7 Diş Hekimliği Fakültesi olan KKTC’de, Uluslararası Final Üniversitesi 8’inci Diş Hekimliği Fakültesi’ni açsın diye Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki Diş Polikliniği hekimleri, hemşireleri ve diğer personeli Final Üniversitesine peşkeş çekiliyor:
HASTA TRANSFERİ: Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki Diş Polikliniği’ni, hekimleri hemşireleri ve diğer personeli ile birlikte Uluslararası Final Üniversitesi’nin (UFÜ) yeni açılacak olan Diş Hekimliği Fakültesi’ne taşımaya hazırlanıyor
PROTOKOL HAZIR: Sağlık Bakanlığı, UFÜ ile imzalayacağı protokolü herkesten sır gibi saklıyor. Protokolün içeriğine ilişkin ilgili hiçbir örgütün bilgisi yok. Havadis’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Bakanlar Kurulu’ndan 5 yıllığına geçirilen protokol bugünlerde imzalanacak
KIYAK: Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası, Uluslararası Final Üniversitesi’ne sağlanmaya çalışan kıyağın gerekçelerden yoksun ve belirsizlikler içerdiği eleştirisinde bulundu. Örgütler, “7 Diş Hekimliği Fakültesi varken 8’incisine gerek var mı? Hasta transferi maliyetlerini kim karşılayacak” diye sordu
Duygu ALAN
Ülkenin 8’inci Diş Hekimliği Fakültesi’ni Uluslararası Final Üniversitesi (UFÜ) açıyor.
Fakülteyi açabilmek için hastaya ihtiyaç duyan UFÜ, bu sorunu Sağlık Bakanlığı ile imzalayacağı protokol ile aşacak.
Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki Diş Hekimliği Polikliniği’ni, hekimleri, hemşireleri ve diğer personeli ile birlikte Uluslararası Final Üniversitesi’nin açılacak olan Diş Hekimliği Fakültesi’ne taşımaya hazırlanıyor.
Bakanlık ile UFÜ arasında 5 yıllığına imzalanacak olan protokolün hazırlıkları tamamlandı. Protokolün içeriğine ilişkin ise sağlık örgütlerinin dahi herhangi bir bilgi ise yok.
Örgütler tepkili
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası, bakanlık ile Uluslararası Final Üniversitesi arasında imzalanacak olan protokolün gerekçelerden yoksun ve belirsizlikler içerdiği eleştirisinde bulundu.
Örgütler, “7 Diş Hekimliği Fakültesi varken 8’incisine gerek var mı? Hasta transferi maliyetlerini kim karşılayacak” diye sordu.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talep ettiğini, Çarşamba günü Bakan Ali Pilli ile konuyu görüşeceklerini kaydetti.
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Ahmet Özant, amaçlananın UFÜ’nün öğrencilerinin stajlarında bakanlığa ait diş polikliniğini kullanmak olduğunu belirterek bunun asla kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Bir dönem Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanlık görevini yürüten Sağlık eski bakanlarından Dr. Filiz Besim de konuya ilişkin tepkisini sosyal medya hesabından paylaştı.
Besim: Devlet kurumları, hastaneleri özel işletmelere devredilemez
Bir dönem Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanlık görevini yürüten Sağlık eski bakanlarından Dr. Filiz Besim de konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, böyle bir uygulamanın önümüzdeki günlerde ciddi sıkıntılara zemin hazırlayacağını ve devlet hastanesinin özelleştirmenin eşiğine getireceğini ifade etti.
Dr. Besim, “Sağlık bakanlığı bina yapamıyor diye böylesine riskli ve sonu belli olmayan maceralara atılamaz. Devlet kurumlarını, hastaneleri devletin kaynaklarını özel işletmelere devredemez” ifadelerini kullandı.
Dr. Besim’in sosyal medya paylaşımı şöyle:
“ŞOK haber…
Bugün güne yepyeni bir haberle uyandık.
Sağlık Bakanlığı Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastane’sindeki Diş Hekimliği birimi hekimleri hemşireleri ve diğer personeli ile birlikte açılacak olan özel bir üniversitenin Diş Hekimliği Fakültesine taşıyormuş. Bunun için bakanlar kurulundan beş yıllık bir protokol geçirilmiş. Bu üniversitenin YÖK ve YÖDAK’tan izin alabilmesi için hastaya ihtiyaç varmış.
Peki ben Sağlık Bakanlığına ve hükümete soruyorum.
1-Halen bu minicik ülkede 7 tane Diş Hekimliği Fakültesine izin verilmişken 8’ye ihtiyaç var mıdır? Ülke üniversiteler çöplüğüne dönmüşken ve üniversite eğitiminde niteliği artırmaya çalışmamız gerekirken hele de sağlık gibi hassas bir konuda; çare olarak halkın kurumlarını üniversitelere taşımaya mı karar verdiniz?
2- Sağlık Bakanlığı bunu yaparken kime sordu? Yani Sağlık Bakanlığı veya hükümet istediği zaman kurumlarını taşıma veya devretme yetkisinde midir?
3- Devletin doktorları ve hemşireleri bir sabah uyanıp özel bir üniversitenin idaresine girdiklerini öğrenmeden önce haberdar olmaları gerekmez midir?
4- Bu üniversite ile imzalanan protokolün detayları nedir? Devletin personelini ve malzemelerini kullanırken hastalar nasıl bir ücretlendirmeye tabi olacak veya devlet bu üniversiteye kaç para ödeyecek?
Sorulacak onlarca soru var. Böyle bir uygulama bana göre önümüzdeki günlerde ciddi sıkıntılara zemin hazırlayacak ve elimizde kalan yegâne devlet hastanemizi de özelleştirmenin eşiğine getirecektir. Sağlık bakanlığı bina yapamıyor diye böylesine riskli ve sonu belli olmayan maceralara atılamaz. Devlet kurumlarını, hastaneleri devletin kaynaklarını özel işletmelere devredemez.
Umarım bu haber doğru değildir.”
Gürkut: Çarşamba günü Sayın Bakan ile görüşeceğiz
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Diş Hekimliği’nin sorumlu hekimi tarafından konunun bilgisine getirilmesinin akabinde Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürünü aradığını ancak yurtdışında olması münasebeti ile konuyu görüşemediklerini kaydetti.
Dr. Gürkut bunun üzerine Sağlık Bakanlığı Müsteşarını aradığını, müsteşarın, hazırlık içerisinde olduklarını ancak protokol henüz imzalanmadığı için bilgi veremeyeceklerini ifade ettiğini söyledi.
Dr. Özlem Gürkut, Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talep ettiğini, Çarşamba günü Bakan Ali Pilli ile konuyu görüşeceklerini kaydetti.
“Protokole ilişkin çekincelerimiz var”
Söz konusu protokole ilişkin çekinceleri olduğunu kaydeden Dr. Gürkut, “Devlet tarafından ödenen bir hekimin başka bir merkeze taşınmasına karşı olacağız. Diş Hekimliği’nin yok edilmesini de istemiyoruz” dedi.
“Yeni bir fakülteye ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz”
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, ayrıca yeni bir diş hekimliği açılacak diye de yeni bir fakülteye ihtiyaç olduğunu da düşünmediklerini belirtti.
“Bu ‘biz imzaladık bitti’ denilecek bir şey değildir”
Dr. Gürkut, “Bu da bakanlığın yetkisinde değil sorumluluğunda olan bir şeydir bize göre. Ülkedeki sağlıkla ilgili, eğitim ve hekim yetiştirilmesi bakanlığı bağlar sorumluluklarından kaçamazlar. Ayrıca bu konu da sağlıktaki örgütlerle görüş alışverişi yapılmadan ‘biz imzaladık bitti’ denilecek bir şey değildir” ifadelerine yer verdi.
Özant: Öğrenciler zayıf yetişiyor
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant, Sağlık Bakanlığı ile Uluslararası Final Üniversitesi arasında imzalanacağı söylenen protokole ilişkin henüz yazılı hiçbir belge görmediklerini, kendilerinin bu konuda da bilgilendirilmediklerini dile getirdi.
Ancak henüz protokolün imzalanmamış olduğu bilgisine sahip olduklarını kaydeden Dr. Ahmet Özant, “Bizim aldığımız duyum, Uluslararası Final Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi açma iznini aldı. Sağlık Bakanlığı’ndan da Diş Hekimliği Fakültesi’ni üstlenmesini istemişler” dedi.
Dr. Özant, amaçlananın Uluslararası Final Üniversitesi’nin öğrencilerinin stajlarında bakanlığa ait diş polikliniğini kullanmak olduğunu belirterek bunun asla kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant, şunları kaydetti: “Ülkede zaten 7 Diş hekimliği Fakültesi varken şimdi 8’inci Diş Hekimliği Fakültesi açılıyor. Biz her seferinde diyoruz ki ‘Ülkeye fakülte açın, öğrenci gelsin, ekonomiye katkı olsun ama açılan her fakülte kendisi sınav yapıyor, biz de merkezi sınav sistemi yok. Dolayısıyla öğrenci kontenjanını da üniversite kendisi belirliyor. Günün sonunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bununla birlikte 8 fakülte oluyor. 10-15 öğrenci alsalar yılda sadece KKTC yurttaşı 120 mezun yaratacaklar. Yeterli hasta olmadığı için öğrenciler çok zayıf yetişiyorlar. Büyük ihtimal Uluslararası Final Üniversitesi de öğrencilerinin stajlarında Sağlık Bakanlığı’na ait Diş Polikliniği’ni kullanmayı amaçlıyor.”
“Maliyeti kim karşılayacak?”
Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dr. Ahmet Özant, Sağlık Bakanlığı ile Uluslararası Final Üniversitesi arasında imzalanacak olan protokole ilişkin ayrıca birçok soru işareti olduğunu ve bu durumun kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Dr. Özant, “Çok soru işareti var. Biz meslek örgütü olarak asla kabul etmiyoruz. Devlete ait bir hastanenin polikliniği özele hangi koşulda verilecek? Hastalar ücret ödeyecek mi? Ödemeyecek mi? Bakanlık pek çok tedaviye yönelik saf malzemelerimizi karşılayamıyor, polikliniği özel üniversite aldığında bu masrafları nasıl karşılayacak?” diye sordu.
Dr. Özant, sözlerini şöyle noktaladı: “Gerçekten Sağlık Bakanlığı kendi kendine bir şeyler yapıyor ama her şey havada. Söylenenlerin altı doldurulmuyor. Asla kabul edilebilir bir şey değil.”