Yaşam kalitesini düşüren alerjik hastalıkların 3 yıl süren aşı tedavisiyle ortadan kaldırılabildiği belirtildi.
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ümit Murat Şahiner, alerji hastalıklarının tedavisinin alerji aşısıyla mümkün olduğunu söyledi.
İlaç tedavisinin, alerjinin çözümünde geçici bir durak işlevi gördüğünü anlatan Şahiner, “Alerjik hastalıkların doğal seyrini etkileyen ve alerjik hastalıkları tam anlamıyla ortadan kaldıran tek yöntem, alerji aşı tedavisi” dedi.
Aşı tedavisinin temellerinin yüzyıllar önce atıldığını belirten Şahiner, son 10 yılda aşının etkinliğini artırmanın yanında, güvenilir şekilde aşıyı insanlara uygulama yönünde çok yol alındığını anlattı.
“Tedavinin adı ‘aşı tedavisi’ ama aşı değil. Sizin neye alerjiniz varsa biz onu veriyoruz. Diyelim ki ev tozu akarı alerjiniz var. Ev tozu akarı alerji tozu antijenini çok yüksek dozda veriyoruz. Polen alerjiniz varsa polen alerjenini de çok yüksek dozda veriyoruz. Bu durumda aldığınız doz o kadar yüksek ki çevreden aldığınız alerjenler artık sizi etkilememeye başlıyor. Gerçekten alerjinin ortadan kalktığını görüyorsunuz.”
“3 yılın sonunda alerjiyi büyük oranda ortadan kaldırmış oluyoruz”
Alerji aşısının uzun süreli bir tedavi olduğunu vurgulayan Şahiner, şöyle konuştu:
“Polen için ilk 6 hafta, hastayı her hafta bir kez çağırıyoruz. Giderek artan dozlarda bu alerji antijenini veriyoruz. 6 haftadan sonra ise ayda bir kez çağırıyor, bir yılın sonunda 6 haftada bir kez çağırmaya başlıyoruz. Tedavi toplam 3 yıl sürüyor. 3 yılın sonunda bu alerjiyi büyük oranda ortadan kaldırmış oluyoruz. Hem hasta hem de hekim açısından zahmetli bir iş ama sonuç yüz güldürücü. Birçok yan etkisi olabilecek ilaçlardan, kimyasallardan kurtulmuş oluyoruz.”
Prof. Dr. Şahiner, alerji aşılarını iki türlü uygulama yöntemi bulunduğunu, bunun dil altına eriyen tablet konulması ve koldan enjeksiyon yapılması şeklinde olduğunu anlattı.
Sosyal Güvenlik Kurumu karşıladığı için enjeksiyon aşıların daha çok tercih edildiğini belirten Şahiner, dil altı şeklinde ağızda eriyen aşı türünün ödeme kapsamına alınmadığını ve son derece maliyetli olduğunu söyledi.
Şahiner, alerji aşılarının 5 yaş altındaki çocuklara, immün sistemlerinin yeterince gelişmemesi sebebiyle yapılmadığını, bunun dışında yaş limiti olmadığını vurguladı.
Kaynak: AA