ABD’nin Suriye’deki konuşlanma şekli değişiyor

ABD’nin Suriye’deki konuşlanma şekli değişiyor

ABD ordusu, Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye’deki 16 üs ve askeri noktasından çekildi. Harekat sonrasında ABD Haseke, Rakka, Aynularab’daki toplam 6 üs ve askeri noktaya geri döndü.
Barış Pınarı Harekatı sırasında Suriye’de konuşlandığı üslerin yarısından fazlasını boşaltan ABD ordusu, bazı üslerine yeniden dönerken, askeri varlığını petrol sahalarının olduğu bölgelerde güçlendiriyor.

ABD, Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşa terör örgütü DEAŞ’a yönelik hava saldırılarıyla Eylül 2014’te dahil oldu.

Yükselen DEAŞ tehdidi karşısında ABD ordusu, terör örgütü YPG/PKK’yı kara gücü olarak konumlandırdı. Terör örgütüne silah desteğinin yanı sıra havadan da destek sağlayan ABD güçleri, YPG/PKK’nın işgal ettiği bölgelerde üs ve askeri noktalar kurarak sahada varlık gösterdi.
Söz konusu üs ve askeri noktalarda bulundurduğu özel birlikler ve ekipmanla YPG/PKK’ya DEAŞ karşıtı operasyonlarında destek veren ABD, terör örgütüne de koruma sağladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçen yıl “Suriye’deki askeri varlığını çekmek istediğini” açıklamasına rağmen Washington, bu ülkedeki askeri varlığını sürdürdü.
Türkiye’nin 9 Ekim’de Suriye’de terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı öncesi ABD ordusunun kara güçleri, Suriye sahasında üs ve askeri nokta olarak kullandığı toplam 22 bölgede varlık gösteriyordu.

Buralarda 2 bin civarında askeri personel bulunduran ABD, Haseke ilinde 5, Deyrizor’da 4, Rakka’da 5, Aynularab’da 5 (Kobani), Münbiç’te ise 3 bölgede konuşlandı.
ABD ordusu, Suriye’de terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki petrol sahalarında devriyelerini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir