Çağla ELEKTRİKÇİ
Aktivizm toplumsal veya sosyo-ekonomik siyasi bir değişime, insan haklarının eşitlikçi olabilmesine hedeflemiş, birçok sosyal ve yasal gelişimle sonuç vermiştir yıllardır. Sosyal hareketlerin amacı yasal, yapısal ve sistem değişimidir. Kuir Kıbrıs Derneği aktivistlerinden Erman Dolmacı ve Ziba Sertbay ile Havadis Kıbrıs’ta gerçekleşen röportajımızda sivil toplum örgütlerinin öneminden bahsettik.
CEVAP: Erman Dolmacı, 2015 yılından beri Kuir Kıbrıs Derneği aktivistiyim. Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VI Hibe Programı kapsamında finanse edilen ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafında yürütülen Renklerin Çeşitliliği Projesi’nde koordinatörüm. Bununla birlikte çeşitli hak temelli örgütlerin parçasıyım ve dünyada görmek istediğim değişimin parçası oluyorum.
CEVAP: Ziba Sertbay, 2012 yılından beri Kuir Kıbrıs Derneği aktivistiyim. Kuir’de gönüllü yaptığım işlerin yanısıra şu anda Renklerin Çeşitliliği Projesi’nde, asistan ve iletişim sorumlusu olarak çalışıyorum.
Kuir Kıbrıs Derneği, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde ayrımcılık içeren yasaların değiştirilmesi ve Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve artıların (LGBTİ+) hak ve özgürlükleri için kamuoyu oluşturmaya yönelik 2008 yılında “Homofobiye Karşı İnisiyatif” adıyla yola çıkan bir sivil toplum hareketidir. 2012 yılında isim değişikliği yaparak Kuir Kıbrıs adıyla yola devam eden hareket; kimsenin dil, din, ırk, renk, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi, yaş ve etnik kökeninden dolayı ayrımcılığa uğramadığı bir dünya için mücadele eder. Bu nedenle, Kuir Kıbrıs çeşitliliği benimseyen ve her türlü baskı mekanizmasına karşı, feminist, anti-militarist, ekolojist ve veganist bir mücadele verir. Manifestomuzda da daha detaylı bahsedilen bu prensiplerimiz doğrultusunda çeşitli projeler, aktiviteler, eylemler vs. düzenliyoruz.
CEVAP: Bugüne kadar birçok projede yer aldık. AB’nin finanse ettiği projeler özelinde bahsedecek olursak. Geçmiş yıllarda, dayanışma hattımız için ve Pembe Hayat ile ortaklaşa yürüttüğümüz Kuir Film Festivali için Sivil Alan’ın küçük hibe fonlarından yararlanmıştık. Bunun haricinde, 2015-2017 yılları arasında Kıbrıs Toplum Medya Merkezi (CCMC) ve Thomson Vakfı ortaklığıyla yürüttüğümüz “Konuşulmayan: Kıbrıs Türk Toplumunda LGBTİ Haklarıyla İlgili Diyaloğu Güçlendirmek” adlı projemiz olmuştu. Şu anda ise hala yürütmekte olduğumuz projelerimiz, Renklerin Çeşitliliği ve Sömürüden Özgür LGBTİ+’lar, Hayat Projesidir. Ayrıca ERASMUS+ kapsamında da çeşitli projelerde ortaklıklar yaptık.
CEVAP: Özellikle hak temelli mücadele veren tüm örgütler için savunuculuğun önemli olduğunu düşünüyoruz. Kuir Kıbrıs özellikle toplumda tabu sayılan ve uzun yıllar varlığımızın reddedildiği bir alanda faaliyet vermekte. Hem LGBTİ+ mücadelesini güçlendirmek hem de vermek istediğimiz mesajı uygun araçlarla hedef kitlemize ulaştırmak için iletişim çok önemlidir. Renklerin Çeşitliliği Projesi kapsamında, Kuir Kıbrıs Derneği üyelerine yönelik çeşitli kapasite geliştirme eğitimleri düzenliyoruz. Aslına bakarsanız, bu eğitimler en temelde Kuir Kıbrıs’ın ihtiyaçlarını giderebilmek adına kurgulanmış olan bir dizi eğitimden oluşmaktadır. Savunuculuk için İletişim Eğitimi’nden önce Savunuculuk üzerine bir eğitim gerçekleştirmiştik ve Kuir Kıbrıs’ın hangi alanlarda savunuculuğu ne şekilde yapabileceği bir savunuculuk planı oluşturduk. Tabii ki, her savunuculuk kampanyasının da kendine ait iletişim araçları ve bu araçları etkili şekillerde kullanma yöntemleri bulunmakta. İşte Cumartesi alacağımız Savunuculuk Kampanyaları için İletişim Eğitimi de tam da bu ihtiyaca yönelik gerçekleştirilecek. Bizim dernek olarak halihazırda sosyal medya hesaplarımız ve web sitemiz mevcut ve buralardan dijital kampanyacılığı elimizden geldiğince etkili bir şekilde uygulamaya çalışıyoruz. Yine de geliştirmemiz gereken yönlerimiz mevcut. Bu eğitimde de bu eksik yönlerimizi tamamlamayı ve hedeflediğimiz Savunuculuk Kampanyalarını daha etkili şekilde gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.
CEVAP: Sivil toplum örgütlenmeleri kamu ve özel sektörün dışında kar amacı gütmeyen ve demokrasinin olmazsa olmazı olarak da bilinen üçüncü sektör olarak anılır. Geçmişten günümüze de hak mücadelelerine bakılırsa. Özellikle insan hakları alanda mücadele veren aktivistlerin ve sivil toplum örgütlerinin gücüyle olmuş ve hiçbir hak talep edilmeden verilmemiştir. Bu yönde devletlerin yükümlülüklerini yerine getirmesi ve hak ihlallerinin azalıp herkesin haklarına eşit erişebilmesi için sivil toplum örgütleri önem arz etmektedir.
Devletin eksik kaldığı birçok konu olabiliyor. Biz Sivil Toplum Örgütleri de bazen bu eksiklikleri tamamlar noktada hareket edebiliyor. Bazense bu eksikliği seslendiren ve onun giderilmesi yönünde baskı unsuru oluşturan bir noktada ilerliyor. Bu sebepten dolayı da toplumsal değişim ve dönüşüm için Sivil Toplum Örgütlerinin varlığının önemli olduğunu düşünüyorum.
CEVAP: Kuir Kıbrıs şeffaflığa ve erişilebilirliğe önem veren bir dernektir bu nedenle etkinliklerimizi mümkün olduğunca çeşitli yöntemlerle duyurmaya ve katılımı güçlendirmek adına gerekli ihtiyaçları da karşılamaya açık bir örgütüz. Aktif olarak sosyal medya hesaplarımızı kullanıyoruz bu nedenle günümüz teknoloji çağında etkinliklerimizi hem web sitemizden hem de sosyal medyamızdan takip edebilirsiniz.