Başbakan’a 17 Milyon boş çek konusunu sorduk

Başbakan’a 17 Milyon boş çek konusunu sorduk

  • Evrensel Kıbrıs, 17 Milyon boş çek mevzusunu Başbakan’a sordu…
  • “AFAD’A yardımı yapan Başbakan değildi zaten”

Rana Sarro

Ülke gündeminde “17 milyonluk boş çek” mevzusu var. 18 Ağustos tarihinde Başbakan Ersan Saner, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüşmesinde KKTC hükümeti ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) aracılığı ile toplanan 17 milyon TL’lik desteği AFAD’a bağışlamak istediklerini aktarmıştı. Bunun üzerine Kudret Özersay dün bu konuda önemli bir iddia ortaya attı. Özersay, Fuat Oktay’a boş çek sunulduğunu iddia etti. Bunun üzerine konu ile ilgili açıklamasını Evrensel Kıbrıs’a olarak Başbakan’a sorduk.

“Yani gerçekten bunu da mı yaptınız!”

Kudret Özersay’ın konuyla ilgili facebook paylaşımı şöyleydi:  “Yani gerçekten bunu da mı yaptınız! Türkiye’de yaşanan ve hepimizin yüreğini burkan sel ve yangında mağdur olan insanlar için “17 milyon yardım” yaptık diyerek boş çek mi verdiniz? Ortada toplanan bir para yokken varmış gibi yaparak, yardım yapıldığını açıkladınız ve şimdi Başbakanlık üzerinden sivil toplum örgütlerini arayıp para mı talep ediyorsunuz? Geçen ay sayın Saner sayın Fuat Oktay ile bir araya geldiğinde basına şu haber servis edilmişti: “Saner sel ve yangın mağdurları için toplanan 17 milyon TL’yi Fuat Oktay’a sundu!” Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine neyi sundunuz sayın Saner? Henüz toplanmamış olan parayı sunar gibi yapıp siyasi şov mu yaptınız? Geçtiğimiz gün ödül kazananlara boş zarf verdiğiniz gibi bu konuda da yardım yapmış gibi görünmek için boş çek mi verdiniz? Gerçekten inanılır gibi değil…”

“AFAD’A yardımı yapan Başbakan değildi zaten”

Konu Meclis’te de gündeme geldi. Meclis Genel Kurulu’nda dün bu mevzunun yanıtı aranırken, biz de Başbakan’a ulaştık. Herkesin merak ettiği bu iddianın doğruluk payını sorduk…

Bu iddialar doğru mu? 17 milyon yardım yapılmadı mı? Fuat Oktay’a boş çek mi sunuldu.

“17 milyon çek” mevzusunda Başbakan Saner’den Başbakanlık Basın Danışmanı Leman Kutay aracılığıyla bilgi talep ettik.

Başbakanlık’tan konuyla ilgili Evrensel Kıbrıs’a verilen bilgi şöyle:

O konuda yardımı yapan Başbakan değildi zaten Başbakan aracıdır Kurum kuruluşların Başbakan’a yaptığı katkıyı iletmişti ama sanırım bu konuya ilişkin açıklama yapılacak. Ortada sunulan bir çek yok. Bağışlanacak miktar taahhüt edildi. Başbakan sadece aracıdır. Başbakan, sivil toplum örgütlerini taahhüt ettiği miktarı aracı rolünde bağışlamıştır. Taahhüt edilen para takdim edildi mi onu Başbakanımız araştırıyor ve kamuoyuna açıklayacak” dendi.

Hatırlanacağı gibi, 18 Ağustos tarihinde Başbakan Ersan Saner, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüşmesinde KKTC hükümeti ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) aracılığı ile toplanan 17 milyon TL’lik desteği AFAD’a bağışlamak istediklerini aktardı. Fuat Oktay’a misafirperverliği ve KKTC’ye desteği için teşekkür eden Saner, “ Kabul ederseniz yaşamış olduğunuz sel ve orman yangınları sırasında zarar gören vatandaşlarınızın zararlarının telafisi için bir destek olarak KKTC Hükümeti ve sivil toplum kuruluşlarının ortak kampanyası sonucu toplanan 17 Milyon Türk Liralık bir yardımı AFAD’a bağışlamak istiyoruz. Rehabilitasyon çalışmalarında çorbada bir tuz tanesi katkımız olursa ne mutlu bize… Bu fırsatla, hükümetin yanında duyarlılık gösteren KTTO, KITOB, Bankalar Birliği, KT İnşaat Müteahhitleri Birliği KTSO, Esnaf Odamız ve Vakıflar İdaremize de teşekkürü borç bilirim…” demişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir