Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) bünyesindeki “Kıbrıs Herbaryum ve Doğa tarihi Müzesi’nin açılışı yapıldı.
Açılışta konuşan YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan üniversitenin önemli bir sentezi gerçekleştirmek amacıyla ivmesini sürekli artırdığını belirtti.
Üniversitenin kurulduğu ilk yıllardan itibaren önde gelen amaçlarından birinin de kültür -sanat faaliyetleri olduğuna işaret eden Hassan, Doğa tarihi müzesinin bu örneklerden sadece bir tanesi olduğunu dile getirdi.
Ümit Hassan, Müzenin, Türkiye ve dünyanın çeşitli kurumlarıyla işbirliği içinde olduğunu da belirtti.
YDÜ Deprem ve Zemin Araştırma ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cavit Atalar da yıllardır süren çalışmaların neticesinin alındığını ve müzenin açıldığını söyledi.
Cavit Atalar, birkaç ay içerisinde çok daha geniş bir koleksiyona ulaşılacağını belirterek müzede kireç taşlarından, fosilleşmiş ağaçlara, böceklere ve çeşitli bitki türlerine kadar birçok örneğin görüleceğini ifade etti.
Kıbrıs Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Prof. Dr. Salih Gücel de “yıllardır çalışmalarımızı Doğa Tarihi müzesine dönüştürmek için çalıştık ve şimdi bir hayali gerçekleştirmek için buradayız” diyerek Müzenin Kıbrıs’ın en büyük herbaryumu olduğunu belirtti.
Gücel, Müzedeki örneklerin ilgi çekici ve aralarında dünyanın en yaşlı canlılarının da bulunduğu örnekleri olduğunu aktardı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de YDÜ’nün böylesi bir girişimi sonuçlandırmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek katkı koyanları kutladı.
Şahali,“Doğada veri toplamak ve insanlığa sunmak meşakkatli bir şey insanlığa hizmet etmek adına önemli… Heyecanlıyım. Umarım devlet olarak bu tür çalışmaların daha çok içerisinde oluruz ve daha çok katkıda bulunmayı başarabiliriz. Biz siyasetçiler olarak ne yaparsak yapalım akademisyenlerin açtığı yollar çok önemli. ” dedi.
Konuşmaların ardından Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, kurucu Rektör Suat Günsel ve diğer yöneticiler müzenin açılışını gerçekleştirdi.
Açılıştan sonra müze gezildi ve müzeyle ilgili daha detaylı bilgiler alındı.
Kıbrıs Herbaryum ve Doğa tarihi Müzesi’nde, Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde bilimsel yöntemlerle 18 yıldır çalışmaları yürütülen, doğanın canlı ve cansız öğelerine ait materyallerin yine bilimsel yöntemlere göre saklanacağı Kıbrıs’a özgü 140, Kuzey Kıbrıs’a ait 19 tür bitki örneği, mantar çeşitleri, böcek türleri, çeşitli sürüngen türleri, deniz canlıları ve Kıbrıs jeolojisi ile ilgili materyallerin bulunduğu 11 bin farklı çeşit tür yer alıyor.