Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakereleri konusunda devam eden çalışmalar hakkında bilgilendirmek ve değerlendirmelerini almak amacıyla Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen hükümet ve muhalefet partilerinin genel başkanlarını bilgilendirdi.
Cumhurbaşkanlığında saat 10.00’da başlayan toplantı, 11.50 civarında sona erdi.
Toplantı çıkışında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Başbakan Ersin Tatar, süreçle ilgili umut verici bir gidişat görmediklerini belirterek, takip edeceklerini söyledi
Tatar, Cumhurbaşkanı Akıncının süreçle ilgili yeni birşey söylemediğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı, Lute’un ısrarlı bir arayış içerisinde olduğunu ancak, henüz somut birşey olmadığını söyledi” dedi..
Tatar, “Ama bu bir süreçtir. Tekrar gelinecektir, gidilecektir, Henüz garantör ülkelerle görüşülmemiştir. Birlikte meseleyi izleyeceğiz. Bidlidğiniz gibiTC Dıişleri Bakanı mevlüt Çavuşoğlu geliyor. Pazartesi saat 10.35’te tekrar parti başkanları ile bir toplantı düzenliyor. O gün de değerlendirme yapacağız” dedi.
Başbakan Tatar, Rum tarafının önerisi hakkında da değerlendimelerde bulundu.
Tatar, “ İşin detaylarına bakıldığında ortda ciddi bir öneri yoktur. Hatta CB’nın ifadesi, onların dediği nufusa göre bir dağılımn olabileceği ve tabi ki TC ile diğer şartlar da Türkiye ile konuşularak değerlendirilemez. Might be –verilebilir ifadesi vardır ortada. Cumhurbaşkanı temkinli yaklaşmıştır. Öneri ile bir algı yaratılmak istenmiştir” İfadelerini kulladı.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ve Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, Cumhurbaşkanlığı’nda siyasi parti başkanları ile yapılan toplantı çıkışında yaptığı açıklamada “Maalesef üzülerek şunu söylemeliyim ki koşullarda değişen bir şey yoktur. Bu koşullar değişmediği sürece aynı zeminde ve aynı şekilde müzakereye girmek de hata olur” dedi.
Özersay, “Bir kere Rum tarafı aynı noktadadır, bir zihniyet değişimi yoktur ve bizimle paylaşmayı içine sindirmiş değildir, paylaşmak istemiyor. Bunu çok açık şekilde görüyoruz. İkincisi ise talep ettikleri şey ucu açık bir süreçtir, bu açıdan da değişen bir şey yoktur.” ifadelerini kullandı.
Koşullar aynı olduğuna göre, sürece angaje olmak bizim yararımıza olmaz” diyen Özersay, Halkın Partisi olarak süreci yakından takip edeceklerini söyledi.
Özersay, bilgilendirmenin ise daha erken bir zamanda yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da, son bir haftada yaşanan süreçle ilgili Cumhurbaşkanı’nın kendilerine bilgi aktardığını ifade ederek, kendilerinin birisi esasa diğer ikisi ise yönteme dair iki konunun öncelikli olarak halledilmesinden yana olduklarını söyledi.
BM’nin siyasi eşitlik tartışmasını ortadan kaldıran açıklamasına da atıfta bulunan Erhürman, ucu açık olmayan ve sonuç odaklı olan bir müzakare sürecinden yana olduklarını, Cumhurbaşkanı’nın üzerinde durduğu noktanın da bu olduğunu belirtti.
Erhürman, “Henüz süreçte bu şartlar oluşmuş değil. Cumhurbaşkanı’nın da bu noktalar üzerinden yürüttüğü çabaları destekliyoruz. Bu çabalar bizi bir sona götürür mü göreceğiz. Eylül sonu New York’ta görüşmeler olacak. 3’lü bir görüşme ihtimali de var. Bu sürecin başarıya ulaşması amacıyla bu çabalar önemlidir” dedi.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, liderlerin 9 Ağustos’ta bir araya geldiğini ve bu görüşmeden bir mutabakat çıktığını ifade ederek, ardından BM Genel Sekreteri’nin Geçici Kıbrıs Özel Danışmanı JaneHollLute’un adada bir hafta süreyle temaslarda bulunduğunu anımsattı.
Önemli mesafe katedildiğine inandıklarını kaydeden Özyiğit, referans şartlarıyla ilgili tam bir mutabakat netleşmediğini, tarafların ısrarlı oldukları konuları ilettiklerini söyledi.
Özyiğit, “genel Sekreter zaten iki liderle de görüşecek. Orada mı olur sonra mı olur bir 3’lü görüşme söz konusudur. Belki sonra bir zirve de söz konusudur. Siyasi eşitlik ve kararlara etkin katılım, ucu açık olmayan bir süreç en büyük dileğimizdir” dedi.
Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş da, Cumhurbaşkanı’nın kendilerini bilgilendirdiğini, ancak ortada net bir şey olmadığını ifade ederek, buna göre bir değerlendirme yapacaklarını söyledi.
Denktaş, iki toplumlu ve iki kesimli bir federasyon düşüncesini 50 yıl konuştuklarını anımsatarak, bu şekilde bir yere varılamayacağının görüldüğünü belirtti.
Denktaş, sağdan soldan yeni konuların da ortaya atıldığını kaydederek, şu an için Cumhurbaşkanı’nın yürüttüğü çalışmaları takip etmenin dışında yapacak bir şey olmadığını dile getirdi.
Son açıklamayı yapan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da, son durumu ilk ağızdan öğrenme fırsatı bulduklarını ifade ederek, kafalarındaki soru işaretlerine cevaplar almaya çalıştıklarını söyledi.
Arıklı, hassasiyetlerini de dile getirdiklerini ifade ederek, Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e yönelik yapılan manipülatif açıklamalara Cumhurbaşkanlığı Sözcüsünün sessiz kalmasıyla ilgili rahatsızlıklarını ilettiklerini belirtti.
Arıklı, ilk kez bir mekik diplomasisi yaşandığını da kaydederek, Rum lider Anastasiadis’indesentralizasyon kavramının da ortada olduğunu, onun nasıl doldurulacağını da süreç içinde görmeyi beklediklerini söyledi.
BRT/…