Bakan Pilli: Test sayısını gittikçe artırmaya başladık

Bakan Pilli: Test sayısını gittikçe artırmaya başladık

Sağlık Bakanı Ali Pilli, iki ay önce çıkan yangında büyük hasar gören ve yaklaşık iki ay gibi kısa bir sürede yenilenen Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti. Bakan Pilli, yenilenen bölümleri tek tek gezerek, bilgi aldı. Ziyaretin ardından Bakan Pilli, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Adil Özyılkan, Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Hasan Birtan ve Mapfree Sigorta Acentesi Direktörleri Alişan Şan basına açıklamalarda bulundu.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Adil Özyılkan, hastanede meydana gelen yangın sonrası iki ay gibi kısa bir sürede hastanenin hızla yenilendiğini anlattı.

  Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Hasan Birtan da, çıkan yangında kalp damar cerrahi bölümü, genel yoğun bakım, kalp damar cerrahi yoğun bakımı, ameliyathanesinin ve servisinin büyük hasar gördüğünü hatırlattı. Birtan, “Bölüm kısa sürede eskisinden daha iyi bir şekilde toparlandı ve servis olarak çok daha iyi bir şekilde yolumuza devam edeceğiz” dedi.

 Mapfree Sigorta Acentesi Direktörü Alişan Şan da, tüm zorluklara ve pandemiye rağmen çalışanlarla süratle hastaneyi ayağa kaldırmak için büyük mücadele verdiklerini söyledi.

 

Sağlık Bakanı Ali Pilli ise, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin KKTC’nin en büyük hastanesi olduğunu kaydederek, yangın sonrası tamamen devre dışı kaldığını anımsattı.

Yangının ardından hastane süratle yapılmaya çalışılırken, 9 Mart’ta Kovid-19 vakalarının başladığını belirten Pilli, “Kovid-19 ile mücadele ederken bir yandan da hastaneyi Kovid dışı hastalara hazırlamak için var gücümüzle çalışmaya başlamıştık” dedi.

 

 Pilli, “Biraz önce gördüğünüz gibi hastanemiz tam teşekküllü olarak eskiye nazaran daha iyi bir seviyeye gelmiştir ama tam değil. Biz daha da ileriye götürmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Çok kısa bir sürede daha da ileriye taşıyacağız. Mevcut 36 solunum cihazımızı 54’e çıkardık.Bununharicinde 105 tane daha yolda geliyor.Nisan sonu Mayıs başı gibi gelecek. Ayrıca 10 tane daha gelmek üzeredir. Bizim ventilatör dediğimiz cihazlar 160-170’e kadar çıkacaktır. Müthiş bir yoğun bakım kapasitesine ulaşacağız.” dedi.

 Pilli, “Halkımız kesinlikle Kovid bulaşacak diye tereddüt etmesin. Biz burada tüm tedbirleri almış durumdayız. Kesinlikle Kovid-19 hastaları ile normal hastalar ayrılmıştır. Tüm tedbirler alınmıştır tamamen izole edilmiştir. Buraya girecek olan herkesin ateşine bakılıyor. Maske takılıyor belli kurallar vardır öyle girilmektedir. Giren tüm hastaların testleri yapılmaktadır refakatçi kalacak kişinin de testleri yapılmaktadır. Halka buradan seslenmek istiyorum ziyarete geldiği zaman mümkün olduğu kadar çok kalabalık değil, belli aralıklarla tek kişi gelmesi. Polikinik yarın sabah en iyi hizmeti verecektir. Burası açılmıştır halkımız sıkıntısı olduğu zaman gelip muayene olsun ama mecbur kalmadıkça gelmesinler” dedi.

Bugün Kovid-19 salgının bitmediğini hatırlatan Bakan Pilli, “Bir müddet Kovid-19 ile beraber yaşamak zorundayız. Bize bulaşmaması için bize düşen görevleri yapmak mecburiyetindeyiz. Bulaşmaması için dışarı çıkarken mutlaka maske takılmalıdır. Sosyal mesafeye uyulmalıdır ve dezenfektan kullanılmalıdır” dedi.

Durum şimdilik çok iyi görünse bile ortada gizli vakaların mutlaka olduğuna dikkat çeken Bakan Pilli, “Aşı bulununcaya kadar bu tedbirlere devam etmek zorundayız. Belki de belli bir süre sonra virüs mutasyona uğrayıp, insana zarar vermeyecektir, o zaman da bitecekti ya da çok etkili bir tedavi yöntemi bulunacak. Biz bu süreyi en az zararla atlatmak için bütün tedbirleri almak mecburiyetindeyiz” ifadelerini kullandı.

Pilli, önümüzdeki günlerde bazı iş yerlerinin açılacağını kaydederek, bu olayın sadece sağlık değil, ekonomi ve sosyal yönü olduğunu da söyledi.

Pilli, “Sürekli insanları kapatamayız. Ekonomiyi belli bir seviyeye çıkarmak mecburiyetindeyiz. Biz Sağlık Bakanlığı ve bilim kurullarımızın görüşleri doğrultusunda ayın 5’inden sonra belli iş yerleri tedbir alınarak açılacaktır” dedi.

Pilli, birinci aşamadaki durumu gördükten sonra 2. aşamaya geçileceğinisöyleyerek, mevcut şartları gördükten sonra ise 3. aşamaya geçileceğini belirtti.

“4. aşamada bu işi bitirmek istiyoruz. 4. aşama olarak düşündüğümüz en son aşama ise yurt dışına açılmak ve okulların açılmasıdır. Yol haritamızı şimdiden çizdik herkes bilsin” diyen Pilli, bu savaşı kazanmak için hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Pilli, “Gerek yangın, gerekse pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın ve tüm sağlık çalışanlarının yanında olan Başbakan Ersin Tatar’a, hükümete, milletvekillerine, muhalefete, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Bazı uzmanların virüsün Ocak ayında ülkeye geldiği yönündeki iddialarını da yanıtlayan Pilli, “Virüs Ocak ayında geldiyse faydalıdır. Ancak dünyayı etkileyenböylesi bir virüsün o dönemde ateşli hasta sayısında çok büyük artışlar görülmesi gerekirdi. Ocak’ta gelmişse ki kesin bişey yok ama her kış virütikenfeksiyonlarda birçok pnomoliler gelişmektedir. Olmuşsa bile faydalı olmuştur, bulaşmıştır. Halkımız belli bir seviyede bağışıklık kazanmıştır. Olup olmadığına dair kesin birşey söyleyemem ama benim tahminim olmamıştır” dedi.

Pilli, günlerdir pozitif vaka çıkmadığını ifade ederek, bir duraklama dönemine geçildiğini belirtti.

Pilli, “Test sayısını gittikçe artırmaya başladık. Yarından sonra test sayısını daha da yukarıya çıkaracağız. O süre içerisinde ne kadar bulaşmış olabileceğini de göreceğiz. Şimdiki durumumuz iyidir ama bu iyi gidecek demek değildir. Bundan sonra daha fazla görevimiz vardır” dedi. (BRT)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir