Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu eski Başkanı Ahmet Cenk Musaoğulları, Vakıflar’ın 5 milyon TL’lik hayır fonu olduğunu açıkladı.
Ülkedeki ihtiyaçlılara yardım etme amaçlı ayrılmış olan bu ‘Hayır Fonu’nun ne yapıldığı ise bilinmiyor.
“Görevden ayrılırken, temiz bir bütçe bıraktık” diyen eski Yönetim Kurulu Başkanı Musaoğulları, 5 Milyon TL’nin tamamının ihtiyaçlı insanlara yardım amaçlı kullanılması gerekiyor. Bu paranın bitirilmiş olması mümkün değil. 5 milyon TL’lik ne yapılmış ki ülkede” diye konuştu.
Ülkedeki ihtiyaç sahibi insanlara, çocuklara, yaşlılara yardım edilmesi için, esnaftan ve vatandaşlardan yardım toplanırken, kurumun sırf bu hayır işleri için ayrılmış 5 Milyon TL’lik hayır fonunun ise ne yapıldığı bilinmiyor.
Kurumun bütçesinin sınırlı oluşundan bahseden Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’in, ihtiyaçlı insanlara yardım etme amaçlı Vakıflara ayrılmış olan 5 Milyon TL’nin ne şekilde harcandığını kamuoyuna açıklaması bekleniyor.
Kurumun bir dönem yönetim kurulu başkanlığını yapmış olan Ahmet Musaoğulları’na kurumun mali yapısını sorduk.
“Memleketin üçte biri vakıf malıdır. Yani ciddi anlamda bir mülkü vardır vakıfların. Güneyden kalan kiliseler hepsi vakıfların kontrolündedir. Yüzlerce dükkân, binlerce dönüm tarla vakıflardadır. Çok fazla geliri vardır yani ciddi anlamda. Yüz milyon civarında bankada bir parası vardır. Daha da fazla olabilir çünkü döviz fırladıkça artar. Vakıflar ve Din İşleri olarak ayrılır. Vakıflar, İbrahim Benter’in sorumlu olduğu yerdir” diye konuşan Musaoğulları, Nisan 2019 itibariyle açılan 5 Milyon TL’lik bu geçen dönemki bütçenin, 8 ayda akıbetinin ne olduğu konusunda bir fikri olmadığını söyledi.
Kendisi görevden alınırken, Vakıflar İdaresi’nin 5 Milyon TL’lik ‘hayır fonu’ olarak adlandırılan bir bütçesi olduğunu belirten Musaoğulları, “Geçen dönemki bütçede 5 milyon TL hayır işlerine ayrılmıştı. Bu bir hayır fonudur. Mazot, benzin ve personel gideri bundan ödenmez. Personel maaşları vakıfların kendi bütçesinden ödenir. Bu sadece ihtiyaçlı insanlara yardım etme amaçlıdır. Bütçe genelde Mart- Nisan gibi açılırdı. Biz daha öncesinde görevden gittik. Biz görevden ayrılırken temiz bir bütçe bıraktık” dedi.
Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin bütçesinden yıllardan beridir ciddi maliyet gerektiren yüksek meblağlarda herhangi bir yardım harcaması yapılmadığı da biliniyor.