Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu KKTC’de üniversite açmanın artık kılı kırk yarar şekilde olacağını belirtti.
İki Günlük Ankara temaslarını basın toplantısı ile anlatan Bakan Çavuşoğlu KKTC’de yeni üniversite veya kampüs açma konusunda artık çok temkinli olacaklarını ülkeyi ancak ileriye taşıyacak anlayışlara şans verileceğini ifade etti.
Çavuşoğlu “bundan sonra üniversite sektörü ile ilgili tartışmalar bir siyasinin iki dudağı arasında olmayacak YÖDAK’ın yasal zeminini güçlendireceğiz” dedi.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu Ankara’da gerçekleştirdiği temasları basın toplantısı ile değerlendirdi.
2 gün süren temaslarının özünü KKTC’nin kalkınması, kurumsallaşması ve geleceğe taşınması konusu oluşturduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, kendilerinin de üzerlerine düşenleri yapmak için mücadele vereceklerini kaydetti.
Bakan Çavuşoğlu Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşmelerinde, kültürel alanda yapılan çalışmaları yasal zemine taşıma fırsatı bulduklarını ifade ederek, ülkemizde kurulması planlanan Opera ve Bale Sanatları birimi için Türkiye’den destek sözü aldıklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, Arap Ali Destanı’nın oyun olarak daha geniş coğrafyalara taşınabilmesi için Türkiye’den maddi ve manevi her türlü desteğin verileceğini ve oyunun gerek Türkiye’de gerekse Londra’da sahneye konulma fırsatı yakalanacağını ifade etti.
Çavuşoğlu Kuzey Kıbrıs kütüphaneciliğinin güncellenmesi, yerel halk bilimi, folklorik değerlerin araştırılması ve tespiti konusunda da el sıkıştıklarını kaydetti.
Türkiye Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Ziya Selçuk ile görüşmelerinde ise KKTC’nin yüzünü dünyaya dönmesi için destek istediklerini ifade etti.
Çauşoğlu, “Bu anlamda sevindirici olan Türkiye Eğitim Bakanının Türkiye’de başlattığı birçok çalışma olduğunu ve bu çalışmaların tümünü bizlerle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etmesidir”dedi.
Bakan Selçuk ile KKTC’deki eğitim sistemine destek olunması için protokol metni da imzaladıklarını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, metnin önümüzdeki günlerde Dışişleri Bakanlığı üzerinden KKTC’ye geleceğini belirtti.
Çavuşoğlu “ protokolün özünde her türlü desteğin KKTC’ye verilmesi ve hatta pilot uygulamalara başlamak kaydı ile tam gün eğitime geçilmesi yönünde bir fikir birliği oluştu ve bu da protokola girmiştir.” Dedi.
Bakan Çavuşoğlu Ankara temasları çerçevesinde YÖK Başkanı Prof Dr Yekta Saraç ile denklik, devamlılık, yatay geçişlerin düzenlenmesi , üniversitelerin tanıtılması, kontenjanlar konusunda görüşme fırsatı bulduklarını da kaydederek, olumlu yaklaşımların kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.
konuşmasında öğrencilere de seslenen Bakan Çavuşoğlu, denklik, devamlılık gibi konularda öğrencilerin kendilerine bir hafta daha süre tanımalarını isteyerek, gelecek hafta çalışmaların tamamlanacağını dile getirdi.
Bakan Çavuşoğlu KKTC’de yeni üniversite veya kampüs açma konusunda da değerlendirmelerde bulundu.
Çavuşoğlu, “Bundan sonra KKTC’de kampüs açma , üniversite açma anlayışı yasaya uygun bir şekilde ama kılı kırk yarar bir şekilde, çok temkinli ve ülkeyi ileriye taşıyacak anlayışlara şanş verilebilecek.
Bu süreçten sonra YÖK nasıl ki Türkiye cumhuriyetinde bütün bu üniversite camiasını planlayan, sorumluluğunu taşıyan bir kurum ise bizde de bundan sonra bir siyasinin iki dudağı arasında üniversite sektörünün geleceğinde tartışmalara vesile olabilecek herhangi bir adım atılmayacak. Bundan sonra YÖDAK’ın yasal olarak zemininin güçlenmesini sağlayacağız” dedi.
(BRT)