbirimizle karşılaşacağız bunların tümünü konuşacağız. Yani ülkenin ihtiyaçlarını ortaya koyma noktasında samimi mi olacağız yoksa popülist mi olacağız. Siyaseti biz mi yapacağız onları mı yapacak.Yoksa hep beraber mi yapacağız. Hep bu sorular sorulacak ve göreceğiz”dedi.
Bakan Çavuşoğlu bir soru üzerine ülkede ölçemedikleri bir öğrenci artışı olduğunu kaydederek, 6-7 tane yeni okula ihtiyaç olunduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, “Sadece orta eğitimde bu yıl 30 Ağustos’tan sonra ortaya çıkan bir süreçle 30 yeni derslik açtık. 30 yeni dersliğin karşılığı minimum 100 öğretmen demektir. Biz bunların sıkıntılarını da yaşıyoruz. Şuanda Maliye Bakanlığımız ellerinden gelen yardımı yapmaktadır. Ancak yıllar itibarıyla okullar, derslikler konusunda hep var olanı büyütme, genişletme şeklinde bir tavır sergiledik. Bana göre bu yanlış.Bizim yeni okullar yapmamız lazım. Biz şuanda Püsküllü’de bir okul yapıyoruz. Kumyalı’da yıkılmak üzere olan bir okulumuzun tadilatını yapıyoruz. Lefkoşa’da da ihtiyaç olan okullar için alan tespitinde bulunuyoruz. Mağusa’da okul ihtiyaçlarımız ortada. Dolayısıyla yaz döneminde yaptığımız planlamada bir kaç yıl içerisinde 6-7 tane yeni okula ihtiyacımız var. Bu 6-7 okulu yapamazsak biz bu sorunları çözemeyiz” diye konuştu.
Gelecek yılı planlarken Lefkoşa’ya acilen bir ortaokula ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, Girne Karakum’da 2010 yılında karkas olarak başlattığı okulun halen daha aynı şekilde olmasından üzüntü duyduğunu da ifade etti.
Girne’de bu yıl öğrencilerin okullara sığmamasından dolayı özel bir okuldan derslik kiraladıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, bu yöndeki açılıma ilişkin yapılan eleştirelere ise “bizim aklımız bunu kesiyor” yanıtı verdi.
Nazım Çavuşoğlu, “Başka alternatifi, önerisi olan varsa gelsin, yapsın. Akla kesin biri varsa gelsin. Bizim aklımız bunu kesiyor. Ve bu da doğru bir çözümdür.Çünkü okullar sığmıyor, iyi ki orda öyle bir okul vardı. Ve biz söz konusu özel okulda iki şubeyi açarak, çocukların herhangi bir mağduriyet yaşamamasının da önüne geçtik. Gelecek yıl Girne’de okul sıkıntısı yaşanmayacak. Çünkü bir okulumuz yapılıyor. Ama iki yıl sonra olmayacağını söylemiyorum. Girne Karakum’daki ortaokulun yapılması ile Anafartalar Lisesi’nin orta bölümünün oraya taşınmasıyla ciddi bir rahatlama olacak” dedi.
Mağusa’daki ilkokullarında ciddi bir sıkışıklık yaşandığını, bunun da sebebinin varolan kapsam bölgelerine uyulmaması olduğuna da işaret eden Bakan Çavuşoğlu, kapsam bölgeleri ile ilgili de tedbirler alarak bu yıl kapsam bölgesinin dışında okula giden çocukların taşıma ücretlerini ödemediklerini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, gelecek yıl Mağusa’da ilkokul kayıtlarında elektronik sisteme geçip kapsam bölgesinin dışındaki kayıtlara izin verilmeyecek bir uygulamanın hayata geçeceğini açıkladı.
Çavuşoğlu, İskele’de kolej binası için Vakıflar İdaresi ile anlaşma yapıldığını söyledi.
Nazım Çavuşoğlu, “ Vakıflar İdaresi ile İskele’de okulu yapacak şeklinde anlaşmamız var. Vakıflar biliyorsunuz kendi mülkü olmayan, tasarrufunda bulunmayan bir mülke yatırım yapamaz. Biz de kendimize ayırdığımız ilgili mülkü geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda Vakıflar İdaresi’nin kontrol ve tasarrufuna devrettik ki yatırımı yapabilsinler. İskele’de kolej binası ile ilgili en büyük hedefimiz; 2020-2021 öğretim yılında tamamen kendi binalarında eğitime başlamalarıdır. Zaten bunu başaramazsak İskele bize artık sığmaz.Yani Bekirpaşa Lisesi neredeyse 950 öğrenciye ulaştı. Çok ivedi bir şekilde oradaki sorunu çözmemiz lazım” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, ülkedeki üniversite sayısından öte standartlarının peşinde olduğunu da vurguladı.
Çavuşoğlu, “Şuanda maalesef bizim ülkemizdeki üniversite sayısı abartılmış durumdadır. Gerekli standartlar sağlanmadan birçok izin de verilmiş. Şuanda izinleri durdurduk. Yani izinlendirme artık Meclis’e sevk edildi. Ama ön açma izni bize tabidir.Şuanda bize gelen müracaatları ileriye taşımıyoruz. Sebebi de mevcut olanları bir toparlamak. Aktif olarak 21 üniversitemiz var. 7-8 tane de sırada bekleyen üniversite bulunuyor” dedi.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in yetkili makamlarda bulunan kişilerin YÖDAK’ı sorgulatır hale getirmelerinin kabul edilebilir olmadığı yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Bakan Çavuşoğlu, söylediklerinin yanlış anlaşılmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.
Çavuşoğlu, “Çok üzüldüm. Benden önce bu görevi devralan öğretmenlik mesleğinden gelen bir arkadaşımın söylediğimi anlamamış olmasından çok üzüldüm. Ben böyle birşey söylemedim. Ben YÖDAK’ın kendi misyonunu doğru dürüst yürütmesi, iç çatışmaları bırakmaları gerektiğine işaret ettim. Atandıkları yol ile geri alınabilmelerinin gerekliliğini eğer hiç bunlar olmazsa ve ülkenin önünde üniversiteler öncü olup bize ileriye taşımak yerine engel olacaklarsa ben Türkiye’de YÖK ile de görüşüp, bu işler düzelene kadar bu misyonu Eğitim Bakanlığı olarak yürütmekte kararlı olduğumu söyledim. Halen aynı görüşteyim. Ama bu kavgalar, tartışmalardan sonra gördüm ki YÖDAK hem içte barışı hem huzuru hem de çalışma barışını sağladı. Dolayısıyla atandıkları yol ile geri alınırlar söylemim hariç diğerleri yoluna giriyor. Yani bu ülkenin geleceğine engel oluyorsa ve görev süresi de 5 yıl ise atandığı yol ile görevinden geri alabilmesi gerek. Malesef arkadaşlar bunu anlamakta çok güçlük çekti. Ya da maksatlı olarak çarpıtmışlar. Ama Cemal Özyiğit’in bunu anlamamış olması beni telaşa düşürdü” dedi.
BRT/..