Bakan’a, denizde ailesini kaybeden çocuğu sorduk

Bakan’a, denizde ailesini kaybeden çocuğu sorduk

Ülkemizde yaşanan acı olay hepimizi üzüntüye boğdu. Denize eğlenmeye giden bir aile adeta yok oldu. Geride 12 yaşındaki küçük bir çocuk kaldı, annesiz, babasız ve kardeşsiz…

Şimdi tüm ailesini kaybeden bu küçük çocuğun hayata nasıl tutunacağı kemiriyor beyinlerimizi… Bir anda hem öksüz hem yetim kalan bu çocuğun hali ne olacak?

Sosyal Hizmetler Dairesi’nin bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu’na sordum.

“ÇOCUĞU DEVLET OLARAK SAHİPLENİYORUZ”

“Hastanede bulunduğu dünden beri, bizim Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü’müz Aydan Başkurt hanım, benim direktifim ile hepsi çocuğun yanındalar. Biraz önce beni aradılar, çocuk şuanda hastanededir ama herhangi bir hayati tehlikesi yok. Daha sonra da tabi bu çocuğu biz sahipleneceğiz. Annesi, babası, ablası, kardeşi, hepsini kaybetti. Tabi ki ailesi ve akrabaları var. Biz Bakanlık ve hükümet olarak elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Yasalar çerçevesinde ne gerekirse hepsini yapacağız” dedi Bakan Sucuoğlu.

“Yakın akrabaları olması sevindirici. Yakın akrabaları çocuğu sahiplenir mi?” diye sordum. Tabi tabi, hem annesinin hem de babasının kardeşleri vardır. Eminim ki akrabaları sahiplenecektir. Ama biz bakanlık ve hükümet olarak ne gerekirse, sahiplenme de dahil her şeyi yapacak durumdayız” dedi.

Bu sözü üzerine, şu soruyu da sordum Bakan’a… “Sahiplenme de dahil’ dediniz, SOS Çocuk Köyü haricinde, Çağlayan Çocuk Yuvası kimsesiz çocuklara hizmet veriyor. Çağlayan Çocuk Yuvası’nı ben biliyorum, daha önce gittim gördüm, ziyaret ettim. Daha önceki yetkililere atıfta bulunarak söylüyorum. Kimsesiz çocukların yaşam sürdüğü bu yuva, normal bir evden daha küçük ebatlardadır ve orada birçok çocuk yaşam sürmektedir. Kaldı ki, uzun dar bir koridor üzerinde sağlı sollu odacıklar mevcuttur, koğuş misali. Hiç hoş olmayan bir ortamdır. Çok yeni bir Bakansınız tabi ama yine de size de sormak isterim. Orayı evi bilen ve yaşam süren kimsesiz çocuklar var. Şartlar çok kötü, pencereler kırık döküktü bir kaç yıl önce. Sizin bu yuva ile ilgili bir projeniz, bir niyetiniz var mı?

Kimsesiz çocuklar için ‘Sevgi Evleri’ yapılacak

Bakan Sucuoğlu, “şunu söyleyeyim ben tabi göreve geleli bir buçuk aydır, iki defa gittim oraya. Yani genel anlamda, boyanmış elden geçirilmiş ama dediğin gibi bu amaçla yapılmış bir bina değil yani bu gerçek. Tangül Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı, belli bir süreden beridir bizim kendilerine bir arazi temin etmemiz durumunda, oraya çocuklar için küçük küçük evcikler, ki bunların adına de ‘Sevgi Evleri’ dendi. Böyle bir projeyi yürürlüğe geçirmek için uzun bir süredir start bekliyorlardı” dedi.

“SOS Çocuk Köyü’nün konseptinde mi?” diye sordum Bakan’a… “Ondan çok daha güzel olacak, ben projeyi gördüm. Ve İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars hanım sağolsunlar, Lefkoşa’da bize uygun yerleri gösterdi. Öğretmen Koleji’nin hemen yanındaki arazi üzerinde, mutabakat sağladık. Bunun şuanda devri hazırlanıyor. Kısa sürede İçişleri Bakanlığı’ndan bize geçecek ve biz de kendilerine vermek suretiyle, oraya ‘Sevgi Evleri’ adında her bir evde dört veya beş çocuğun anneleriyle birlikte kalacağı şekilde gayet güzel bir proje hayata geçirilecek. Gayet güzel bir alan, yeri güzel ve merkezi bir yer, dolayısıyla Bakanlar Kurulu Kararı ile İçişleri Bakanlığı bize yeri devrederkenden projeye hemen başlanacak” diye konuştu Bakan Sucuoğlu.

Kendisine sordum, “Böyle bir projeyi yürürlüğe geçirmek için uzun bir süredir start bekliyorlardı” dediniz, sizden önceki yetkililer buna niye start vermiyorlardı, neyi bekliyorlardı? Bakan, “Onu bilmiyorum.” dedi.

2 TANE ‘GÜNDÜZ YAŞLI BAKIM EVİ’ PROJESİ VAR

“Bir bilgi daha vereyim… Müteahhitler Birliği ile uzun bir süredir yapılan bir protokol çerçevesinde, bir Lefkoşa’ya bir de Mağusa’ya “Gündüz Yaşlı Bakım Evi’nin yapılması gündemde. Müteahhitlerin inşasına başlayıp bitirip bize teslim edecekleri bir protokol imzalandı. Bu bir şekilde sürüncemede kalmıştı, bunu da hallettik. Devletin bütçesinden herhangi bir şey çıkmadan bu evler hayata geçirilecek.”

“Gündüz Yaşlı Bakım Evi ne demek?” diye sordum. “Bu şu demek… Yaşlılar gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, gündüz gelecekler, yemek yiyecekler, keyifli zaman geçirecekler akşama kadar. Gece de evlerine gidecekler. Şuanda dünyada da konsept bu şekildedir. İnsanların kendi evleri var ama yalnızdırlar. Dolayısıyla yaşlıların bir otobüs ve minibüs ile sabah 7-8’de alınıp akşam 7-8’de evlerine bırakılması şeklinde devlet taşımacılık hizmetini de sunacaktır” dedi Bakan.

Böyle güzel haberler almayı özlemiştim uzun zamandır. Böylesi kötü bir olayın ardından kimsesiz çocuklar ve yaşlılar ile ilgili aldığımız bu güzel haber içimize su serpti.

Bakan Sucuoğlu’nun şevki, hırsı ve azmi hoşuma gitti. Saydı da saydı projelerini. Tüm konuları bu yazıda yazamayacağım tabi ki, çünkü hem yazı çok uzun olur hem de konular alakasız olur. Ülke açısından çok önemli olan o çalışmaları da önümüzdeki günlerde yazacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir