Ölüm riski var, sorumlusu Sağlık Bakanlığı’dır!

Ölüm riski var, sorumlusu Sağlık Bakanlığı’dır!

Covid 19 salgını dolayısıyla uzmanlar mevsimsel grip aşılanmasının daha da önem kazandığı uyarısında bulunuyor. Buna rağmen, ülkede Aralık ayının ilk haftasında halen hiçbir eczanede grip aşısı bulunamıyor. Sağlık Bakanı Ali Pilli ise, ülkede grip aşılarıyla ilgili bir eksiklik olmadığını söylüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Emre Vudalı, “ölüm oranlarının artmaması için mevsimsel grip aşısını özellikle risk grubundaki insanlar dahil, herkese öneriyoruz. Normalde bu dönemde biz sağlık çalışanları aşılanmış oluyorduk. Sağlık çalışanları dahil halen daha aşılanma yapılmadı” diyor. 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar da, “grip aşısına bir erişimiz yok. İnfluenza  yani mevsimsel grip aşısı, bu yıl daha da önem arz eder. Her iki virüse aynı ayda mevcut ise bile biz ne devlet hastanelerinde ne de özelde o stoklara ulaşamıyoruz” diyor.

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz ise, Ağustos ayında bu konuda Sağlık Bakanlığı’nı uyardıklarını ve çözüm yolu da sunduklarını fakat gereğinin yapılmaması nedeniyle bunun sorumlusunun Bakanlık olduğunu vurguluyor.

Rana Sarro’nun haberi…

Çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve bazı hastalığı bulunanlar için hayati önem taşıyan grip aşıları halen ülkede yok. Sağlık Bakanı Ali Pilli, ülkede grip aşılarıyla ilgili bir eksiklik olmadığını, özele 2 bin civarında grip aşısı geldiğini, yakında 6 bin civarında daha geleceğini açıklarken; eczanelere ise bu yıl sadece 2-3 aşı temin edildiği belirtiliyor.

Eczanelerin yanı sıra devlet hastanelerine de bu yıl hiçbir şekilde aşı gelmediği belirtilirken, Ekim- Kasım ayında ülkeye aşı gelmemesinin sorumlusunun ise Sağlık Bakanlığı olduğu vurgulanıyor.

Eczacılar Birliği, Ağustos ayında bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın uyarıldığını ve çözüm yolu da sunulduğunu fakat gereğinin yapılmaması nedeniyle, grip aşısı mevsimi geçmek üzere olduğunu halde halen aşı temin edilemediğini vurguladı.

ECZACILAR BİRLİĞİ: SAĞLIK BAKANLIĞI’NI UYARMIŞTIK!

Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, “Ağustos 2020’de Tabipler Birliği ile toplantı yaptık ve 50 bin adet grip aşısına ihtiyaç olduğunu vurguladık. Ayrıca Sağlık Bakanı ile görüşerek bu endişelerimizi ilettik. Yurtdışından grip aşısının temininin yapılmasını teklif ettik. Özel ecza depolarının maliyetlerinin düşürülmesi imkânıyla ecza depoları olarak aşıların getirtilmesi ve bakanlığa hibe edilmesi teklifinde dahi bulunduk. Bugün gelinen durumda suçlu eczacı değil suçlu yetkililerdir. Her eczaneye gelen iki – üç adet aşı sonucunda, toplumda grip aşısına erişim sağlanamadı” diye konuştu.

Gazetemize konuşan Umut Öksüz, “Bakanlık tüm uyarılarımıza rağmen önceden tedbir almaması sonucunda, iki hafta önce 3-4 ecza deposu çok kısıtlı sayıda aşı getirdi ve her eczaneye 2-3 tane dağıtıldı. Haliyle kimse grip aşısına erişim sağlayamadı. Grip aşısı mevsimi geçiyor, halen daha ülkede bugün oldu grip aşısı yok” dedi.

EMRE VUDALI: GEÇ KALINDI

Ölüm oranının azaltılması için mevsimsel grip aşısının önemli olduğunu belirten uzmanlar, pandemi nedeniyle bu kış çok ağır olması beklenen sağlık sisteminin yükünün bir de mevsimsel griple artırılmamasının önemine işaret ediliyor.

Uzman Dr. Emre Vudalı, “ölüm oranlarının artmaması için mevsimsel grip aşısının herkese öneriyoruz” dedi.

Gazetemize konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Emre Vudalı, “Grip aşılarını her sene öneriyoruz, bu sene ekstra olarak önermemizdeki sebep, covid hasta oranı fazla olacağı için sağlık sistemi üzerinde ciddi bir yük olacak. Ve yoğun bakım ile ölüm vakalarının oranının az olması amacıyla önem arz etmektedir. O yüzden grip aşısını bu yıl özellikle herkese öneriyoruz.

Ekim- Kasım ayında grip aşısının gelmesi ve insanların yapılması lazımdı. Ben devlet hastanesinde çalışıyorum. Normalde bu dönemde biz sağlık çalışanları aşılanmış oluyorduk. Sağlık çalışanları dahi halen daha aşılanmadılar. Bize halen daha aşılanmak ister misiniz diye sorulmadı. Grip aşısı eksikliği dünyada talebin artmasıyla ilgilidir. Sağlık Bakanı’nin ülkede grip aşısı eksikliği olmadığı yönündeki açıklamasını neye istinaden yaptığını bilmiyorum.”

NESİL BAYRAKTAR: ÖLÜM RİSKİ SÖZ KONUSUDUR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar da, “grip aşısına bir erişimiz yok. İnfluenza  yani mevsimsel grip aşısı, bu yıl daha da önem arz eder. Her iki virüse aynı ayda yakalanılması halinde hastalık daha ağır seyredeceğinden ölüm riski söz konusudur.

Dünyanın birçok ülkesi bu mevsimsel aşıyı toplu aldığı için, küçük bir ülke durumundaki ülkemiz de bu aşıyı Türkiye üzerinden temin etmeye çalışıyor. Türkiye’de de şuanda bu konuda sıkıntı yaşandığı için ülkemize temini de gecikti. Ülkede grip aşısı eksikliği olmadığı yönündeki Bakan’ın açıklaması konusunda bir bilgim yok. Fakat ülkede varsa da biz ne devlet hastanelerinde ne de özelde o stoklara ulaşamıyoruz.”

İnfluenza ilişkili komplikasyon riski yüksek hasta grupları;

  • 5 yaş altındaki çocuklar (özellikle 2 yaşından küçük çocuklar)
  • 65 yaş ve üzerindeki kişiler
  • Gebe kadınlar (postpartum 2 hafta dâhil)
  • Bakımevlerinde ve diğer uzun dönem tedavi merkezlerinde kalanlar
  • Kronik hastalığı olanlar
    • Astım
    • Nörolojik hastalıklar (serebral palsi, epilepsi, mental retardasyon, v.b.)
    • Kronik akciğer hastalıkları (kistik fibrozis, KOAH)
    • Kan hastalıkları (orak hücreli anmei v.b.)
    • Kalp hastalıkları (konjenital kalp hastalığı, konjestif kalp yetmezliği v.b.)
    • Endokrin hastalıklar (diabet v.b.)
    • Karaciğer hastalıkları
    • Böbrek hastalıkları
    • Metabolik hastalıklar
    • İmmünsüpresyon (HIV/AIDS, kanser, kronik steroid kullanımı)
    • 19 yaşından küçük uzun dönem aspirin kullanıcıları
    • Obezite (BMI 40 ve üzeri)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir