Meclis yasama ve denetim görevini birlikte gerçekleştirdi

Meclis yasama ve denetim görevini birlikte gerçekleştirdi

Cumhuriyet Meclis’inde enerji sağlık imar planı ve limanların sorunları ağırlılıkla tartışıldı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay Başkanlığı’nda toplandı.

Genel Kurul’da bazı tasarılara ivedilik alındı, ardından CTP grubu adına milletvekili Fazilet Özdenefe içtüzüğün 62’nci maddesi uyarınca söz aldı.

Özdenefe, AKSA’nın ardiye ücretinden kaynaklanan 10 milyon tl civarındaki borcunun silindiği yönündeki iddialar konusunda bilgi verilmesini istedi.

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, ardiye ücretinin jeneratörün beklediği Adaport’a ödendiğini vurguladı.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise 13 yaşındaki bir kişinin hayatını kaybetmesinde doktor ihmali olduğuna dair ailenin iddiaları olduğunu vrugulayarak bu konuda bilgi talep etti.

Sağlık Bakanı Ali Pilli Arıklı’ya cevabında, 13 yaşındaki çocuğun ölümüyle ilgili geniş bir araştırma yapılacağını söyledi.

Pilli, konuya ilişkin doktorlardan aldığı bilgileri paylaştı.
Ardından da Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.

Tasarı üzerinde söz alan CTP milletvekili Asım Akansoy ile Erkut Şahali emeklilik yaşının 65’ten 68’e çıkarılmasının öngörülmesini eleştirdi.

UBP milletvekili Menteş Gündüz de bu eleştirileri yanıtladı ve emeklilik yaşının yükseltilmesinde bir art niyet bulunmadığını ifade etti.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da liman işçileri şirketinin imtiyaz hakkının kaldırılmasının Türkiye ile imzalanan protokolde yer almasına rağmen bu konunun sürekli ötelenmesini eleştirdi.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş da, imtiyazın kaldırılarak liberalleşmeye gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Eleştirileri yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, burada Türkiye ile birlikte hareket edildiğini ve çalışmaların protokole uygun yürütüldüğünü belirterek, emeklilik yaşıyla ilgili düzenlemenin liman işçileri ile birlikte “içinde olmak için” yapıldığını, imtiyaz olmadığını, bunun kaldırılacağını anlattı.

Limanda uluslararası bir ihaleye çıkılabilecek duruma geldiklerini söyleyen Atakan esas hedefin yük limanı, tersane ve askeri birliğin kalecik tarafına taşınması, Mağusa’nın ise turizm limanı olması olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi (Değişiklik) Yasa Tasarısı oyçokluğu ile Kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda daha sonra güncel konuşmalara da yer verildi.

CTP milletvekili Fazilet Özdenefe “Ülke genelinde plansızlığı yarattığı kaos ve Gazimağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar Planı” UBP milletvekili Aytaç Çaluda “Lefke İlçesi’nin sorunları” CTP milletvekili Erkut Şahali ise “hükümetin üstün başarıları” TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit “KIB-TEK ve santral ihaleleri” ve UBP milletvekili Zorlu Töre Cumhuriyet konulu güncel konuşmalar gerçekleşltirdiler.

BRT/..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir