Cumhurbaşkanı Akıncı:Rum tarafı yapıcı önerilere kulak tıkıyor

Cumhurbaşkanı Akıncı:Rum tarafı yapıcı önerilere kulak tıkıyor

Cumhurbaşkanı Mustafa Akncı, ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin açılışında yaptığı konuşmada, bu topraklarda köklerimizi salıp ilelebet var olmak için, ambargolara rağmen, gelişmek ve kalkınmak zorunda olunduğunu belirterek; bilim ve teknoloji alanlarında atılacak adımlarla bunun başarılabileceğinin ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin yaşama geçmesiyle ortaya çıktığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı’yla birlikte ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin açılışına katıldı. Oldukça anlamlı bir açılışta yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “İki yıl kadar önce, 22 Mayıs 2017 tarihinde, KKTC’de bilime ve teknoloji üretimine katkı sağlamak amacıyla oluşturulan ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin temel atma töreninde yine birlikteydik. O günkü konuşmamda, ‘Kimsenin ambargoyu üzerimizden kaldırmasını beklemeyelim. Kimse bize lütufta bulunacak değil. Ama biz, işte böylesi projelerle ambargo dediğimiz şeyi kırabiliriz ve buna muktediriz’ deyip, kültür ve sanat gibi, bilim ve teknolojinin de sınır tanımadığını belirtmiştim. KALTEV’in sembolü olan ve üretkenliğin, emeğin, alın terinin yanında köklü olmayı çağrıştıran zeytin ağacı gibi, bu topraklarda köklerimizi salıp ilelebet var olmak için, ambargolara rağmen, gelişmek ve kalkınmak zorunda olduğumuzu; bilim ve teknoloji alanlarında yapacaklarımızla bunu başarma gücüne sahip olduğumuza inandığımı söylemiştim. Temel attığımız günden iki yıl sonra bu önemli proje bugün hayat buluyor. İki yıl önce seslendirdiklerimizin artık yaşama geçtiğini görmemiz, böylece mümkün hale gelmektedir” dedi.

“KIBRISLI TÜRKLERİN BU TOPRAKLARDA KÖK SALIP VARLIĞINI SÜRDÜREBİLMESİ İÇİN TOPLUMUN GELİŞMESİ VE REFAH DÜZEYİNİN ARTMASI ŞARTTIR”

Kıbrıslı Türklerin bu topraklara kök salıp varlığını sürdürülebilmesi için toplumun gelişmesi ve refah düzeyinin artmasının şart olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, aksi takdirde, gençlerin, iyi yetişmiş beyinlerin adayı terk edip başka yerlere gideceklerini ya da eğitim aldıkları yabancı ülkelerde kalmayı tercih edip aramıza dönmeyeceklerini belirterek bunun istenmeyen bir durum olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı, şunları ifade etti:

“Gençlerimizin bu adada mutluluk ve refah içinde yaşamalarını nasıl sağlayabiliriz? Biliyoruz ki, daha iyi yaşam standartlarına ulaşmak daha üretken hale gelmekle olanaklıdır. Üretkenliği, verimliliği artırmanın yolu ise, en temelde, bilgi edinmekten geçer. Kuşkusuz, gelecek kuşakların verimli olmak için gerekli bilgi ve becerileri kazandıkları en önemli kuruluşlar da üniversitelerdir. Bu konuda şanslıyız.
Üniversitelerimizde, sadece Kıbrıslı Türkler değil, Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden 100 bin genç öğrenim görmektedir. Bu gençler öğrenimleri boyunca kaynaşarak, farklı kültür, düşünce ve inançlarla bir arada yaşama becerisini de geliştirmektedirler. Üniversitelerimizde dünyanın farklı bölgelerinden gelen gençlere yüksek öğrenim olanağı sunulması mutluluk vericidir.

Üniversitelerimizde öğrenim gören gençlerin ve onlara eğitim veren öğretim ve araştırma görevlilerinin sayısı ve nitelikleri yanında coğrafi olarak konumumuz, adamızın araştırma ve teknoloji geliştirme konusunda bölge merkezi olması için gerekli koşullara sahip olduğu anlamına gelmektedir. Kuşkusuz, araştırma ve teknoloji geliştirme harcamalarımızın AB ortalaması olan gayrisafi yurtiçi hasılamızın %2’sine çıkması gerekiyor. Bunun için gerekli düzenlemeleri yapmak, teşvikleri vermek, ihtiyaç duyulan fiziksel altyapı ve yasal çerçeveyi oluşturmak yönünde devletimiz de elinden geleni yapmalıdır. Meclisimizden 19 Kasım 2018 tarihinde geçen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası ve 4 Mart 2019’da yasalaşan Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetleri Yasası bu anlamda önemli adımlar olmuştur.”

ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin, araştırma yapma ve teknoloji geliştirmede yeni bir ivme kazanılmasına yol açacağına inanç belirten
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şöyle devam etti:

“KALTEV’de bilişim, enerji, modern tarım ve güvenlik alanlarında yapılacak çalışmalar teknolojik bilgi üretilmesine, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasına, ürün kalitesi ve standartlarının yükseltilmesine, verimliliğin artırılmasına ve üretim maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olacaktır. Teknolojik bilginin ticarileştirilmesi ve iş birliklerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Bütün bunlar, üniversitelerimizin temel bilim ve araştırmalarının bir üst seviyeye taşınmasına, sürdürülebilirlik, siber güvenlik, bilişim teknolojileri, su ve atık yönetimi ve yenilenebilir enerji gibi günümüzde ihtiyaç duyulan alanlarda ekonomik katma değer yaratılmasına, dolayısıyla ülkemiz ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayacaktır.”

Doğu Akdeniz’de doğal gaz yatakları konusunda gerginlik yaşanmakta olduğunu, Rum tarafının yapıcı önerilere kulak tıkayarak, yaptığı ortak komite önerisini geri çevirdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı, “Bu konuda Türkiye ile birlikte haklarımızı korumakta elbette kararlılığımızı sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Bilimsel verilerin ışığında hareket etmenin önemine de konuşmasında dikkat çeken Cumhurbaşkanı, şunları belirtti:
“Fosil yakıtların dünyamız için yarattığı tehditlerin farkında olarak yüzümüzü artık yenilenebilir enerji kaynaklarına çevirmemiz zorunludur. Ülkemiz coğrafyası düşünüldüğünde, güneş, bizlere en bol, en ucuz ve en temiz enerjiyi sunabilecek mükemmel bir kaynaktır. Bu üniversite kampüsünde de yararlanılan bir enerji kaynağıdır. Enerji politikalarımızı belirlerken bunu göz ardı etmemek gereklidir diye düşünüyorum. Bölgemizde dikkatlerimizi binlerce metre deniz altına yöneltip petrol ve doğal gaz aramaya yoğunlaşırken, başımızı bir de gökyüzüne çevirip doğanın bize bahşettiği en temiz enerji kaynağından daha çok yararlanmanın yollarını bulmalıyız.”
Bilim ve teknoloji alanında, KALTEV ve benzeri merkezlerde yapılacak olan çalışmaların gençlerin bu topraklarda yaşamlarını refah içinde sürdürebilmelerine; bir zeytin ağacı gibi kök salıp var olabilmelerine hizmet edeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu imkânı yaratanları tebrik ediyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

(BRT/SM)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir