Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, basın toplantısı düzenleyerek 15 aylık görev süresince Bakanlığın gerçekleştirdiği icraatları anlattı.
Zeki Çeler, Görevde bulunduğu süre içerisinde Çalışma Dairesi’ne 14 müfettiş,Sosyal Hizmetler Dairesi kadrosuna 13 yeni sosyal hizmet memuru ve sosyal hizmetler dairesine süpervizör olarak hizmet verecek 1 sözleşmeli uzmanın istihdam edildiğini belirtti.
Çeler, Sosyal Sigortalar Dairesi’ne de 4 yeni memurun kadrolu olarak istihdam edildiğini,4 geçici memurun ise kadrolandığını söyledi.
Sosyal Sigortalar Dairesi tarafından yapılan ödemelere de değinen Zeki Çeler,
özel eczanelere, hastanede bulunmayan ilaçlar, kan çubukları ve protez araç gereç iyileştirme vasıtaları için 2017 yılında 8 milyon 543 bin 349 TL; 2018 yılında 12 milyon 278 bin 221 TL ve 2019 Nisan ayına kadar 5 milyon 902 bin 140 TL ödendiğini belirtti.
2019 yılı Nisan ayı itibariyle, 38 bin kişiye malullük, yaşlılık ölüm aylığı verildiğini kaydeden Çeler, ülkedeki aktif sigortalı sayısının 111 bin 626 olduğunu açıkladı.
Zeki Çeler, KKTC vatandaşlarının da sanal post cihazı kullanarak yatırım yapabileceğini ve sosyal sigortalar dairesinden emekli olabileceğini anlattı.
Çeler ‘Kişilerin isteğe bağlı sigortalı olmaları ve Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gitmeden, dünyanın herhangi bir yerinden sanal post cihazı ile sigorta yatırımı ödemelerine imkan tanıyan uygulama hazırlanarak isteğe bağlı sigortalı olarak emekli olmanın önünün açılmıştır. Vakıflar Bankası ile bu konuda anlaşma yapılmıştır’ dedi.
Çeler, Lefkoşa Bölge Amirliği Hizmet Binası’nın tadilatının yapıldığını, tüm bölge amirliklerine ve İhtiyat Sandığı Dairesi’ne post cihazı takılarak, vatandaşa kredi kartı ile ödeme yapma imkanı ve kolaylığı tanındığını söyledi.
Başlatılan yeni uygulama ile Sosyal Sigortalar Dairesi’nden aylık ve gelir alanlar ile aktif sigortalıların ilaç ve kan çubuğu ödemelerinin 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren sigortalıların banka hesaplarına ödenmeye başlandığını kaydeden Çeler ‘Bu uygulama ile sigortalıların , Sosyal Sigortalar Dairesi’ne gitmeden ve sıra beklemeden ödeneklerini alabilmesine imkan tanınmıştır’ dedi.
Çeler, ilaç ödemelerinde geri ödeme süresinin 1 aya düşürüldüğünü söyledi.
Çeler ‘İlaç yardımı için Sosyal Sigortalar Dairesi’ne başvuran sigortalılar, son 2 yıldır ilaç ödemelerini almak için 8-9 aylık bir bekleme yaşamak zorunda kalıyordu. Temmuz 2018 itibari ile, ilaç ödemeleri Sosyal Sigortalar tarafından güncellenerek; sigortalıların yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırıldı.İlaç yardımı almak için Sosyal Sigortalar Dairesi’ne başvuran sigortalılarımıza ilaç ödemeleri; 15 gün ile en fazla bir ay içerisinde gerçekleştirilmektedir’ diye konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çeler, İlaç ödemelerinde Eczanelerle otomasyon sistemine geçilerek eczanelere 30 iş günü içinde ödeme yapılmasının sağlandığını ayrıca bu uygulama ile sigortalıların, Dairesi’ye gitmek ve sağlık karnesini uzatmak zorunda kalmadan eczanelere başvurabildiğini söyledi.
Çeler, sosyal sigortalar ilaç listesinin revize edildiğini de belirterek Piyasadan kalkmış, güncelliğini yitirmiş ve üretimi durdurulmuş ilaçların listeden çıkarılarak en fazla talep edilen 50 ilacın Sosyal Sigortalar Dairesi ilaç listesine eklendiğini kaydetti.
Çalışma yaşamıyla ilgili olarak ise Bakan Çeler, son 1 yılda asgari ücrete %36 oranında artış yapıldığını belirtti.
Çeler ‘Son 1 yılda Asgari Ücret Saptama Komisyonu, asgari ücreti belirlemek için üç kez toplanmıştır. Mart 2018’de asgari ücrete 190 TL, Eylül 2018’de 255 TL ve Şubat 2019’da 530 TL olmak üzere brüt toplam 975 TL artış yapılmıştır’ dedi.
Son 1 yılda Çalışma Dairesi tarafından ülke genelinde 411 inşaat iş sağlığı ve güvenliği açısından denetlendiğini de belirten Zeki Çeler inşaat denetimlerinin daha sağlıklı yürütülmesi ve özel sektörde işe başlama saatlerinin yeniden düzenlenmesi amacıyla “İş yeri veya İşlerin Açılış ve Kapanış Gün ve Saatleri ” düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının yeniden düzenlendiğini söyledi.
İş Sağlığı ve güvenliği alanında, bazı tüzüklerin günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek Başsavcılığa aktarıldığını, bazı tüzüklerle ilgili çalışmalarda ise sona gelindiğini belirten Çeler İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan ve insan hayatını tehlikeye sokan işyerlerine yönelik olarak yapılan iş durdurma işlemlerinde; Bakanlık tarafından mühür ve güvenlik şeridi uygulamasına geçildiğini belirtti.
Bakan Çeler 22/1992 Sayılı İş Yasası’nın AB Müktesebatına uyum çerçevesinde yapılan değişiklikleri Bakanlık tarafından yeniden gözden geçirilerek günün şartlarına uygun olarak revize edildiğini, bu kapsamda işyerlerinde puantaj defteri zorunluluğu, ödemelerde tek tip bordro sistemine geçilmesi, maaşların çalışanların banka hesabına yatırılması zorunluluğu ve çalışanların izin haklarında iyleştirmeler gibi konularda düzenlemeler yapıldığını anlattı.
Sosyal Hizmetler Dairesi Vakaları ile ilgili olarak ise Bakan Çeler 2018-2019 yılları arasında 14 çocuğun Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından himaye altına alındığını, 27 çocuğun Lefkoşa Çocuk Yuvası’nda devletin koruması altında olduğunu, 106 çocuğun ve gencin SOS Gençlik Evi’nde koruma altında tutulduğunu, 27 çocuğun 24 koruyucu ailenin yanında bakıldığını, 10 çocuğun ise Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından evlatlık verildiği bilgisini aktardı.
şiddet mağduru kadınların hukuki destek almasının sağlandığını da ifade eden Çeler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin de hizmet vermeye başladığını söyledi.
İhtiyat Sandığı Dairesi’nde online sisteme geçildiğini belirten Çeler birime post cihazı takılarak, vatandaşa kredi kartı ile ödeme yapma imkanı ve kolaylığı tanındığını kaydetti.
Zeki Çeler, Engelsiz yaşam Evi projesinin 2’inci etabı için finansman sıkıntısı nedeniyle ihaleye çıkılamadığını ancak toplumun el ele vererek bu projenin tamamlanması ümidini dile getirdi. (BRT)