Bakanlar Kurulu daha önce aldığı kararları detaylandırdı

Bakanlar Kurulu daha önce aldığı kararları detaylandırdı

Bakanlar Kurulu daha önce aldıkları kararları detaylandırdı.

Yaklaşık 4 saat süren bakanlar Kurulu toplantısının ardından ilk açıklamayı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay yaptı,

Özersay, ülkede vaka sayısı artmadığına işaret ederek vaka sayısında artış olmadığı gibi yapılan tahlillerin sonuçlarının da negatif çıktığını ancak tedbiri elden bırakmamak gerektiğini vurguladı.

Alınan kararları detaylandırma yoluna gittiklerini söyleyen Özersay, kendilerine ulaşan soru ve talepleri de dikkate alarak sıkıntıları çözmek için kararlar aldıklarını aktardı.
Özersay, “olumsuz ekonomik sıkıntıları da göz önüne alarak tedbir almaya başladık.”dedi.

Özersay“Yurt dışına çıkışlar ile ilgili özellikle acil sağlık sorunu olanların ayrıca önceden sağlıkla ilgili randevusu olanların belgelemeleri durumunda yardımcı olunması yoluna gelinecek ve yurt dışından geldiklerinde 14 gün gözetimde bulunmaları konusunda gerekli esneklik gösterilecek” dedi.

Özersay, Pile ve Beyarmudu ile ilgili de kapı ötesinde ikamet edenlerin hayatlarına devam edebilmesi için gerekli yardım ve muafiyetin sağlanacağını kaydetti.

İngiliz üs bölgesinde çalışanların durumunun ise henüz netleşmediğini yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü belirten Özersay, Barış Gücü ve diplomatik misyonun geçişlerinin aksamaması için de gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

Özersay, ithalatın devam edebilmesi için özellikle bu malların gelişini sağlamak adına tır şoförleri ve şirketlere yönelik bazı düzenlemelere gittiklerini de kaydetti.

Turistlerin ülkelerine dönmelerini sağlamak adına vito ve taksilerle gitmeleri için bazı esneklikler sağlanabileceğini aktaran Özersay, virüsün yayılmaması için toplu taşımacılığı önlediklerini belirtti.

Özersay, “bazı istisnalar yaratmak gerekiyordu bu çerçevede özel hastane, labaratuvar, veteriner klinikleri ve benzeri klinikler açık olacak. Temel ihtiyaçlardan marketler haricinde kasaplar imalathane kısmı açık olacak, fırınlar, TÜK’ün yem arpa satışı devam edecek. Un fabrikaları Sütek de çalışmalarına devam edebilecek çünkü temel gıda içerisine giren ürünlerle ilgili daireler hizmet vermeye devam edecek. İnternet acil arıca hizmetleri devam edecek ” dedi.

Belediyelerin de özellikle temel hizmetleri yerine getirmek üzere gerekli hizmetleri vermeye devam edeceğini aktaran Özersay, tüm toplu taşıma durdurulacağını ancak taksilerin çalışabileceğini belirtti.

Özersay, özel güvenlik hizmeti veren su dağıtıcı ve üreticilerinin de dağıtıma devam edeceğini, özellikle belli bazı noktalarda narenciyenin paketleme işlemlerinin de süreceğini ancak bu mekanların dezenfekte işlemlerinin yapılacağını kaydetti.

“Restoranların paket servisi duracak bunun yanında çalışma dairesi rotasyon içerisinde bazı hizmetler için tedbir alma noktasına gidecek.” diyen Özersay,
Bankacılar Birliği ile yapılan toplantıda aldıkları kararlar doğrultusunda bankaların açık olacağını ancak bu noktada da bazı düzenlemeler getirildiğini aktardı.

Özersay, “Birinci nokta bankalar açık olacak ancak asgari hizmetler için minumum personelle yarım gün saat 12.00’ye kadar hizmet verecek ve faaliyetlerine devam eden işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hizmet verecek ve içeriye sınırlı sayıda müşteri alınacak. ATM ve internet bankacılığı gibi nakit yerine kredi kart kullanımı özendirilecek. Çeklerle ilgili olarak 14-25 Mart çekleri özellikle talep dikkate alınarak bakanlar kurulu kararıyla faaliyetleri durdurulacak işletmelerde 30 Mart’a kadar takasa gidilmeyecek. Bu durum faaliyetleri duracak işletmelerle ilgili olacak. İlave düzenleme yapılacaksa değerlendirilecek.”ifadelerini kullandı.

Özersay, bahse konu işletmelerin bankalardaki kredilerinin vadelerinin ötelenmesi, atlama yoluna gidilmesi ve yeniden yapılandırma konusunda da karar alındığını söyledi.

Faaliyetleri durdurulan işletmelerin rahatlatılması için çalışma yapıldığını
Çalışma bakanlığının bir miktar rahatlama için gündeme getirdiği, 20 Mart’a kadar ödenmesi gereken Sosyal Sigorta Primleri ve İhtiyat Sandığı’nın cezasız yatırılması yönünde birtakım düzenlemelere gittiklerini anlattı.

KTOB ile Kıbrıs Türk Acenteler Birliği’ne üye işyerlerinin 1 Mart-30 Haziran arasındaki prim borçlarının cezasız ödenebilmesinin sağlamak için gerekli düzenlemelerin bu yönde yapılacağını ifade eden Özersay, diğer sektör işletmelerinde talep gelmesi halinde gereken yapılacağını belirtti.
Özersay, “GKK, sivil işçi ve memurlar görevlerine devam edecek. Yargı makamları ise işlerin aksamaması için kendi önlemlerini kendileri alacak. Eczaneler de açık olacak ancak açık olacakları saatlerle ilgili yeni düzenlemeye gidiliyor. 08.00- 13.30 saatlerinde açık olacaklar. Nöbetçi eczanelere de her ilçede bir eczane daha ilave olacak. Gelen hastalar içeriye üçer üçer alınacak.” dedi.

Özersay, Kamu görevlileri ile ilgili ise devletin temel hizmetlerini yerine getirmesi için ilgili bakanlığın tasarrufunda ihtiyaca göre personelin çalıştırılacağını belirtti…

Bakanlar Kurulu kararlarına uymayanlar aleyhine ceza, bulaşıcı hastalık yasası tahtında ceza kesileceğini hatırlatan Özersay, halka zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmaması konusunda da uyarıda bulundu.

Özersay, sokağa çıkma yasağı konusunun ise gelişmelere bağlı olarak değerlendirilip uygulanabileceğini söyledi.

Başbakan Ersin Tatar da son bir haftadır halkın sağlığı ve vakanın çoğalmaması için tedbirler alındığına işaret etti…

Tatar, “önemli tedbirler aldık. KKTC devleti dışarıdan tehditlere izole edilmiştir. Ülkeye girişler yasaklanmış ama kendi vatandaşlarımızın dışarıdan geldikleri taktirde 14 gün karantinada kalması şartıyla alınmıştır. Zor süreci yaşarken aldığımız tedbirler için halkımızdan destek bekliyoruz.” dedi.

Tatar, “Ohal ve insanları evlerine kapama o kadar kolay değil. Öyle bir şeyi yapabilmemiz halkı başka noktalara taşıyacak bir zihniyetin ifadesiydi. Temel ihtiyaçların karşılanması için evet dışarıya çıkalım. Temel yerler açık. Topluluktan kalabalıktan uzak durmak gerekmektedir. Tüm bu uğraşlar virüsten korumak içindir. Avrupaya kadar gelen virüsün buraya uğrama riski vardı. Yeni vakalar olmaması için tedbirler alınmaktadır. Bu hassasiyetler devam ettirilmelidir. Kalabalıklardan uzak durun mümkün olduğunca evde kalın. Kendimizi koruma adına bu fedakarlıkları yapıyoruz. Medya çalışanları doğru mesajlar vermeli.Akşam yaratılan ortam hiç de hak ettiğimiz bir ortam değildi. Şu anda bu tedbirler uygulanabilirse virüsün bizi es geçeceğine inanıyorum. Halkımızın desteğine ihtiyacımız vardır.”diye konuştu.

Tatar, “Toplum duyarlılığına eleştirilere hep birlikte dikkat edelim. Marketler temel ihtiyaçların karşılanması için açık. Marketlerde kalabalık oluşturursak bütün bu uğraşlar boşa gider” dedi.

Bir soru üzerine Başbakan, “halkın haber alma özgürlüğünü sağlamak adına ve gelişmelerden haberdar edebilmek için minumum düzeyde çalışmalar yapılması yönünde kararımız var. Medya kuruluşları sesimizi duyurabilmek için faaliyetlerini en az personelle sürdürmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Aynı soruya Başbakan Yardımcısı Özersay da “BRT ve TAK ile ilgili haber alma özgürlüğü ve bilinmesini sağlamak adına minimum personel ile devam edilmesi yönünde prensip kararı var. Kamu düzeni açısından asgari personel ile çalışmaya devam etmek durumdadır. Radyo ve gazetelerde bir sınırlamaya gitme düşüncemiz olmamıştır” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da bir soruya karşılık Türkiye ile en üst düzeyde temasların devam ettiğini sağlık malzemeleri ve gıda anlamında eksiklik olması halinde Türkiye tarafından giderileceğini söyledi.
Taçoy, “ancak bu yönde bir sıkıntımız yok kendi stoklarımız yeterli miktarda vardır. Boşalan raflar anında dolduruluyor bu da bunun göstergesidir. Yeterince stok var herkes müsterih olsun” diye konuştu.

Alo 171 hattının devrede olduğuna da dikkat çeken Taçoy, bazı malzemelerdeki fiyat artışlarıyla ilgili denetimlerin sürdüğünü birçok yerde denetim yapıldığını gerekli cezaların yazıldığını ileriki günlerde bunu da kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.


Sağlık Bakanı Ali Pilli de bir soruya karşılık tıbbi malzemelerle ilgili şuanda hiçbir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. (BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir