“Girne’nin en değerli arazisi 4’lü hükümet tarafından etik dışı kiralandı!”
Gündem Kıbrıs’ın haberine göre, Ayşegül Baybars’ın İçişleri Bakanlığı döneminde, Girne’nin en değerli arazisi emekli askerlerden oluşan bir kooperatife 49 yıllığına kiralandı.
Güvenlik Kuvvetleri Çalışanları Emeklilerinin kurduğu bir kooperatife, 3 Mayıs 2018 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararıyla Girne’de 74 dönümlük bir arazi kiralandığının ortaya çıkması tepkilere neden oldu.
Kemal Deniz Dana, söz konusu yerle ilgili olarak dörtlü hükümet tarafından, ilgili hükümetin İçişleri bakanına başvurması sonucu, Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili bölgedeki arazinin bu kooperatife verildiğini söyledi.
Dörtlü Hükümet döneminde alınan bu kararın doğru olmadığını düşündüğünü kaydeden Dana, “Şuanda bize böyle bir başvuru olsa, benim buna vereceğim cevap hayırdır. Ülkemizin gelişmesine katkı sağlama amacı varsa, sosyal dayanışma amacı varsa belki de böyle bir toplu konutun ülkemizin ihtiyaç hissettiği kırsal bölgelerde, örneğin Meriç veya Meserya bölgelerinde olabilirdi ve çok farklı amaçlarla ülkenin gelişimine katkı sağlayacak bir girişim yapılırdı” şeklinde konuştu.
Gürcafer de, “Bu kadar eşdeğerci, eşdeğerine karşı arsa beklerken, konut yapma amaçlı olarak bu yerin neden veya nasıl bu kooperatife verildiği bir tartışma konusu. Askere lojman yapılmasının kamu amacı gütmüyor” dedi.
Hatırlanacağı gibi yine aynı hükümet döneminde, Yenişehir bölgesinde, Şehit Biray Mustafa Sokak’ta, 2 arsa büyüklüğünde, devlete ait arazi Serdar Denktaş’ın kızı ve oğluna verilmiş, o dönem “etik değil ama yasal” dense de, Halkın Partisi’nin hükümetten çekilme nedeni olmuştu.
Gündem Kıbrıs’ın haberine göre, Ayşegül Baybars’ın İçişleri Bakanlığı döneminde, Girne’nin en değerli arazisi emekli askerlerden oluşan bir kooperatife kiralandı.
Girne İmar Planı’nda önce “Yeni Devlet Hastanesi” yapımı için ayrılan, ardından Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne devredildiği söylenen Beşparmak Dağlarının eteğindeki ağaçlık araziye, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan subay ve astsubayların oluşturduğu Güven Yapı Kooperatifi tarafından 105 dubleks konutlu, restoranlı ve havuzlu bir site yapılması için inşaat çalışması başlatıldı.
Kooperatifler Şirketler Mukayyidi Kemal Deniz Dana, Gündem Kıbrıs Web TV’de yayınlanan Çiğdem Aydın’la Günaydın programına bağlanarak son günlerin en tartışmalı konularından biri olan Beşparmak Dağları’nın eteğinde kurulacak olan kooperatif site alanıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
“DAHA ÖNCE BENZER DURUMLAR YAŞANDI”
Kemal Deniz Dana söz konusu olayla ilgili olarak, Güvenlik Kuvvetleri Çalışanları Emeklilerinin kurduğu bir kooperatif olduğu bilgisini vererek sözlerine başladı. Dana, daha önce de yine benzer durumların yaşandığını örnekler ile vererek, “Daha önce yine Pandemi Hastanesinin olduğu Göçmenköy’de yine bu kapsamda kurulan bir kooperatife devletin kiraladığı veya daha sonra bedelini alarak koçan verdiği araziler var. Kooperatif üyeleri de bu bağlamda buralara evlerini yapıyorlar. Kooperatifçilik, bir dayanışma, bir işbirliği sonucunda üyelerinin ev sahibi olmasına olanak tanır” dedi.
“DÖRTLÜ HÜKÜMET DÖNEMİNDE BU YER VERİLDİ”
Girne’de yaşanan olayla ilgili olarak detaylı bilgi veren Dana, “Girne’deki olay yaklaşık 3 veya 4 yıl önce dörtlü hükümet döneminde verilen bir yerdi. Tabi kooperatif olması nedeniyle bize başvurdular. Bizim görevimiz, yapılacak olan işlemlerin gerek ihale aşaması, gerek insanların hak sahibi olması yönünde gerekli görüşlerimizi ortaya koyarak, yasal sürecin olmasını sağlamaktır” dedi.
“BAKANLAR KURULU KARARIYLA ARAZİ KOOPERATİFE VERİLDİ”
Ancak söz konusu yerle ilgili olarak dörtlü hükümet tarafından, ilgili hükümetin İçişleri bakanına başvurması sonucu, Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili bölgedeki arazinin bu kooperatife verildiğini söyleyen Dana, “Daha sonra söz konusu kooperatif, gerekli teknik çalışmalarla, inşaat ruhsatını almış, hak sahiplerine vermiş ve olayı ihale aşamasına getirmiştir. Bu noktadaki çalışmalarda herhangi bir yasal eksiklik bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
Söz konusu yerin bir kooperatife verilmesinin etik olup olmadığı yönünde de konuşan Dana, “Kooperatifçilik ruhuyla baktığımızda doğru bir davranış olarak kabul edebiliriz. Burada hükümete düşen görev bu verilen arazinin bedelinin süreç içerisinde kooperatif üyelerinden alınıp devletin milli sermayesine katkı olmasıdır. Yoksa bu bir peşkeş çekme anlamında düşünülmemelidir” dedi.
“ARAZİNİN TAHMİN EDİLEMEYECEK KADAR YÜKSEK BİR BEDELİ VAR”
Kemal Deniz Dana söz konusu arazinin tahmin edilemeyecek kadar çok yüksek bir bedelinin olduğunu söyleyerek, “Şuanda bize böyle bir başvuru olsa, benim buna vereceğim cevap hayırdır. Ülkemizin gelişmesine katkı sağlama amacı varsa, sosyal dayanışma amacı varsa belki de böyle bir toplu konutun ülkemizin ihtiyaç hissettiği kırsal bölgelerde, örneğin Meriç veya Meserya bölgelerinde olabilirdi ve çok farklı amaçlarla ülkenin gelişimine katkı sağlayacak bir girişim yapılırdı” şeklinde konuştu.
“BU KARARIN DOĞRU OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Dörtlü Hükümet döneminde alınan bu kararın doğru olmadığını düşündüğünü kaydeden Dana, “Bence yanlış bir karardır bu alınan karar o dönemde. Kooperatifçilik anlayışıyla çok takdir ettiğim bir girişim. Ülkemize daha ucuz konut sağlama adına da önemli bir girişimdir. Birlikte paylaşıp birlikte üretecekler birlikte konut sahibi olacaklar. Ama Girne’de ülkemizin en değerli, en güzel yerini kooperatif amaçlarıyla kullanılması, bunun o bölge olmaması gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Gündem Kıbrıs’ın manşetine taşıdığı ve Kooperatif Şirketler Mukayyidi Kemal Deniz Dana’nın ise Çiğdem Aydın’la Günaydın programında “Etik bulmuyorum” dediği Girne’deki milyonlarca Sterlinlik araziye ilgili Maliye Bakanı Dursun Oğuz açıklama yaptı.
Çiğdem Aydın’la Günaydın programına katılarak, söz konusu araziyle ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Dursun Oğuz, “Baktığımızda ve incelendiğinde yasal. Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’yle de 2020 yılında sözleşme yapılmış. Son Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuyla ilgili Maliye ve İçişleri Bakanlığı’nın çalışma yapması istendi.
Hükümet bu konuyla ilgili bir çalışma başlattı. Maliye ve İçişleri Bakanlığı’nın çeşitli boyutlarda yürüttüğü bir çalışma olacak. Bakıldığında usulsüz değil kanunlara uygun. Verilmesi kamu yararına veya değildir o ayrı bir konudur” şeklinde konuştu.
Öte yandan Yenidüzen’in haberine göre, Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer konuyla ilgili Kanal SİM’e konuştu.
“Kooperatif üyeleri için çıkarılan projede davetiye usulü ile belli firmalardan teklif alındı, bu Kamu İhale Yasası’na da aykırıdır. Kamu arazileri ve kamu kaynakları kamu amaçlı kullanılabilir.”
Güven Yapı Kooperatif adına olan bu yapının yakın zamanda ‘davet usulü ile teklif’ aldığını belirten Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bunun bazı Müteahhitler Birliği Üyeleri tarafından tepkiyle karşılandığını belirtti.
Gürcafer, projeyle ilgili bir diğer dikkat çeken detayın da ‘devlet arazisinin tahsis edilip edilmediği yönünde oldu. Askere lojman yapılmasının kamu amacı gütmediğine değinen Gürcafer, “kamu arazileri ve kamu kaynakları kamu amaçlı kullanılabilir” şeklinde konuştu.
Söz konusu arazinin tahsis edilmesi durumunda kamu amacı güdülen bir projede kullanılması gerektiğinin altını çizen Gürcafer, “Askere lojman yapılması kamu amacı gütmüyor. Eğer kendileri arazi satın alıp, parasını ödeyip kendileri yapacaksa olabilir ama aksi halde böyle bir ayrıcalığın yapılması doğru değildir.” dedi.
Yapılan bu uygulama ile büyük bir ayrımcılık yaşandığını anlatan Gürcafer, proje ihalesinde karar aşamasında olduğunu, be nedenle ikinci kez teklif alındığını kaydetti.
Gürcafer, konuyla ilgili özetle şunları dile getirdi:
“Bu kadar eşdeğerci, eşdeğerine karşı arsa beklerken, konut yapma amaçlı olarak bu yerin neden veya nasıl bu kooperatife verildiği bir tartışma konusu. Satın alınmışsa ve üyeler tarafından ödenerek yapılacaksa bu durumda sakınca görmüyorum. Ama özelden alınmamışsa ve tahsis edilmişse bu büyük bir ayrımcılıktır. Kamu arazileri ve kamu kaynakları kamu amaçlı kullanılabilir. Eğer kaynak varsa Anayasa zaten öncelikli olarak bunları eşdeğerciye aktarılması yönünde emir veriyor. Eğer hali arazi ise bu amaçla kullanılması doğru değil. Bu tür kurum ve kuruluşların site yapması, yaparken de yasalara uyması durumunda sakınca görmüyoruz. Kooperatif üyeleri bunu kullanım amaçla yapıyorsa sorun yok ama yap-sat amacı güdülüyorsa bu da yanlıştır. Davet usulü ile teklif alındı. Üyelerimizin bir kısmı ayrımcılık olduğu için rahatsızlık duydu. Karar aşamasında olunduğu için ikinci kez de elden teklif istendiği bilgisini aldık. Eğer bu arazi asker tarafından devlete teslim edilmişse kamu amaçlı kullanılır. Askere lojman yapılması kamu amacı gütmüyor. Eğer kendileri arazi satın alıp, parasını ödeyip kendileri yapacaksa olabilir ama aksi halde böyle bir ayrıcalığın yapılması doğru değildir. Eğer satın alınmadıysa ve devletten bu amaçla tahsis edilmiştir o zaman bu çok büyük bir ayrıcalıktır, haksızlıktır.”
Güngördü: “Devlet Emlak Dairesi’nden kiraladılar”
Girne İmar Planı’nda Yeni Devlet Hastanesi yapımı için ayrılan araziye, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Güven Yapı Kooperatifi tarafından 105 dubleks konutlu, restoranlı ve havuzlu bir site yapılması için inşaat çalışması başlatılması konusunda Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Kanal Sim’e açıklamalarda bulundu. Güngördü, 2018 yılının Şubat ayında geçen Girne-Çatalköy İmar Planı içinde iki alanın hastane yapım alanı olarak belirtildiğini söyledi. 105 konutun yapılacağı alanın 1974 yılından beridir askeri alan olduğunu, sonrasında da bu arazinin Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’ne devredildiğini vurguladı.
Asker ailelerinin ilerleyen zamanlarda bir kooperatif kurarak bu araziyi konut yapımı için Devlet Emlak Dairesi’nden kiraladığını söyleyen Güngördü, projenin Şehircilik’ten, Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nden ve diğer kurumlardan onay alarak Girne Belediyesi’ne geldiğini vurguladı. Yetkili yerlerden vizelenmemiş hiçbir dosyanın Belediye kayıtlarına giremeyeceğini de vurgulayan Güngördü, hastane yapımı için ayrılan yerin Atış Alanı’nın yanında bir alan olduğunu söyledi.
“İmar planı geçmeden önce, gerekli başvuruları yapmış olabilirler”
Projelerin, planlamalarının yapılmadan önce İmar Planlarına uygunluk bakımından Şehircilik’ten görüş alınmasının gerekliliğini de belirten Güngördü, “Bir projenin yapılmadan önce ‘İmar Planı’na uygun mu, değil mi?’ diye bakılması ve değerlendirilmesi gerekir” dedi.
Girne-Çatalköy İmar Planı’nı geçirdiklerini ve bozulmaması için de ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyen Güngördü, İmar Planı’nda hastane yapımı için önerilen bölgeyi kiralayan şirket olan Güven Yapı Kooperatifi’in imar planı geçmeden önce, gerekli başvuruları yapmış olabileceğine de vurgu yaptı.