Cumhurbaşkanı Akıncı , TC Enerji Bakanı Dönmez ile biraraya geldi

Cumhurbaşkanı Akıncı , TC Enerji Bakanı Dönmez ile biraraya geldi

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edildi.

Fatih Dönmez, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin işbirliğinin artarak devam edeceğini vurgulayarak, bu ziyaretinin asıl gündem maddesinin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın almış olduğu pertol ve doğal gaz arama ruhtaslarının görüşülmesi oldğunu belirtti.

Dönmez, Türiye’nin Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarının hak ve menfaatlerinin sonuna kadar yanında olduklarını vurguladı.

Dönmez, “Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin sonuna kadar yanında olduğumuzu defaaten hem Cumhurbaşkanımız hem de diğer bakan arkadaşlarımız söyledi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin adanın tek hakimi ve tek üreticisi olarak kendisini görmesi ve tek taraflı adımları kabul etmediğimizi daha önce de ifade etmiştik.” Dedi.

Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın doğal gaz arama konusunda Güny Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yaptığı ortak komite kurulması teklifini de Türkiye olarak desteklediklerini vurguladı.

Dönmez, “Sizin geçtiğimiz ay yapmış olduğunuz teklif son derece yerinde bir teklif. Adanın doğal kaynaklarını kurulacak ortak komite yoluyla değerlendirilmeli. Bizde onu destekliyoruz. İnşallah karşı tarafta bu teklifinize olumlu yaklaşır.” Dedi.

Adadaki doğal kaynakların çatışmanın değil tam tersine barışın ve adanın refahına katkı sağlayacak önemli bir etken olduğunu düşündüklerini söyleyen Dönmez, Türkiye olarak da müzakerelerde arzu edildiği takdirde sürece katkı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Doğu Akdeniz’deki enerji yatakları konusunun barışa ve huzura hizmet eden bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Akıncı, “Orta Doğu’nun tarihini yazmaya kalksak kan ve gözyaşıdır petrolun tarihi. Ama bu kötü tarih elbette bölge halklarının kaderi değildir. Bunu değiştirebiliriz. Coğrafyayı değişemeyiz ma bu kötü gidişi değişebiliriz. Yeni ilişkiler tanımlayabiliriz. Bunarın yeniden tanımlanmasına ihtiyaç olduğu kanatindeyim. Hem Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında hem bu coğrafyada Türkiye ile Yunanistan arasında ve bölge ulusları arasında da yeni barışçı karşılıklı yarara dayalı ilişkiler tesis etmek mümkündür diye düşünüyoruz. Bunun yolu diyalogdan geçer, bunun yolu ortak komitelerin kurulmasından geçer.” Dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, temennisinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 9 Ağustos’ta yapılacak görüşmeden sonra ortak komite kurulması teklifini bir daha değerlendirmesi olduğunu da vurguladı.

Akıncı, “Biz Türkiye ile birlikte bu akılcıl yolu yürümeye devam edeceğiz. Herkes de şunu bilecek; eğer ortaklaşma fikrine Rum tarafı inat ve ısrarala yanaşmayacaksa e kendi yolunu yürüyecekse bizlere de kendi yolumuzu yürümekten başka alternatif  bırakmadıklarının da bilincinde olacaklar. Tek yanlı harekete devam ettiğiniz sürece geriye iki şık kalıyor. Birisi ortak bir komite kurup birlikte hareket edebileceğimizi göstermek ve bunun nimetlerinden ortaklaşa yararlanmanın yollarını bulmak. Eğer o da olmuyorsa geriye kalan bugün olandır. Siz araştırma yapıyorsanız biz de yapmak durumundayız. Siz kazıyorsanız biz de kazmak durumundayız.” Dedi.

(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir