İlköğretim Dairesi’nin düzenlediği 11. Özel Atletizm Oyunları’nın açılış töreni Atatürk Stadyumu’nda yapıldı.
Açılışta Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı özel eğitim okulları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı 18 yaş üstü özel eğitim merkezlerinden öğrencilerin yanı sıra, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi özel eğitim öğretmenliği bölümü öğrencileri, Şehit Ertuğrul İlkokulu bandosu da yer aldı.
Törende Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler konuşma yaptı.
Tören iki bakanın öğrencileri selamlamasıyla başladı, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından, geçit töreni gerçekleşti ve konuşmalara geçildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, bu haftanın farkındalık ve fırsat tanındığında engellilerin neler yapabileceğinin gösterilmesi açısından önemli bir hafta olduğunu belirtti.
Engellileri bir hafta değil 365 gün hatırlamanın önemine işaret eden Bakan Çeler, engellilerin toplum içerisinde daha farklı bir ayrıcalığa sahip olması gerektiğini vurguladı.
Çeler, düzenlenen spor oyunlarının hem özel gereksinimli bireylerin fiziksel olarak kendilerini geliştirme hem de “biz de toplumdaki herkesin yaptıklarını yapabiliriz” mesajını vermesi açısından önemli olduğunu anlatarak, organizasyonda emeği geçenleri kutladı, sporculara başarı diledi.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de güzel ve anlamlı bir etkinlikte bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, oyunların engel tanımayan ve “ben her engeli aşarım” diyenlerin yarışı olduğunu söyledi ve buradaki yarışları diğer yarışlardan fazla önemsediğini belirtti.
Bakanlığın “Hane Halkına Yardım” kaleminin özel eğitime harcanması için Maliye’ye aktardıklarını söyleyen Özyiğit, bunun karşılığında iki araç istediklerini ifade etti. Özyiğit, eğer bu iki araç verilmiş olsaydı, bugün KAR-İŞ’in eylemi dolayısıyla sıkıntılar yaşayarak stadyuma gelen öğrencilerin taşınmasında kullanılabileceğini ifade etti.
Özel Eğitim Tüzüğü’nün hazır olduğunu fakat bununla birlikte bazı yasalarda değişiklikler gerektiğini de söyleyen Özyiğit, 2019-20 eğitim-öğretim yılında özel eğitimin tam güne geçeceğini açıkladı ve 6 devlet okulunda tam gün layıkıyla eğitim verileceğini bildirdi.
Öğrencilere başarı dileyen Özyiğit, “Yolunuz açık olsun, engelsiz yaşam herkes için önemli” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.
11. Özel Atletizm Oyunlarına ÖZEV, Özgür Adımlar Özel Eğitim Merkezi, Algım Özel Eğitim Merkezi, Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi, Kıbrıs İşitme ve Konuşma Engelliler Vakfı, Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi, Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğrencileri ile Girne, Gazimağusa ve Yeşilköy ve İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon merkezleri katıldı. (BRT/TAK)