Sağlık Bakanlığı yetkililerinin nedir bu gazeteci fobisi?

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin nedir bu gazeteci fobisi?

Sağlık Bakanlığı’na zerre güvenim kalmadı. Bakanlar Kurulu da bilirkişilere danışıp kararlar alacağına Sağlık Bakanlığı’nın yönlendirmeleri ile karar alıyormuş.

Eğer ki Sağlık Bakanlığı’nın kararlarına istinaden pandemi kararlarını alıyorsanız vay halimize, yandık!

Çünkü Sağlık Bakanlığı ne yaptığını bilmiyor siz kabine üyesi bakanlar gerçekten bunun farkında değil misiniz?

“45 günde Pandemi hastanesi yapacağız” diyor, vazgeçiyor, hiçbir şey olmamış gibi davranıyor.

Bu salgının ülkemizde henüz yaşanmadığı, sadece teğet geçtiği ve 50 günü kapalı olduğumuz, son bir ayı da ülkeye giriş çıkışların olmadığı dönemde toplam 36.700 test yapıldı. Ve şimdilerde ise ki kapıları, sınırları, karantinasız girişleri açıyorlar, hem Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hem de Mağusa Devlet Hastanesi’nde test kiti krizi yaşanıyor.

Hatırlayacaksınız ‘özel jet’ olayında Mağusa Devlet Hastanesi’nde test kiti olmadığı gündeme gelmişti. Yine dün meslektaşım Duygu Alan Havadis gazetesi olarak Nalbantoğlu’nda canlı yayın gerçekleştirdi ve test için örnek veren vatandaşların kit olmadığı için testlerinin henüz yapılamadığını kamuoyuna duyurdu.

Aklım bu keşmekeşe ermeyince, dedim bir yetkililere sorayım. Keşke girişmez olsaydım. Bin pişman oldum.

Merak ettim, nedir bu test kiti keşmekeşi. Bir yandan onbinlerce test kiti ülkeye geldi deniyor, tabi daha henüz salgının baş göstermediği ülkemizde 37 bin 700 test yapılıp mevcutlar tüketiliyor. Diğer yandan hastanelerde test kiti olmadığı gündeme gelirken, Güney Kıbrıs’a karşılıklı geçiş kapıları açılıyor ve Türkiye’den karantinasız iki test raporu ile giriş açılması planlanıyor.

Bunun üzerine, yetkili ve ilgili mercilerden ülkedeki test kiti durumunu ve gerçek durumla ilgili bilgi alma ihtiyacı duyduk.

Ülkede test kiti şuanda mevcut mu? Sağlık Bakanlığı depolarında toplam kaç adet test kiti var?” bu soruların yanıtını almak istedik.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Cenk Soydan’ı aradım ve ülkede mevcut test kiti rakamını sordum. Cenk Soydan, bunun bilgisini Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Çiğdem Çağa’dan almam gerektiğini söyledi.

Çiğdem Çağa’yı aradım. Çiğdem Çağa da, bu konuda bilgi sahibi olmadığını, Yataklı Tedavi Kurumları’na ait bir konu olduğunu ve o da Cenk Soydan’dan bilgi alabileceğimi söyledi.

Bunun üzerine tekrardan Cenk Soydan’ı arayıp bunu iletince, bu sefer de beni Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Sonuç Büyük’e yönlendirdi. Sonuç Büyük’ü arayıp test kitleri ile ilgili soru sorunca da, bunun bilgisini ancak Bakanlık’tan alabileceğimizi, Bakanlık Müsteşarı’nı arayıp sormamı söyledi. Bakanlık Müsteşarı onay verirse kendisinin bizi bilgilendirebileceğini kaydetti.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ali Çaygür’ü arayıp, yaşanan test kiti sıkıntısıyla ilgili bilgi almak istedim. Fakat her zamanki gibi, yani Sağlık Bakanlığı yeni yönetimi göreve geldi geleli olduğu gibi Müsteşar sorularımıza yanıt vermemek için telefonlara çıkmadı. Hem bakanlığın basın danışmanına hem de sekreterine defalarca haber bıraktığım halde ulaşmak imkansız oldu.

Tam bir rezillik kepazelik. Ben böyle rezil bir durum daha önce hiç görmedim. Filiz Besim döneminde, sorularımıza anında samimi, dürüst ve net yanıtlar alırdık. Her şey şeffaf ve anlaşılırdı. Sağlık alanı ile ilgili yazdığımız her konu önemli veya önemsiz anında Bakan’ın gündemine gelirdi. Bakan hemen telefona sarılır bizi arardı, mesaj atardı, yazılı açıklama gönderirdi. Çünkü korktuğu bir durum yoktu.

Şuanda ise, ülkede bir salgın hastalık durumuyla karşı karşıyayız. Her an bir salgın patlaması yaşanabilir. Fakat Sağlık alanında muhatap bulamıyoruz. Ülkede test kiti var mı yok mu, varsa Sağlık Bakanlığı depolarında kaç adet var. Madem ki ülkeye onbinlerce test kiti geldiği açıklandı, şuanda niye devlet hastanelerinde eksikliği sürekli gündeme geliyor. Nedir bu test kiti durumu öğrenemedik.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri topu birbirlerine attılar. Yani soruları yanıtlamaktan kaçtılar.

O zaman buradan sorayım… Şuanda giriş çıkışlar daha henüz açılmadan test kiti eksikliği yaşanıyorsa, yarın açıldıktan sonra ve salgın patlak verdikten sonra halimiz ne olacak?

Ne yazık ki, bu sorularımız yanıtsız kaldı, yani işimiz Allah’a kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir