TİKA ağaçlardaki kırmızı palmiye böceğiyle mücadele projesine destek verdi

TİKA ağaçlardaki kırmızı palmiye böceğiyle mücadele projesine destek verdi

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Tarım Dairesi tarafından yürütülen Lefke’deki hurma ağaçlarında bulunan kırmızı palmiye böceği mücadele projesi devam ediyor.

Yıllardır çeşitli desteklerle yürütülmeye çalışılan projeye bir destek de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’ndan (TİKA) geldi.

Bu çerçevede kırmızı palmiye böceği ile mücadele kapsamında 2 bin adet hurma ağacının bir yıllık ihtiyacı olan 3 uygulama için 210 litrelik ilaç desteği düzenlenen törenle Lefke Belediyesi’ne hibe edildi.

Lefke’deki Venedik Surları bölgesinde düzenlenen törende konuşan ilk söz alan TİKA Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, TİKA’nın ülkemizde kurulduğu günden beri farklı sektörlerde farklı projeler gerçekleştirdiğini ve bunu devam ettireceğini belirtti.
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da, hurmaların Lefke için önemine değinerek, 200’e yakın hurmanın kırmızı palmiye böceği zararlısı nedeniyle kaybedildiğini ve tehlikenin hala devam ettiğini söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz da, mücadelenin sürekli ve topyekün olmasının önemine dikkati çekerek, bölgenin tamamen arı hale getirilerek tarihi hurmaları gelecek nesillere aktarmanın görevleri olduğuna işaret etti.
Oğuz, projeye katkı koyan herkese teşekkür ederek, Bakanlık olarak Lefke bölgesindeki bu sorunu çözmek adına ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ise, hurmanın Lefke için tarihi ve ekonomik anlamda önemli bir değer olduğunu belirterek, bu değerin düzenlenen festivalle ekonomik zenginliğe dönüştürme çalışmalarını memnuniyetle izlediklerini kaydetti.
TİKA’nın 2019 Aralık ayından beri ülkemizde faaliyet gösterdiğini ve birçok projeye hızlı dönüşler yaptığını ifade eden Başçeri, TİKA’nın Lefke’deki bu mücadeleyle ilgili sürdürülen çabalara katkı vereceğini söyledi.

Başçeri, tarihi hurmaların korunması adına bu böceklerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydederek, önümüzdeki süreçte Lefke ilçesinin girişinde bulunan maden atıklarının kaldırılmasına yönelik fırsatların da iyi değerlendirilmesini diledi.

Konuşmaların ardından ilaçla ilgili olarak hurma ağaçlarında uygulama yapıldı.

(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir