Sürdürülebilir bir balıkçılık için Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde çalıştay yapılıyor.
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Hayvancılık Dairesi, Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti ve DAÜ Sualtı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi işbirliğinde düzenlenen KKTC Balıkçılığı için Ortak Yönetim Çalıştayı açış konuşmalarıyla başladı.
Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Başkanı Kutlay Keço, deniz kaplumbağaları için 100’ün üzerinde gönüllüyle çalışmalarını sürdürdüklerini anımsatarak, hükümetin bu çalışmaları benimsemesinin de kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam da, üniversitenin eko sisteme ilişkin gelişmeleri dikkatle takip ettiğini anlattı ve bir ada ülkesi olan KKTC’de balıkçılığın ülke ekonomisi için önemli olduğuna vurgu yaptı.
Osam, denizlerdeki atıklar, balon balıkları, suların kirletilmesi gibi mevcut bir takım olumsuzluklara da değinerek, çalıştayın sorunların çözümlenmesine katkı koymasını diledi.
Çalıştayın açılışında konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz da, çalıştayın; ülke gelişimine katkı koyacak ve geleceğin önünü açacak bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
Bakan Oğuz, balıkçılık ve denizler konusunda toplum olarak duyarlılığın artırılması gerekliliği üzerinde durdu.
Oğuz, dünyada ekolojik dengenin bozulmakta olduğunu, bu nedenle doğaya ve denizlere sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu kaydetti.
‘Denizler Hepimizin’ diyen Oğuz, gelecek nesillere bugünlerden daha iyi bir dünya bırakılmasını arzuladıklarını dile getirdi.
İki gün sürecek çalıştayın açılışının ardından ‘Küçük Ölçekli Balıkçılık ve Ortak Yönetim ‘konu başlığı ele alınarak, katılımcılar sunumlarını gerçekleştirdi.