20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 46’ncı yıldönümü tören ve etkinliklerle kutlandı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 46’ncı yıldönümü tören ve etkinliklerle kutlandı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 46’ncı yıldönümü Başkent Lefkoşa ve diğer ilçelerde dün tören ve etkinliklerle kutlandı.
Şafak Nöbetinin ardından dün erken saatlerden itibaren başlayan coşkulu kutlamalar Dr. Fazıl Küçük Bulvarındaki resmi geçitle devam etti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise şeref konuğu olarak törenlere katılarak konuşma yaptı.
Askeri birlikler ve Türk Yıldızlarının saygı geçişleri ise bağımsızlık ve özgürlüğün önemini bir kez daha perçinledi.
Lefkoşa’da ilk tören Atatürk Anıtı’nda ikinci tören ise Şehitler Anıtı’nda düzenlendi.
Törenlerde, Anıt’lara çelenk bırakıldı, Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunarak, bayraklar göndere çekildi..
Törenlerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Türk Silahlı Kuvvetleri Temsilcisi Orgeneral Musa Avsever tarafından özel defter imzalandı.
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda ise resmigeçit töreni düzenlendi…
Koronavirüs pandemisi nedeniyle sosyal mesafe kuralları uygulanarak yapılan törene, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.
Törende konuşan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Mehmetçik ve mücahidin direnişi ve kahramanlığı ile Kıbrıslı Türklerin asla bağımsızlığından ödün vermeyeceğini gösterdiğini vurguladı.
Oktay, yakın tarihin en şanlı özgürlük ve direniş destanı olan Kıbrıs Barış Harekatı’nın 46’ncı yıldönümünde KKTC’de olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, KKTC’nin istiklalinin daim istikbalinin parlak olmasını diledi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk milletinin sevgi selamlarını ileten Oktay, 46 yıl önce Kıbrıs Türkleri’nin mermilerin hedefi olduğunu, sokaklarda zulüm yaşandığını anımsatarak, geçmişte yaşanan sindirme çabalarının bugün de ambargolar halinde sürdürülmekte olduğunu belirtti.
Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’nün destekçisi olmaya her zaman devam edeceğini de dile getiren Oktay, Kıbrıs Türk halkına uygulanan kısıtlamaların tamamen ortadan kaldırılması ve hak ettiği yeri almasının Türkiye’nin milli davası olduğunu kaydetti.
Eşitlik ve ada etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının eşit dağıtılması için çaba sarf ettiklerini anlatan Oktay, Kıbrıs’ta mevcut statükonun sürdürülmesi çabalarının asla kabul edilemeyeceğini de belirtti.

Oktay, KKTC’nin tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla mücadelede en başarılı örneklerden birisi olduğuna da işaret ederek, “Bundan sonrası için de hem günlük hayatta hem de çalışma hayatında temizlik, maske, mesafe ilkesine dikkat ederek salgından korunacağınıza inanıyorum” dedi.
Hem salgının açtığı yaraların hızla kapanması hem de projelerin, teşviklerin devamlılığını sağlamak için 2020 Yılı İktisadi Ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın imzalandığını da dile getiren Oktay, Mali işbirliği paketinin yanı sıra salgınla mücadelede de KKTC’nin yanında olduklarını anımsattı.
Oktay, “Tıbbi yardım gönderdiğimiz 137 ülkeden önce sizlerin ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik verdik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kendimizden farklı görmedik. Salgın döneminde sizlerden sağlık hizmetine ihtiyaç duyanlar olduğunda bağrımıza bastık” dedi.
Türkiye’nin de destekleriyle KKTC’nin, geleceğe bugünden daha umutla bakacağına inandığını da belirten Fuat Oktay, Kıbrıs Barış Harekâtı ruhunu, üstat Necip Fazıl’ın mısralarıyla dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı törende yaptığı konuşmada Kıbrıs Barış Harekatı’nın, Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra Kıbrıs’ın bağımsızlığının korunması ve anayasal düzenin yeniden ihya edilmesi amacıyla gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınına da değinerek “Bu dönemde bireycilik, bencillik yerine toplumsal dayanışmanın, toplumlar arası yardımlaşmanın, ülkeler arası işbirliğinin büyük değerini yeniden keşfettik’ dedi.
Bu çerçevede Türkiye Cumhuriyeti’nin sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne değil, birçok ülkeye cömert tıbbi yardımlar yaptığına işaret eden Akıncı, bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne Kıbrıs Türk Halkı adına teşekkür etti.
3 yıldır müzakeresiz bir dönem geçirildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı , sadece Kıbrıs Türk Halkının değil başta Kıbrıs Rum tarafı olmak üzere tüm ilgili tarafların Kıbrıs’ta barış, huzur ve istikrar için yardımcı olması gerektiğini belirtti..Akıncı, bunun olmadığı yerde adanın bölünmüşlüğünün daha da pekişeceğini vurgulayarak Kıbrıs’ta çözüm istediğini söyleyen herkesin bunu görmesi gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasının sonunda, “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesi yolumuzu aydınlatmaya devam etsin.En iyi dileklerimle, Barış ve Özgürlük Bayramı’nı kutluyor, bu uğurda canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi saygı ile anıyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Doktor Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki gören resmi geçit ile sona erdi…
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Başkent Lefkoşa’nın yanı sıra yurdun dört bir yanında ve dış temsilciliklerde de törenler yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir