Anastasiadis çıldırdı

Anastasiadis çıldırdı

Kapıların kapatılmasını protesto için Lokmacı Kapısı’nda toplanan eylemciler Rum Yönetimi’ni tedirgin etti. Rum polisi bir avuç eylemcinin kapıyı geçmesini önlemek için  biber gazı, cop ve tazyikli su kullandı 

Pınar BARUT

Rum Yönetimi’nin, koronavirüs tedbiri gerekçesiyle 4 sınır kapısını kapatmasını protesto eden Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler, dün saat 11:30’da Lokmacı Barikatı’nın kuzeyinde ve güneyinde toplandı.

Eylemciler, Türkçe ve Rumca sloganları eşliğinde, karardan dönülmesi için Rum Yönetimi’ne seslerini duyurmaya çalıştı.

Eylemin ilerleyen dakikalarında, barikatı geçmek isteyen Kıbrıslı Türk protestocuları dağıtmak için biber gazı kullanan Rum polisi, bazı elemcilere de coplarla saldırdı.

Gazdan etkilenen 8 eylemci, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Görevini yapmak üzere ara bölgede bulunan Havadis Gazetesi Muhabiri Pınar Barut da, sıkılan gazdan etkilendi.

 

BM askerleri uyarı yaptı

Rum polisinin, geçen hafta yapılan eylemde, Rum göstericilerin demir bariyerleri yıkması ve ara bölgeye geçmesi üzerine, daha sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

BM askerleri ara bölgeye gelen Kıbrıslı Türk eylemcilere, kendi güvenlikleri için Rum barikatına ilerlememelerini tavsiye etti.

 

Rum polisi, biber gazı ve cop kullandı, 8 kişi hastaneye kaldırıldı

Eylemin ilerleyen dakikalarında ise arbede yaşandı. Rum polisinin, barikatı yıkmak isteyen Kıbrıslı Türk eylemcilere biber gazı ile müdahale etmesi, tansiyonu yükseltti. Gazdan etkilenenlere ilk müdahale, solüsyon ve suni gözyaşları ile yapıldı.

Gaz kullanılmasına öfkelenen eylemcilere coplarla saldıran Rum polisi, birçok kişinin yaralanmasına neden oldu.

Yoğun gaza maruz kalan bazı eylemcilerin baygınlık geçirdi, bölgeye ambulans çağırıldı. 8 kişi hastaneye kaldırıldı.

 

Muhabirimiz de biber gazına maruz kaldı

Eylemi takip etmek için ara bölgede bulunan birçok gazeteci gibi Havadis Muhabiri Pınar Barut da, sıkılan gazdan etkilendi. Barut’a, solüsyon ve suni göz damlası ile müdahale edildi.

Bazı gazeteciler, Rum polisinin boyunlarındaki basın kartına bakıp, hedef gözeterek yüzlerine biber gazı sıktığını ileri sürdü.

 

Taçoy protesto edildi

Ara bölgeye gelen Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ve UBP Lefkoşa İlçe Başkanı Sadık Gardiyanoğlu, bazı protestocular tarafından yuhalandı.

Taçoy ve beraberindekilere, ‘Faşistler, UBP ve ELAM dışarı’ sloganı atan eylemciler, Taçoy’un, eyleme katılmasının şov amaçlı olduğunu savundu. Bunun üzerine Taçoy, bölgeden ayrıldı.

 

Ortak Açıklama yapıldı, tekrar eylem yapacaklar

Türkçe ve Rumca açıklama yapan protestocular, Güney’in sivil toplum üzerindeki baskısını ve adayı kalıcı bölünmeye götürme tehlikesi taşıyan milliyetçiliği protesto ettiklerini söyledi. Eylemciler, Pazartesi günü saat 11.00’de yine Lokmacı Sınır Kapısı’nda olacaklarını açıkladı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir