Ağaç infiali

Ağaç infiali

Orman Dairesinin stoklarında odun tükendi, fırsatçılar harekete geçti, ülkede kaçak ağaç kesimleri arttı. Dün de Lapta Kemerli Dere’deki asırlık ağaçlar kesildi, olay kamuoyunda infial yarattı

 

STOKLAR TÜKENDİ: Orman Dairesi, ekonomik sebeplerden dolayı geçtiğimiz yıl odun ihalesine çıkamadı, eldeki odun, ülke ihtiyacını karşılamaya yetmedi. Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, benzer sorunun yaşanmaması için 2021 yılı odun ihtiyacını karşılayabilmek adına temmuz-ağustos ayında ihaleye çıkılacağını söyledi

KAÇAK KESİM: Orman Dairesinin ihaleye çıkamaması fırsatçıların ekmeğine bal sürdü. Tatlısu, Büyükkonuk, Mehmetçik, Çayırova, Lapta ve Taşkent’te orman arazilerindeki zeytin ağaçları katledildi.  Orman Dairesi Müdürü Karzaoğlu, bu yıl hemen her gün kaçak ağaç kesimine ilişkin suç raporu oluşturulduğunu kaydetti

“KATLİAM”: Lapta Kemerli Dere Vadisi’nde asırlık ağaçlar gövdelerinden kesildi. ÇEKOVA Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Serkan İlseven, bunun bir katliam olduğunu belirterek, “”Neden Lapta Belediyesi ağaçlarının kesilmesine göz yumar? Orman Dairesi ve Çevre Dairesinin bundan niye haberi olmaz? İçişleri Bakanlığı ve Kaymakamlık bu olayın neresindedir” diye sordu

“İZİNLİ KESİLDİ”: Orman Dairesi Müdürü Karzaoğlu, ülkede kaçak ağaç kesimlerinde artış olduğunu ancak Lapta Kemerli Dere Vadisi’ndeki ağaçların daire memurları gözetiminde kesildiğini açıkladı. Karzaoğlu, “Lapta Kemerli Dere Vadisi’nde kesimi yapılan ağaçlar, tahrip olan ağaçlardır. Kaçak kesim yok” dedi

 

 

Duygu ALAN

Ülkedeki orman arazilerindeki birçok ağaç, yaz aylarında çoğunluğu ihmal ve dikkatsizlik nedeni ile çıkan yangınlarda yok olurken, kış aylarında kaçak kesim kurbanı oluyor.

Piyasadaki odun ihtiyacını fırsat bilen doğa düşmanları, ülkenin akciğeri ağaçları, acımadan kesiyor, bu ağaçlardan gelir elde ediyor.

Lapta Kemerli Dere Vadisi’nde asırlık birçok ağaç köke yakın kısmından dün kesildi, olay aynı gün bölgede yürüyüş yapan kişilerce fark edildi.

Lapta Kemerli Dere Vadisi’ndeki ağaç kesimi vatandaşın tepkisine yol açarken Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA) Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Serkan İlseven, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, kesilen ağaçların fotoğraflarını da paylaşarak, olayı kınadı.

Konuya ilişkin Havadis’in sorularını yanıtlayan Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, 2018 yılındaki selden sonra, belediye değil, özel kişilerin Orman Dairesi’nden izin alarak, devrilen ağaçları oradan çıkarttıklarını söyleyerek, ağaçların kesilmesiyle ilgili yetkili makamın Orman Dairesi olduğuna vurgu yaptı.

“Orman Dairesi’nin ilgilenmesi gerekiyor. Lapta Belediyesi’nin yapılan bu kesimle hiçbir alakası yok. İzin makamı belediye değil. Olsa bile izin vermemiz mümkün değil” diyen Aktuğ, buna rağmen, ağaçları kimin kestiğini tespit etmeleri için, belediyedeki ilgili birime görev verdiğini, çünkü kendilerinin de bu ağaçları koruduklarını söyledi.

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu da “Lapta Kemerli Dere Vadisi’nde kesimi yapılan ağaçlar, tahrip olan ağaçlardır. Kaçak kesim yok” dedi.

 

İlseven: Katliam yapıldı

 Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA) Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Serkan İlseven, sosyal medya hesabından dün yaptığı açıklamada, Lapta Kemerli derede (Kamara River) bulunan 300 asırlık çınar ağacının onlarcasının belediye yetkilileri tarafından kesilip yok edildiğini kaydetti.

İlseven açıklamasında, “Kuruyan bir iki ağacın sele yol açabileceği gerekçesiyle, vadi içine yol açan, kamyon ve dozerlerle eşsiz, benzersiz bu doğal vadiye giren yetkililer, çevreden tepkilere aldırmadan derin budama yaptıklarını öne sürerek katliamı gerçekleştirdiler. Ağaçlar motorlu testerelerle kesilerek dozerle ve kamyonla taşındı” dedi.

“Lapta Kemerli Dere Vadi’sinin sahip olduğu doğal yapısı ile bir bütün halinde incelendiğinde; Kendine özgü konumu, Topografik yapısı, Farklı yükseklik ve eğim grupları, Jeolojisi, hidrolojik yapısı ve iklimi sonucu ortaya çıkan zengin bitki örtüsü (Çınarları= ile çok çeşitli ekosistem ve ekosistemlerin oluşturduğu eşsiz vadi yetkili ama sorumsuz ve bilgisiz insanlar tarafından tahrip ediliyor” diyen İlseven, “2018’deki sel felaketinden sonra kökleri tahrip olan birkaç okaliptüs ve çınar ağacını kesmek ve vadiden çıkarmak bahanesi ile belediye yetkilileri dozerler ve kamyonlarla dere içerisine girerek katliam yaptı” açıklamasında bulundu.

İlseven, şunları söyledi: “Kitaplara ve uluslararası makalelere konu olmuş kemerli deredeki vejetasyon bu olayla büyük yara aldı. Tahrip en çok Simi Dere ile Kamara Dere Vadi’lerinin birleşme yamaçlarında oldu. Bu alanda ona yakın ağaç kesildi bunların arasında boyu 40 metreyi bulan çınar ve okaliptüsler yine 20-25 metre boyundaki tesbihler, defneve harup ağaçları da var.

ÇEKOVA olarak ağaçların kesilmesine tepki gösteriyor, yaşananları kınıyoruz. “Neden Lapta Belediysi 100 yıllık çınar ağaçlarının kesilmesine göz yumar? Orman dairesi ve Çevre Dairesinin bundan niye haberi olmaz. İçişleri Bakanlığı ve Kaymakamlık bu olayın neresindedir. ÇEKOVA olarak Üzüntümüz asırlık relik ağaçların bu kadar kolay kesilebiliyor, koruma için gerekli özenin gösterilmiyor olmasıdır.”

 

 

Aktuğ: Bizim izin vermemiz söz konusu değil

 Lapta Kemerli Dere’de bulunan ağaçların kesilmesiyle ilgili Havadis’e konuşan Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, 2018 yılındaki selden sonra, belediye değil, özel kişilerin Orman Dairesi’nden izin alarak, devrilen ağaçları oradan çıkarttıklarını söyleyerek, ağaçların kesilmesiyle ilgili yetkili makamın Orman Dairesi olduğuna vurgu yaptı.

“Orman Dairesi’nin ilgilenmesi gerekiyor. Lapta Belediyesi’nin yapılan bu kesimle hiçbir alakası yok. İzin makamı belediye değil. Olsa bile izin vermemiz mümkün değil” diyen Aktuğ, buna rağmen, ağaçları kimin kestiğini tespit etmeleri için, belediyedeki ilgili birime görev verdiğini, çünkü kendilerinin de bu ağaçları koruduklarını söyledi.

 

“Görüntüler bizi çok üzdü”

 Bir grup arkadaşıyla birlikte, özellikle son yıllarda sürekli vadide yürüyüş yaptıklarını, taze kesilmiş ağaçlarla da yürüyüş yaptıkları bir günde karşılaştıklarını anlatan Aktuğ, o görüntüleri görmenin kendilerini çok üzdüğünü, vadinin, çok sevdikleri ve önem verdikleri bir yer olduğunu söyledi.

Vadiyle ilgili, doğal yürüyüş yolları oluşturarak, vatandaşların kullanabileceği, gezebileceği, doğal güzelliklerini yaşayabileceği bir yere çevirmek için hazırlamakta oldukları bir projeleri de olduğunu söyleyen Aktuğ, “Hatta orada yürüyüş yaptığımız arkadaşlarla konuşup, vadinin eski halini yansıtan fotoğrafları da toplamaya başladık. Onları da yakın zamanda paylaşacağız” dedi.

 

“Odun ihtiyacı aşikâr”

Konuyu sosyal medyada gündeme taşıyan, Doç. Dr. Serkan İlseven’e de teşekkür ettiğini belirten Aktuğ, İlseven ile de görüştüklerini ve konuyla ilgili işbirliği yapacaklarını belirtti.

Ağaçların, odun ihtiyacını karşılamak için kesildiği iddialarını da cevaplayan Aktuğ, “Odun ihtiyacı aşikârdır. Ama bu ağaçları kesenlerin izinli mi izinsiz mi olduklarını da bilmiyoruz. Orman Dairesi’yle de görüşeceğiz” dedi.

 

 

 

Karzaoğlu: Hemen her bölgede kaçak ağaç kesimi var

 Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, Tatlısu, Büyükkonuk, Mehmetçik, Çayırova, Lapta ve Taşkent’te orman arazilerindeki zeytin ağaçları yoğunluklu olmak üzere ülkede bu yıl hemen her bölgede kaçak ağaç kesimi olduğunu, bu yıl hemen her gün kaçak ağaç kesimine ilişkin suç raporu oluşturulduğunu kaydetti.

 

“İhaleye çıkılamadı, stok tükendi”

 

Orman Dairesi Müdürü Karzaoğlu, Orman Dairesi’nin stoklarında ise bu yıl ülke ihtiyacını karşılayacak miktarda odun olmadığını bunun sebebinin ise ekonomik nedenlerden dolayı geçtiğimiz yıl odun ihalesine çıkamamaları olduğunu belirtti.

Karzaoğlu, benzer sorunun yaşanmaması için 2021 yılı odun ihtiyacını karşılayabilmek adına Temmuz-Ağustos ayında ihaleye çıkılacağını söyledi.

 

“Lapta Kemerli Dere Vadisi’nde kaçak kesim yok”

 

Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, ülkede kaçak ağaç kesimlerinde artış olduğunu ancak Lapta Kemerli Dere Vadisi’ndeki ağaçların daire memurları gözetiminde kesildiğini açıkladı.

Karzaoğlu, Havadis’e yaptığı açıklamada, “Lapta Kemerli Dere Vadisi’nde kesimi yapılan ağaçlar, 2018 yılındaki sel felaketinde tahrip olan, çürüyen, birkaç çınar ağacı ve bu ağaçların kesimi daire memurlarımızın gözetiminde kesilmiştir. Vadide kaçak ağaç kesimi olmamıştır” dedi.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir