Alabama Eyalet Senatosu, cinsel saldırı ve ensest durumlarında bile kürtajı yasaklayan bir yasayı kabul etti. ABD’de tartışmaları alevlendiren yasanın yürürlüğe girmesi için, Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey’in imzası gerekiyor.
Senato üyeleri kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan yasayı kabul etti. Yasa Amerika’daki en katı kürtaj yasası olarak değerlendiriliyor.
Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da yasa tasarısı 6’ya karşı 25 oyla kabul edildi. Buna göre hamileliğin herhangi bir seviyesinde kürtajı sağlayan kişiye 99 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Senatörler yasaya eklenmek istenen cinsel saldırı ve ensest durumunda ayrıcalık önerisini de dikkate almadı. Annenin sağlığıyla ilgili bir tehlike söz konusu olduğundaysa kürtaj mümkün olabilecek.
Yasanın destekçileri Anayasa Mahkemesi’nin 1973 tarihli, kürtajı ülke genelinde yasal hale getiren kararından döneceğini umuyor.
Kürtaj yasağının yürürlüğe girmesi için imzası gereken Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey ise yasanın son halini görmeden yorum yapmayacağını kaydetti.
Planlı Ebeveynlik Federasyonu Güneydoğu Direktörü Staci Fox, yasanın kabul edilmesini, Alabama ve ülke genelindeki kadınlar için karanlık bir gün olarak niteledi ve Alabamalı siyasilerin bu oy nedeniyle ömür boyu ‘’kepazelikle’’ yaşayacağını kaydetti.
Kürtaj karşıtları, çıkardıkları yasalarla Anayasa Mahkemesi’nin, Başkan Donald Trump tarafından atanan yeni muhafazakar hakimlerinden destek bulacaklarını umuyor.
9 üyeli Anayasa Mahkemesi’nde 4’e karşı 5, muhafazakar yargıçların üstünlüğü söz konusu.
Kentucky, Mississippi, Ohio ve Georgia eyaletleri kalp atışının belirlenmesiyle kürtajı yasaklayan yasalar çıkardı. Kalp atışı hamileliğin en geç 6’ncı haftasında ortaya çıkıyor ve bu sürede kadınlar zaten hamile olduklarını anlayamayabiliyor.
Yasağın destekçileri, yasanın yerel mahkemede engellenmesini bekliyor; ancak Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelmesini umuyor.
ABD’de 16 eyalet daha kürtaj konusunda yeni kısıtlamalar getirmeyi planlıyor.
Bu yılın başında Anayasa Mahkemesi Louisiana eyaletinde yeni kürtaj kısıtlamalarını engellemiş ancak karar çok az farkla kabul edilmişti. Davanın bu yılın ilerleyen günlerinden yeniden değerlendirilmesi bekleniyor.
(BRT/TAK)