Başbakan Tatar, Beşparmak Düşünce Grubu Derneği heyetini kabul etti

Başbakan Tatar, Beşparmak Düşünce Grubu Derneği heyetini kabul etti

Başbakan Ersin Tatar Beşparmak Düşünce Grubu Derneği heyetini kabul etti.

Başbakan Tatar kabulde yaptığı konuşmada, müzakere sürecinin Eylül ayından sonra yine aynı temelde ve Crans Montana’da bırakılan noktadan devam ettirilmesine karşı olduklarını belirtti.

Böyle bir sürecin başlamasını asla uygun görmediklerini ifade eden Tatar, hükümet ortağı Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın da benzer açıklamaları bulunduğunu söyledi.

Başbakan Tatar, yarım asırdan sonra geriye dönüş diye birşeyin söz konusu olamayacağını belirterek ‘Bizim yapmamız gereken, ulusalcı, milliyetçi, vatanına milletine sahip çıkan, ideolojisi doğru temelde olan insanlarla birlikte KKTC’yi geliştirebilmektir’ dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı’ndan 45 yıl sonra, Kıbrıs’ta olgunlaşmış sektörler bulunduğuna işaret eden Tatar bunların her birinde hedeflenen büyümelerin gerçekleşmesiyle gayri safi milli hasılan artacağına dikkati çekti.

Kimsenin Kıbrıs davasını küçümseyemeyeceğini de ifade eden Tatar, Doğu Akdeniz’de son yaşanan olayların bunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Anavatan Türkiye’nin hem Kıbrıs Türklerinin hem de kendi çıkarlarının korunabilmesi için gerekli adımları attığını kaydeden Başbakan Tatar ‘Bizler de her vesileyle Türkiye ile birlikte hareket ettiğimizi söylüyoruz. Ama bunu kim söylüyor bizim gibi insanlar söylüyor. Ama bunu söylerken sosyal medyada bize taş atanlar da vardır’ diye konuştu.

‘Kıbrıslı Rumlar’ın ada etrafındaki zenginlikleri kendilerinin bulacağı ve bunları eğer günün birinde bir çözüm olursa Kıbrıslı Türklere de belki birşeyler verebiliriz’ görüşünde olduğunu kaydeden Tatar, ‘Böyle birşeye de bizim evet dememiz mümkün değildir. Çünkü biz de o çalışmanın içerisinde olmak durumundayız. Biz bu önerileri sayın Cumhurbaşkanı Akıncı ile paylaştık, Türkiye ile de istişare edilmiştir ve günün sonunda bu öneri sunulmuştur. Anastasiadis’ten gelen cevap ne oldu; eski pilavı tekrar pişirdiler önümüze koydular. Yani reddedeceği belliydi ve reddetmiştir’ dedi.

Türkiye’nin Fatih gemisinden sonra Yavuz gemisini gönderdiğini ve bölgede  çalışmalara devam ettiğini belirten Tatar ‘Haklarımızı hukukumuzu en iyi şekilde koruyacağız’ dedi.

Başbakan Tatar, KKTC devletinin pozisyonu, geleceği, varoluşu ve dik duruşunun bütün Türk dünyası için oldukça önemli olduğunu da vurguladı.

Maraş konusunda ise Başbakan Ersin Tatar, Maraş’ın 50 yıl boyunca sürdürülen görüşmelerde hep gündeme geldiğini hatırlatarak, Maraş’ın her zaman Rumlara verileceği yönünde bir algı yerleştiğini ve çantada keklik durumunda olduğunu söyledi.

‘Crans montana’da olanlardan sonra federal temelde bir anlaşmanın olmayacağın herkes gördü’ diyen Tatar, Doğu Akdeniz’de yapılanların artık bir proaktif siyasetin geliştirilmesi noktasında bir ışık yaktığını belirtti.

Maraş’taki malların yüzde yüzüne yakınının vakıf malı olduğunu da söyleyen Başbakan Ersin Tatar, envanter çalışmasından sonra bir sürece girilmesi gerektiğini, eğer başarılabilirse KKTC ekonomisini de kalkındıracak bir potansiyel olarak gördüklerini söyledi.

(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir