Avrupa Komisyonu:Ürün ve temel hizmetlerin aksamaması için sağlık hizmetleri koordineli yürütülmeli

Avrupa Komisyonu:Ürün ve temel hizmetlerin aksamaması için sağlık hizmetleri koordineli yürütülmeli

Avrupa Komisyonu, ürün ve temel hizmet akışının aksamaması ve insanların sağlığını korumak amacıyla covid-19 virüsünü yayma riskini taşıdığı tespit edilen kişiler için; vardıkları veya ayrıldıkları ülkede uygun sağlık hizmetlerine erişimlerinin sağlanması ve bu hizmetlerin her iki ülke arasında koordineli yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği pazarında yasal olarak dolaşan ürünlere ek sertifika şartı konulmaması gerektiğini de belirterek, “Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesine göre gıda ürünlerinin covid-19’un kaynağı veya bulaşma kaynağı olduğuna dair bir kanıt yoktur” dedi.

Avrupa Komisyonu’ndan verilen bilgiye göre, komisyon, covid-19’a karşı sağlığı korumak, ürün ve temel hizmet akışının aksamaması için alınan sınır önlemleri ile ilgili yönergeler sunuyor.

Komisyon bugün bu çerçevede üye devletlere covid-19 ile ilgili acil durum bağlamında sağlıkla ilgili sınır yönetimi önlemleri hakkında öneriler sundu.

Açıklamada, yapılan önerilerin amacının; “vatandaşların sağlığını korumak, seyahat etmek zorunda olan insanlara doğru şekilde davranılmasını ve gerekli ürün ve hizmet akışını sağlamak” olduğu belirtildi.

Komisyon Üyeleri Kyriakides ve Johansson, yapılan önerileri bu sabah saat 11.00’de yapılan ilk ortak video toplantısında AB Sağlık ve İçişleri Bakanlarına sundular.

Önerilerin, bir taraftan iç pazarın bütünlüğünü koruduğunu, diğer taraftan ise sağlığı korumak için etkili bir sınır yönetimine entegre bir yaklaşım hedefiyle ortaya konduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

İNSANLARIN SAĞLIĞINI KORUMAK

“Covid -19 virüsünü yayma riskini taşıdığı tespit edilen kişiler için, ya vardıkları veya ayrıldıkları ülkede uygun sağlık hizmetlerine erişim sağlanmalıdır ve bu hizmetler her iki ülke arasında koordineli yürütülmelidir.

Ulusal sınırlar içerisine giren herkesin, iç sınır kontrollerinin resmen neleri kapsadığı açıklanmadan sağlık kontrolünden geçirilmesi mümkündür. Normal sağlık kontrolleri ve sınır kontrolleri arasındaki fark, bireysel kişilere ülkeye girişi reddetme olasılığının olmasıdır. Hasta olan kişilerin girişi engellenmemeli, sağlık hizmetlerine erişim hakkı tanınmalıdır.

Üye devletler, son derece kritik durumlarda, halk sağlığını da içerebilecek kamu politikası nedeniyle iç sınır kontrollerini yeniden yürürlüğe koyabilirler. Bu sınır kontrolleri, virüsün yayılmasını arttırma riski taşıyan büyük toplantıların (örneğin kuyruklar) ortaya çıkmasını önlemek için organize edilmelidir. Üye devletler sağlık taramasını yalnızca sınırın bir tarafında yürütmek için koordineli bir şekilde hareket etmelidirler.

Tüm sınır kontrolleri orantılı ve insanların sağlığı dikkate alınarak uygulanmalıdır. Üye devletler her zaman kendi vatandaşlarını ve ülkelerinde ikamet hakkı olan bireyleri kabul etmeli ve ülkelerine geri dönen diğer AB vatandaşlarının ve ikamet hakkı olan kişilerin geçişini kolaylaştırmalıdır. Bununla birlikte, aynı şartları kendi vatandaşlarına da uygulamaları durumunda, kişilerin kendilerini belirli bir süre boyunca izole etmeleri gibi önlemler alabilirler.

Üye devletler, özellikle sağlık ve gıda sektöründe çalışanlar ve diğer temel hizmetleri (örneğin çocuk bakımı, yaşlı bakımı, kamu hizmetleri için kritik personel) olmak üzere, sınır çalışanlarının geçişini kolaylaştırmalıdır.

TEMEL ÜRÜN VE HIZMET AKIŞININ SAĞLANMASI

Ürünlerin bulunabilirliğini korumak içi serbest dolaşım olması çok önemlidir. Bu, özellikle hayvancılık, hayati öneme sahip tıbbi ve koruyucu ekipman ve malzemeler de dahil gıda malzemeleri gibi temel ürünler için çok büyük önem arz etmektedir. Daha genel olarak, temel hizmetler için alınan kontrol önlemleri, tedarik zincirleri, kamu yararı, ulusal ekonomiler ve bir bütün olarak AB ekonomisinin ciddi şekilde  etkilenmesine neden olmamalıdır. Üye devletler, yük taşımacılığı için öncelikli yollar belirlemelidir (örn. yeşil şeritler’ yoluyla).

Aynı şekilde, kamyon şoförleri, tren sürücüleri, pilotlar ve uçak mürettebatı da dahil olmak üzere taşımacılık sektöründe çalışanlar için güvenli bir şekilde hareket etme, ürünlerin ve gerekli personelin yeterli hareket kabiliyetine sahip olmaları bakımından önemli bir etkendir.

AB tek pazarında yasal olarak dolaşan ürünlere ek sertifika şartı konulmamalıdır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesine göre, gıda ürünlerinin COVID-19’un kaynağı veya bulaşma kaynağı olduğuna dair bir kanıt yoktur.”

(BRT/AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir