Canaltay, Komitenin  Ankara temaslarını BRT’ye değerlendirdi

Canaltay, Komitenin Ankara temaslarını BRT’ye değerlendirdi

Cumhuriyet Meclisi Dilekçe ve Ombudsman Komitesi, Ankara’daki temaslarını tamamladı.

Komite Başkanı Resmiye Canaltay ve beraberindeki heyet, bu sabah Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir’i ziyaret etti. Mozoleye çelenk koyan Canaltay, Misak- ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defterini de imzaladı.

Canaltay deftere, ” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 36. yılını kutladığımız bugünlerde, Kıbrıs Türk Halkının vermiş olduğu özgürlük mücadelesinin ilham kaynağının liderliğinizde yoktan bir vatan yaratan Anadolu Halkının destansı mücadelesi olduğu gerçeğini tüm dünyaya anlatmak boynumuzun borcudur. ” ifadelerini yazdı.

Ankara temaslarını BRT’ye değerlendiren Canaltay,Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ve Türkiye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem’le çok yararlı görüşmeler yaptıklarını belirterek, kurumsal yapı olarak kendi devletimize nasıl bir fayda sağlayabileceklerini işbirliği içerisinde nasıl çalışabileceklerini konuştuklarını aktardı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile yaptıkları görüşmede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin insan haklarından ne kadar uzak yaşatıldığını insan hakları konusunda uzman olan Avrupa’nın ve her zaman bu konuyla övünen ülkelerin bir avuç Kıbrıslı Türkü görmezden geldiğini vurguladıklarını söyledi.

Canaltay ” Burada önemli olan aslında karşılıklı yaptığımız toplantıda dünyaca tanınan güçlü bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin yurtdışında yapmış olduğu tüm ziyaretlerde tüm istişarelerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne destek vermesi ve yaşanan insan haklarına yine bize destek olmalarını istedik.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde güçlü bir kurumsal yapının varlığını gördüklerini aktaran Canaltay, anlatarak bize çok güzel bilgiler verdiler.”bir hafızası olduğunu KKTC olarak arzuladıkları şeyin bu olması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti.” Dileğimiz Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki kardeşlik ilişkilerinin diyaloğun hiç bitmemesi ve ilelebet yaşamasıdır. Yapmış olduğumuz ziyaret aslında teknik bir ziyaretti.

Nasıl çalıştıkları konusunda güçlü yapılarından örnekler alarak hangi yasalara bağlı kaldıkları hangi yasalara göre hareket ettiklerini anlatarak bize çok güzel bilgiler verdiler.”

Türkiye Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’la da yaptıkları görüşemeye de değinen Canaltay, Ombudsmanlığın ne kadar güçlü bir yapısı olduğunu gördüklerini kaydetti.

Gerek Komisyon Başkanlarının gerekse Kamu Başdenetçisinin verdiği desteğin ve kendilerine verdiği güvenin kendilerini umutlandırdığının altını çizen Canaltay, ” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin 36. yılını kutladığımız bu günde bizim devletimizin daha da güçlenebilmesi ileriye daha da aydınlık yarınlara bakabilmesi için gerçekten güçlü bir devlet yapısına ihtiyaç olduğu bit gerçektir. Ekonomik kalkınma yanında bizim devlet yapımızın da yasalarla güçlü olması gerekmektedir. Yasal boşluklarımız olduğu doğrudur. Biz bunları burada yaptığımız teknik çalışmalarla gördük. Dönünce meclisin hukukçuları, yetkili kurumların teknik ekipleriyle birlikte toplanıp çalışıp Kuzey Kıbrıs Türk Cımhuriyeti’ne faydalı olmayı diliyoruz. ” ifadelerini kullandı.

BRT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir